Karin Bradley, universitetslektor och forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan.
Close
Karin Bradley är universitetslektor och forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan.
Close

”Uberpop var inte delningsekonomi”

Delningsekonomi. Med nya digitala lösningar går det att dela saker och tjänster med vem som helst. Karin Bradley har utrett det som kallas delningsekonomi åt regeringen.

1. Vad är delningsekonomi?

– Det är den del av ekonomin där privatpersoner ger varandra tillgång till olika resurser. Det kan vara saker som man äger: bostäder, bilar eller verktyg. Det kan också vara småtjänster. Men det handlar om underutnyttjade resurser. Sådant som annars hade stått stilla eller inte använts. Det kan ske genom en digital plattform eller kanske en klädbytesmarknad. Det är mellan privatpersoner, men i en större krets än släkt och vänner.

 

2. När blir det något annat?

– Säg att jag reser från Sundsvall till Helsingborg i min privata bil och någon har köpt en tavla på Blocket och jag plockar med den, då är det delningsekonomi. Det handlar om en resa som ändå skulle göras. Men handlar det om att man i princip varje dag utför transporttjänster mot betalning till andra privatpersoner skulle jag kalla det plattformsekonomi. Det är inte helt lätt att dra den gränsen. Men en vanlig Uber-resa är inte delningsekonomi.

 

3. Vad är största plattformen för delning?

– Vi kom fram till att Facebookgrupper var det mest använda. Det kan vara för allt från fritidsutrustning till samåkningsgrupper.

 

4. Vad händer om något går snett?

– Om två personer inte kommer överens så får de ta det till domstol. Men säg att jag lite varaktigt erbjuder plats i min bil och gör det yrkesmässigt utan firma, då kan jag räknas som näringsidkare och den som fått plats som konsument.

– Uberpop-förarna körde regelbundet, och då skulle de ha deklarerat det som näringsverksamhet. Men det fungerade inte riktigt så. Plattformarna har inte alltid varit så noga med att ge väsentlig information.

 

5. Hur kommer det sig att det inte är någon arbetsrättslig analys i utredningen?

– Den har fokus på konsumenterna. Det stod uttryckligen i direktiven att vi inte skulle resonera om den arbetsrättsliga lagstiftningen. Men de arbetsrättsliga frågorna är förstås viktiga i delningsekonomin. Frågor om när man är professionell och amatör aktualiseras.

 

6. Delningsekonomi är inte så stort i Sverige, kommer det att bli det?

– I dag har ungefär tio procent erfarenhet av det här. Då är det ofta något som görs då och då. Men i USA, Storbritannien, Spanien och Nederländerna har det kommit i gång rejält. I USA är det många som jobbar mot de här plattformarna, och då är det snarare plattformsekonomi. Då handlar det om människor som har en stor del av sin inkomst från olika plattformar.

 

7. Hur kommer det sig att det vuxit så mycket mer i andra länder? 

– Jag skulle säga att det är för att länder som Spanien har drabbats hårdare av den ekonomiska krisen 2008. Människor var helt enkelt tvungna att hitta andra sätt att klara sig. Då kunde de göra småtjänster, hyra ut något de äger och hyra ut ett extra rum. Det kan också handla om att leva billigare genom att gå till någons hemmarestaurang, resa med andra eller sova hemma hos människor på semestern genom Couchsurfing.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Krönika. Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Upprop mot stålbad för folkbildningen

Politik. – Vi kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna mot studieförbunden! Det deklarerar ABF:s förbundssekreterare Annika Dahl och Medborgarskolans förbundschef Ann-Sofie Olding i ett press­meddelande.

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

”Sveriges arbetare är värda fan så mycket bättre”

7 frågor. Johan Lindholm är LO:s nya ordförande. Hur ser han på LAS, arbetstidsförkortning och politik?

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."