Unga arbetare lever farligt
Arbetsskador. Unga mellan 20 och 24 år skadar sig oftare på jobbet, utsätts för mer sexuella trakasserier och får ofta utföra de mest ansträngande arbetsuppgifterna. Det visar en rapport från Arbetsmiljöverket.
Risken att skada sig är större för unga
Personer som är mellan 20 och 24 år har betydligt större risk att utsättas för skador som leder till sjukfrånvaro från jobbet. Särskilt unga män är utsatta, enligt Lise-Lotte Hamfelt, samordnare på Arbetsmiljöverket. Ett skäl kan vara att introduktionen till jobbet inte varit tillräcklig.
– Det är kanske det första jobbet man påbörjar och är helt ny i sin roll som arbetstagare. Jag kan tänka mig att man inte vågar fråga eller säga ifrån om det är instruktioner och information om hur jobbet ska utföras.
– Då vet man inte heller hur man ska skydda sig eller om det finns risker. Kanske kan man behöva en handledare att fråga när man är ung och inte har så mycket erfarenhet.
– Unga har i regel lägre riskmedvetenhet och därför är det särskilt viktigt med introduktion så att man får veta vilka risker som finns och hur man kan skydda sig.
Håkan Jansson är regionalt skyddsombud för Transport i Jönköping. På de arbetsplatser han jobbat närmast har han inte sett någon större skillnad mellan hur yngre och äldre utsätts för risker.
– Vi har många terminaler där företagen är duktiga på att ha rotation mellan arbetsuppgifterna, du gör inte samma sak hela tiden. Men med det sagt finns det så klart en risk för att unga är omedvetna om sina rättigheter och därför blir satta på de tyngre arbetsuppgifterna.
Unga drar tungt lass
Det är betydligt vanligare att unga får arbetsuppgifter som är fysiskt ansträngande, visar Arbetsmiljöverkets sammanställning.
För att kunna utföra tyngre arbetsuppgifter säkert är det viktigt att göra dem med en korrekt belastningsergonomi, säger Lise-Lotte Hamfelt.
– Det finns risker då man utför tunga lyft i en felaktig arbetsställning, det kan vara trångt och svårt att komma åt, eller så använder man inte de lyfthjälpmedel som finns.
– Därför är det viktigt att man får en introduktion om hur man ska utföra arbetsuppgiften och att det finns hjälpmedel och hur det fungerar att använda hjälpmedel.
Lyftet behöver inte vara särskilt tungt för att det ska vara skadligt om man gör det fel.
– Man kanske står vriden för att komma till eller måste sträcka sig över, det är inte bra för kroppen. Ett skadligt lyft behöver inte heller kännas direkt, skadorna kan uppkomma senare.
Håkan Jansson säger att det är skillnad på vilken typ av arbetsplats det rör sig om. Ett mindre transportföretag har inte alltid rätt förutsättningar för att utföra arbetsuppgifterna säkert. Chefen sitter många gånger också och kör och då är det svårt att få tid till det förebyggande arbetsmiljöarbetet.
– Många unga som har sitt första jobb vill visa framfötterna och tar i och gör exakt det chefen säger att man ska göra. Då spelar det ingen roll om det är tunga och klumpiga gods som du ska bära ut till kunden.
– Många unga har också tillfälliga jobb, provanställning, timanställning och jobbar extra vid behov. Det handlar många gånger om att man helt enkelt vill visa framfötterna för att visa att jag vill ha det här jobbet.
Unga kvinnor utsätts för sexuella trakasserier
Mer än var tredje ung kvinna har utsatts för sexuella trakasserier på jobbet den senast mätta tolvmånadersperioden. Här ser vi en stor skillnad mellan män och kvinnor. Betydligt färre män utsätts för sexuella trakasserier.
Särskilt utsatta är unga kvinnor, men i alla mätta åldersgrupper är det fler kvinnor än män som utsätts.
– Det är hemskt att det händer, men vi stöter tyvärr på det i våra branscher, jag har själv varit med och hanterat två fall under mina två år som regionalt skyddsombud. Bägge fallen handlade om yngre tjejer, säger Håkan Jansson.
I det ena fallet ledde det till att chefen fick sluta. I det andra var det en chaufför som utsattes för sexuella trakasserier hos ett kundföretag.
Där omplacerades personen som utsatte till andra arbetsuppgifter och kvinnan som utsattes fick en ny rutt, för att slippa åka tillbaka till platsen.
Arbetsmiljöverkets samordnare Lise-Lotte Hamfelt säger:
– Det är väldigt tråkigt att det fortfarande finns arbetsplatser där unga kvinnor inte känner sig trygga och upplever att de utsätts för sexuella trakasserier. Efter några år med fokus på metoo är det verkligen trist när man läser att det förekommer så ofta.
– Det är viktigt att arbetsgivare visar att det här är en arbetsplats där det inte är accepterat och att man som arbetstagare vet vem man ska vända sig till. Eller om man som kollega ser, vet hur man ska agera.