Ung kvinna som lyfter tungt paket på ett lager.
Close
De yngsta arbetarna får ofta slita hårdast.
Close
Arbetsmiljö

Unga arbetare lever farligt

Arbetsskador. Unga mellan 20 och 24 år skadar sig oftare på jobbet, utsätts för mer sexuella trakasserier och får ofta utföra de mest ansträngande arbetsuppgifterna. Det visar en rapport från Arbetsmiljöverket.

Risken att skada sig är större för unga

Personer som är mellan 20 och 24 år har betydligt större risk att utsättas för skador som leder till sjukfrånvaro från jobbet. Särskilt unga män är utsatta, enligt Lise-Lotte Hamfelt, samordnare på Arbetsmiljöverket. Ett skäl kan vara att introduktionen till jobbet inte varit tillräcklig.

Lise-Lotte Hamfelt
Lise-Lotte Hamfelt. Foto: Arbetsmiljöverket

– Det är kanske det första jobbet man påbörjar och är helt ny i sin roll som arbetstagare. Jag kan tänka mig att man inte vågar fråga eller säga ifrån om det är instruktioner och information om hur jobbet ska utföras.

– Då vet man inte heller hur man ska skydda sig eller om det finns risker. Kanske kan man behöva en handledare att fråga när man är ung och inte har så mycket erfarenhet.

– Unga har i regel lägre riskmedvetenhet och därför är det särskilt viktigt med introduktion så att man får veta vilka risker som finns och hur man kan skydda sig.

Håkan Jansson är regionalt skyddsombud för Transport i Jönköping. På de arbetsplatser han jobbat närmast har han inte sett någon större skillnad mellan hur yngre och äldre utsätts för risker.

– Vi har många terminaler där företagen är duktiga på att ha rotation mellan arbetsuppgifterna, du gör inte samma sak hela tiden. Men med det sagt finns det så klart en risk för att unga är omedvetna om sina rättigheter och därför blir satta på de tyngre arbetsuppgifterna.

 

Unga drar tungt lass

Det är betydligt vanligare att unga får arbetsuppgifter som är fysiskt ansträngande, visar Arbetsmiljöverkets sammanställning.

För att kunna utföra tyngre arbetsuppgifter säkert är det viktigt att göra dem med en korrekt belastningsergonomi, säger Lise-Lotte Hamfelt.

– Det finns risker då man utför tunga lyft i en felaktig arbetsställning, det kan vara trångt och svårt att komma åt, eller så använder man inte de lyfthjälpmedel som finns.

– Därför är det viktigt att man får en introduktion om hur man ska utföra arbetsuppgiften och att det finns hjälpmedel och hur det fungerar att använda hjälpmedel.

Lyftet behöver inte vara särskilt tungt för att det ska vara skadligt om man gör det fel.

– Man kanske står vriden för att komma till eller måste sträcka sig över, det är inte bra för kroppen. Ett skadligt lyft behöver inte heller kännas direkt, skadorna kan uppkomma senare.

Håkan Jansson säger att det är skillnad på vilken typ av arbetsplats det rör sig om. Ett mindre transportföretag har inte alltid rätt förutsättningar för att utföra arbetsuppgifterna säkert. Chefen sitter många gånger också och kör och då är det svårt att få tid till det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

– Många unga som har sitt första jobb vill visa framfötterna och tar i och gör exakt det chefen säger att man ska göra. Då spelar det ingen roll om det är tunga och klumpiga gods som du ska bära ut till kunden.

– Många unga har också tillfälliga jobb, provanställning, timanställning och jobbar extra vid behov. Det handlar många gånger om att man helt enkelt vill visa framfötterna för att visa att jag vill ha det här jobbet.

 

Håkan Jansson avd 20
Håkan Jansson har varit regionalt skyddsombud på Transports lokalavdelning i Jönköping i två år. Han har själv varit med och hanterat två fall med sexuella trakasserier mot unga tjejer under den tiden. Foto: Lilly Hallberg

Unga kvinnor utsätts för sexuella trakasserier

Mer än var tredje ung kvinna har utsatts för sexuella trakasserier på jobbet den senast mätta tolvmånadersperioden. Här ser vi en stor skillnad mellan män och kvinnor. Betydligt färre män utsätts för sexuella trakasserier.

Särskilt utsatta är unga kvinnor, men i alla mätta åldersgrupper är det fler kvinnor än män som utsätts.

– Det är hemskt att det händer, men vi stöter tyvärr på det i våra branscher, jag har själv varit med och hanterat två fall under mina två år som regionalt skyddsombud. Bägge fallen handlade om yngre tjejer, säger Håkan Jansson.

I det ena fallet ledde det till att chefen fick sluta. I det andra var det en chaufför som utsattes för sexuella trakasserier hos ett kundföretag.

Där omplacerades personen som utsatte till andra arbetsuppgifter och kvinnan som utsattes fick en ny rutt, för att slippa åka tillbaka till platsen.

Arbetsmiljöverkets samordnare Lise-Lotte Hamfelt säger:

– Det är väldigt tråkigt att det fortfarande finns arbetsplatser där unga kvinnor inte känner sig trygga och upplever att de utsätts för sexuella trakasserier. Efter några år med fokus på metoo är det verkligen trist när man läser att det förekommer så ofta.

– Det är viktigt att arbetsgivare visar att det här är en arbetsplats där det inte är accepterat och att man som arbetstagare vet vem man ska vända sig till. Eller om man som kollega ser, vet hur man ska agera.

”Fler unga måste få en tryggare anställning”

Elsa Alm, LO:s ungsekreterare
”Unga är mer utsatta i arbetslivet än på länge”, konstaterar LO:s ungsekreterare Elsa Alm. Foto: LO

Arbetsliv. Elsa Alm är ungsekreterare på LO. Hennes jobb är att representera de unga arbetarna. – Jag önskar att jag kunde säga att det som kommer från Arbetsmiljöverkets rapport är nytt för mig, men vi har pratat om det i många år. Unga är mer utsatta i arbetslivet, säger hon.

Unga är lata! Unga har dålig inställning! Det är en typ av föreställning som Elsa Alm hört flera gånger, men hon håller inte med om den bilden och tycker att Arbetsmiljöverkets senaste rapport om ungas arbetsmiljö bekräftar hennes åsikter.

– Unga är mer utsatta i arbetslivet än på länge och nu måste arbetsgivare och samhälle ta frågorna på allvar.

Elsa Alm lyfter fram två saker som är avgörande.

– Det ena är att vi vill motverka att unga kommer ut i arbetslivet oförberedda. Informationen på samhällskunskapen är inte fullständig och vi behöver arbeta mer med skolinformation och kampanjer om rättigheter och skyldigheter på jobbet.

– Den andra delen handlar om att motverka att unga ofta har sämre anställningsvillkor. 50 procent av alla unga arbetare mellan 16 och 25 år har tillfälliga anställningar. Det gör att man ofta inte får chansen till rätt information och den trygghet i jobbet som behövs för att våga säga till om något är fel. Fler måste få en tryggare anställning och det är något som både facket och politiken måste jobba mot.

Hopp om förändring

Elsa Alm började som LO:s ungsekreterare sommaren 2021. Det var i slutet av pandemin och många unga hade blivit av med jobbet. Det märktes på LO:s olika utbildningar och träffar som var inriktade på unga.

– Men nu har det vänt, fler går våra utbildningar och det skapar ett tryck på att lyfta ungas anställningsvillkor. Vi kan ge varandra hopp om förändring.

Risken att skada sig eller sjukskrivas från jobbet är större för unga arbetare än för andra och sjukskrivningstalen är höga.

– Alla ska ha rätt till jobb där man känner sig trygg och säker och ha ett självförtroende. Att kunna påpeka något som är fel. Nu går det att nå oss året runt och få rådgivning.

– Om sjukskrivningarna och skadorna bland unga ska minska är det viktigt att få veta vilka moment som är riskfyllda. Här får arbetsgivarna till sig att ungas arbetsmiljö är mer riskfylld och då måste de jobba mer förebyggande och bli bättre på arbetsmiljöarbetet än de varit innan.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Samling för branschen

Åkeri. Framtid och historia, fordonstillverkare och fack, chaufförer och opinionsbildare. På onsdagen öppnande den tjugoandra upplagan av lastbilsmässan på Elmia i Jönköping.

Biljettkontrollanter-foto-Västtrafik

Civila kontrollanter kvar hos Västtrafik

Bevakning. De omstridda, civilklädda kontrollanterna i Göteborgs kollektivtrafik blir kvar åtminstone under en förlängd testperiod. Flera kontrollanter har utsatts för våld och hot, men enligt trafikbolaget Västtrafik har det lugnat ned sig.

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Elektrifiering av transportsektorn

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.