Insändare. Vad innebär januariöverenskommelsen för svensk arbetsmarknad?
Tystnad råder kring överenskommelsen som Stefan Löven gjorde för att hänga kvar vid makten. Några av punkterna i uppgörelsen har redan trätt i kraft.
Löven har sagt att målet är att minska klyftorna. Hur det rimmar med att arbetsgivarna bara skall betala pensionsavgift (10,21 procent) för den ersättning som uppgår till maximalt 25 000 kronor i månaden, för dem som är mellan 15 och 18 år.
Man avskaffar särskild löneskatt för äldre, de vill säga dem som fyllt 65 år vid kalenderårets ingång. Man gör om reglerna för nystartsjobb så att det inte kommer att ställas krav på något annat än lön.
I vår värd innebär detta att man inte levererar in några ersättningar till vårt socialförsäkringssystem när man är på väg in i arbetslivet och inte heller när man är på väg ut. När det gäller nystartsjobben så tappar de som hamnar i en sådan åtgärd 4,5 procent i pensionsavsättning. De omfattas inte heller av de regler om arbetsmiljö som är krävs i kollektivavtalen.
Man har dessutom satt press på arbetsmarknadernas parter att komma överens om nya regler för las (lagen om anställningsskydd), och detta skall vara klart den 31 maj 2020.
Det finns ytterligare förslag i denna överenskommelse som inte gör att vi minskar klyftorna utan skapar ett A- och ett B-lag på svensk arbetsmarknad. Så hög tid för svensk fackföreningsrörelse att höja rösten.