Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden
Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?
Transportarbetaren bad regionala skyddsombudet och tidigare väktaren Pierre Eklund vid förbundets avdelning 3 i Göteborg om några råd.
– Grundregeln är att inte ge sig in i situationer som man inte säkert kan hantera. Försök sansa dig, kalla på och invänta polis. Avvik hellre till en säker plats än att riskera ditt liv, säger han.
Göra riskbedömningar
Bevakningsbolagen är skyldiga att göra riskbedömningar i samarbete med fackligt utsedda skyddsombud och ta fram tydliga rutiner. Så att anställda vet hur de ska agera i olika situationer, betonar Eklund.
– Det är viktigt att tänka ut så många scenarier som möjligt och bedöma riskerna. Helst träna också så att rutinerna sitter i benmärgen när något händer. Det kommer ju även av erfarenhet.
Men att inte ingripa kan vara svårt, beroende på läggning och förväntningar från arbetsgivaren, kunden, kollegorna och allmänheten, konstaterar Pierre Eklund.
– Då behövs stöd från ett skyddsombud om att säkerheten går först. En situation som i början är lugn kan spåra ur, det måste man vara beredd på. Ibland kan man också bli tvungen att släppa en gripen person, exempelvis av medicinska skäl som hjärtproblem.
Överväg riskerna först
Att inte stressa upp sig och försöka hålla huvudet kallt är fler råd vid hot och våld.
– En del av rutinerna bör vara att kontakta larmcentralen och/eller en kollega om man ändå ger sig i väg för att hjälpa en kollega. Då vet folk var du är och du kan få hjälp. Men som sagt, överväg alltid riskerna först, säger han.