Uber fick länder att ändra lagen

Taxi. Plattformen Ubers etablering i Norden ledde till lagändringar och liberaliseringar av taxinäringen i fyra länder. Men när Danmark inte gick tillräckligt långt i sin avreglering av taximarknaden lämnade företaget landet, visar en rapport till Nordiska rådet.

Uber har i över tio års tid satsat på etableringar i större städer och finns nu på 700 orter runt om i världen. När företaget riktade fokus mot Norden hösten 2014 gick det samtidigt in i alla länder utom Island. De startade verksamhet i huvudstäderna, men också i Göteborg och Malmö.

Vid etableringen struntade företaget i de lagregler som gällde för taxinäringen i de olika länderna, visar granskningen av Uber som nyhetsbrevet Arbetsliv i Norden var första att rapportera om.

Sverige hade redan avreglerat sin taximarknad, men i de övriga länderna var antalet taxilicenser, reglerna för dessa och kraven på bilarna hårt reglerade. I stället för att anpassa sin verksamhet efter rådande lagstiftning satte sig Uber över den, inklusive den svenska mer liberala, visar rapporten.

− Uber utlöste omedelbart nationella debatter kring konkurrens, teknik och reglering av taximarknaden och framkallade en process för avreglering av taximarknaden i Norden, skriver de tre forskarna Sigurd Oppegaard, Tiina Saari och Antti Saloniemi i sin granskning.

Forskarna bakom studien har också undersökt arbetsvillkoren för Uber-förarna.

Många förare har långa arbetsdagar till låg lön och arbetar under mycket osäkra förhållanden. De behöver ett bättre stöd i regelverk, som kan garantera dem mer anständiga villkor, skriver forskarna.

Så här gick det i de olika länderna:

Sverige

Trots att den svenska taximarknaden var avreglerad och inga begränsningar av antalet taxibilar fanns mötte Uber problem. Fortfarande måste man ha licens och vara certifierad om man vill köra taxi.

Här lanserades framförallt den populära tjänsten Uber pop där föraren ansluter sig själv och sin bil till en app som förmedlar körningar. Tjänsten upphörde emellertid när omkring 30 förare dömdes för att ha kört passagerare utan taxilicens eller taxameter.

Uber har fortfarande kvar en del mer lyxiga tjänster där bilarna, ofta limousiner, har taxameter och förarna licens.

Den svenska lagstiftningen har också ändrats och senare i höst börjar nya regler träda i kraft som ger möjlighet till andra redovisningar av körningarnas än via taxameter.

Danmark

I Danmark blev Uber omedelbart stämt när de började köra passagerare sent på hösten 2014. Två förare blev pilotfall och fälldes för olagliga persontransporter. Därefter anmäldes ytterligare 1 500 chaufförer för lagbrott och tidigare chaufförer fick krav på obetalda skatter.

Ubers etablering startade en politisk debatt om avreglering. Det ledde till nya regler, som infördes 2018. Fortfarande krävs licens för fordonet och föraren. Även om trösklarna för taxitransporter sänkts måste bilarna fortfarande bland annat ha taxameter och sitt licensnummer synligt på utsidan.

Detta var för mycket för Uber som drog sig ur marknaden våren 2017.

Finland

Även i Finland hamnade Uber-förare i domstol. I ett uppmärksammat mål blev föraren ålagd att betala in sina inkomster för 2016 till staten. Över 70 förare fick därefter böter för olagliga persontransporter.

Trots en debatt om oschyst konkurrens fick landet lättnader i lagstiftningen för två år sedan. Begränsningen av antalet taxilicenser är borttagen, men fortfarande krävs licensering av föraren. Däremot ställs inga krav på lokalkännedom längre för att få köra taxi.

Uber har efter lagändringen återupptagit körningarna med egenanställda förare som använder sina privatbilar.

Norge

I Norge bröt Uber också mot lagstiftningen och många av deras förare fick rättsliga påföljder. Förare bötfälldes, fick körkort indragna och inkomster konfiskerade. Uber fick dessutom en företagsbot på 5 miljoner norska kronor.

Även i Norge ledde verksamheten till debatt och en ändrad lagstiftning där taximarknaden avreglerades. Antalet licenser är inte längre reglerade, men fortfarande finns krav på förare och bilar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Taxistolpe

Åtta av tio taxiföretagare skattade för lite

Taxi. Åtta av tio av de taxiföretag som granskats sedan 2020 fått ändring av sin skatt på grund av fusk eller fel, visar en sammanställning från Skatteverket.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.