”Uberpop var inte delningsekonomi”
Delningsekonomi. Med nya digitala lösningar går det att dela saker och tjänster med vem som helst. Karin Bradley har utrett det som kallas delningsekonomi åt regeringen.
1. Vad är delningsekonomi?
– Det är den del av ekonomin där privatpersoner ger varandra tillgång till olika resurser. Det kan vara saker som man äger: bostäder, bilar eller verktyg. Det kan också vara småtjänster. Men det handlar om underutnyttjade resurser. Sådant som annars hade stått stilla eller inte använts. Det kan ske genom en digital plattform eller kanske en klädbytesmarknad. Det är mellan privatpersoner, men i en större krets än släkt och vänner.
2. När blir det något annat?
– Säg att jag reser från Sundsvall till Helsingborg i min privata bil och någon har köpt en tavla på Blocket och jag plockar med den, då är det delningsekonomi. Det handlar om en resa som ändå skulle göras. Men handlar det om att man i princip varje dag utför transporttjänster mot betalning till andra privatpersoner skulle jag kalla det plattformsekonomi. Det är inte helt lätt att dra den gränsen. Men en vanlig Uber-resa är inte delningsekonomi.
3. Vad är största plattformen för delning?
– Vi kom fram till att Facebookgrupper var det mest använda. Det kan vara för allt från fritidsutrustning till samåkningsgrupper.
4. Vad händer om något går snett?
– Om två personer inte kommer överens så får de ta det till domstol. Men säg att jag lite varaktigt erbjuder plats i min bil och gör det yrkesmässigt utan firma, då kan jag räknas som näringsidkare och den som fått plats som konsument.
– Uberpop-förarna körde regelbundet, och då skulle de ha deklarerat det som näringsverksamhet. Men det fungerade inte riktigt så. Plattformarna har inte alltid varit så noga med att ge väsentlig information.
5. Hur kommer det sig att det inte är någon arbetsrättslig analys i utredningen?
– Den har fokus på konsumenterna. Det stod uttryckligen i direktiven att vi inte skulle resonera om den arbetsrättsliga lagstiftningen. Men de arbetsrättsliga frågorna är förstås viktiga i delningsekonomin. Frågor om när man är professionell och amatör aktualiseras.
6. Delningsekonomi är inte så stort i Sverige, kommer det att bli det?
– I dag har ungefär tio procent erfarenhet av det här. Då är det ofta något som görs då och då. Men i USA, Storbritannien, Spanien och Nederländerna har det kommit i gång rejält. I USA är det många som jobbar mot de här plattformarna, och då är det snarare plattformsekonomi. Då handlar det om människor som har en stor del av sin inkomst från olika plattformar.
7. Hur kommer det sig att det vuxit så mycket mer i andra länder?
– Jag skulle säga att det är för att länder som Spanien har drabbats hårdare av den ekonomiska krisen 2008. Människor var helt enkelt tvungna att hitta andra sätt att klara sig. Då kunde de göra småtjänster, hyra ut något de äger och hyra ut ett extra rum. Det kan också handla om att leva billigare genom att gå till någons hemmarestaurang, resa med andra eller sova hemma hos människor på semestern genom Couchsurfing.