Oleksander Mudryk vet exakt på vilken plats i den milslånga lastbilskön han befinner sig. Han kan köra ut och handla och komma tillbaka till sin plats i kön.
Close
Oleksander Mudryk vet exakt på vilken plats i den milslånga lastbilskön han befinner sig. Han kan köra ut och handla och komma tillbaka till sin plats i kön.
Close

Ukrainare stoppas av polska åkerier

Åkeri. Sedan den 6 november har polska åkare blockerat de tre viktigaste polsk-ukrainska gränsövergångarna. Polska åkare är rasande för att ukrainska åkerier får fritt tillträde till EU och erbjuder lägre fraktpriser.

Oleksander Mudryk är inne på sin tredje vecka i lastbilskön.
Oleksander Mudryk är inne på sin tredje vecka i lastbilskön. Foto: Tadeusz Rawa

Kön till gränsövergången i polska Dorohusk sträcker sig flera mil. De allra flesta lastbilarna är ukrainskregistrerade och många chaufförer är inne på tredje veckan av väntan. De protesterande polska åkarna släpper bara igenom militära leveranser, tankbilar med bränsle och humanitär hjälp. Av övriga lastbilar släpper de enbart igenom en eller två per timme.

En av de väntande chaufförerna heter Oleksander Mudryk, 45 år. Han och hans fru har ett litet åkeri i ukrainska staden Volodymyr, bara någon mil från den polska gränsen.

– En gång per dag kommer en humanitär organisation och ger alla en varm måltid. Det finns provisoriska toaletter uppställda vid vägen. Att tvätta sig? Det blir med våtservetter, berättar han.

Kön av lastbilar på väg till Ukraina är flera mil lång. Foto: Tadeusz Rawa
Kön av lastbilar på väg till Ukraina är flera mil lång.

Han säger att blockaden påverkar Ukrainas ekonomi negativt och därmed landets krigsansträngning.– Ok, vi har lägre löner och lägre skatter än i Polen och lite billigare diesel. Så vi kan erbjuda lägre fraktpriser. Det är ju en vanlig konkurrenssituation, eller hur? Och vi kör bara mellan Ukraina och EU-länderna, inget annat, påpekar Oleksander Mudryk.

Via gränsövergången i Dorohusk går en stor del av godstrafiken mellan Polen och Ukraina. Foto: Tadeusz Rawa
Via gränsövergången i Dorohusk går en stor del av godstrafiken mellan Polen och Ukraina. Foto: Tadeusz Rawa

I Dorohusk, vid uppfartsvägen till gränsövergången, står tre lastbilar och ett tiotal män, alla åkare. En av dem heter Paweł Okliński. Han äger ett åkeri med 25 lastbilar i östra Polen. Kriget i Ukraina förändrade hans verksamhet drastiskt.

– Först föll Ryssland och Belarus bort på grund av sanktioner. Sedan togs tillståndsystemet bort mellan Ukraina och EU, som ju tidigare hade givit oss en viss likvärdighet i transporterna mellan Polen och Ukraina, säger Paweł Okliński.

Dessa volontärer från den humanitära organisationen Heart to Heart i Rzeszów, i sydöstra Polen, ser till att alla väntande lastbilschaufförer få en varm måltid varje dag. Foto: Tadeusz Rawa
Dessa volontärer från den humanitära organisationen Heart to Heart i Rzeszów, i sydöstra Polen, ser till att alla väntande lastbilschaufförer få en varm måltid varje dag. Foto: Tadeusz Rawa

– Nu är vi helt utkonkurrerade från den ukrainska marknaden. Nyss fick jag ett telefonsamtal från en speditionsfirma i västra Sverige och de sa att sorry, men vi har en ukrainsk åkare som kan köra billigare, tillägger han.

Han menar också att de ukrainska åkarna tar körningar mellan EU-länder och kör cabotage inom dessa länder, vilket inte är tillåtet. Sådan trafik är svårtkontrollerad och ord står mot ord här.

– Vi vill framför allt ha tillbaka tillståndskvoter, säger Paweł Okliński.

Paweł Okliński tycker att de polska åkarna inte kan konkurrera med ukrainska på lika villkor. Foto: Tadeusz Rawa
Paweł Okliński tycker att de polska åkarna inte kan konkurrera med ukrainska på lika villkor. Foto: Tadeusz Rawa

En direktör i en speditionsfirma i norra Polen, som vill vara anonym, är kritisk mot blockaden.

– Polska åkerier har i decennier kört mellan Polen och EU-länder och mellan EU-länder. Nu får de smaka på liknande lågpriskonkurrens från de ukrainska åkarna. Det är mycket dubbelmoral med denna blockad, säger han.

Han menar också att den polska åkeribranschen, med uppåt 300 000 lastbilar i internationell trafik, har överinvesterat under tider med god konjunktur och har svårt att hantera kristider.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    12 december, 2023

    Nu visar de polska åkerierna sin rätta sida när de själva blir utkonkurrerade av åkerier med lägre kostnader än vad de själva har.När de polska åkerierna konkurrerade ut t.ex svenska åkerier i Sverige då hörde vi inget från de polska åkerierna om att det var orättvist när de konkurrerade ut mig och andra svenska åkare.Cabotage behöver förbjudas för att minska orättvis konkurrens och ett lands åkare borde enbart vara de som kör inrikes transporter i sitt eget land.Gränsöverskridande trafik borde enbart få ske mellan åkeriets hemland och mottagarland för att sedan återvända till sitt hemland med last eller tom från det landet godset har levererats.

Lästips:

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Johan Danielsson (S) i Europaparlamentet september 2024.

Lönedumpning hotar Europas transportsektor – kommer EU-kommissionen att agera?

Lönedumpning. Arbetsvillkoren för Europas transportarbetare är under press. Dåliga arbetsförhållanden, bristande kontroll och lönedumpning hotar arbetarnas trygghet och leder till osund konkurrens och kriminalitet i transportsektorn. I det här läget krävs det politiker som står upp för Sveriges och Europas arbetare. I dag startar utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna. Mitt krav på den nya transportkommissionären är tydligt. Kommer han att presentera konkreta lagstiftningsförslag som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna i alla transportslag? Det vore inte en dag för tidigt.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.