Uber Eats-väska på moped
Close
De här väskorna är en vanlig syn i landets största städer.
Close
Den nya plattformsekonomin

Uber undviker frågor om moms

Gigjobb. Företaget känner inte igen sig i bilden av extremt mycket arbetstid och låg förtjänst för matbuden. Angående partnerföretagens skattefusk säger Uber: ”Att betala skatt är inget val”.

Transportarbetaren kontaktade Uber i november och önskade en intervju. Vi fick svaret att de hade mycket att göra och att de i stället skulle svara per mejl. Till en början ställde tidningen ett antal frågor för att klargöra sakförhållanden och svaren var direkt kopplade till frågorna. De sista frågorna var något mer detaljerade och behandlade frågor som ansvaret för moms, partnerföretag som använder luftfakturor och svartarbete. Då lämnade Uber tre mer generella svar undertecknade Henrik Berglin, operations manager på Uber Eats Sverige.

Angående att Transportarbetaren pratat med bud som vittnar om hundratals timmars arbete varje månad, och låg förtjänst räknat i timlön, svarar Uber bland annat:

”Vi tror inte att den här situationen är representativ för arbetsvardagen bland de hundratals kurirer som använder vår app i Sverige. En kurir använder i snitt appen under 25 timmar per vecka och vi ser att den stora majoriteten levererar måltider huvudsakligen under lunch- och middagstid när det är mest att göra.”

På frågorna om moms, svartarbete och luftfakturor svarar Uber bland annat:

”Alla leveranspartners vi inleder samarbeten med ingår ett avtal, i vilket de godkänner att de kommer att betala alla nödvändiga skatter relaterade till användningen av vår plattform. Att betala skatt är inget val, och om en leveranspartner inte betalar skatt riskerar de att förlora sin F-skattesedel och även möjligheten att använda Uber Eats.”

Transportarbetaren har ställt ett antal frågor om moms och varför vissa partnerföretag som jobbar med Uber inte betalar det. Kopplat till det har Uber fått frågor om de löner och förtjänster företaget uppger verkligen stämmer, sett till att moms inte verkar vara med i kalkylen. Ingen av frågorna har fått ett svar och Ubers representanter väljer att inte nämna ordet moms någon gång i kommunikationen med Transportarbetaren.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Åsa Blomqvist, redovisningskonsult:
    9 mars, 2023

    skrämmande att Skatteverket ser genom fingrarna med Uber och låter dem slippa betala moms.

Lästips:

Taxistolpe

Åtta av tio taxiföretagare skattade för lite

Taxi. Åtta av tio av de taxiföretag som granskats sedan 2020 fått ändring av sin skatt på grund av fusk eller fel, visar en sammanställning från Skatteverket.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.