Kamila Gorka säljer både vindrutetorkare, bensin, godis, korv och sprit. Hon trivs med jobbet och kollegorna. ”Vi är som en stor familj här på företaget”, säger hon. Till vänster fixar kollegan Monica Moś till cigaretthyllan.
Special: Polen

Unga lockas av mackjobb

Bensinstation. Att jobba på mack är populärt, framför allt bland yngre, säger Kamila Gorka, som jobbar på TS Transports egen bensinstation. Fast snart kan det vara slut. Macken bär sig inte.

Flexibla arbetstider. Går att kombinera med barn eller studier. Mycket kontakt med människor. Det är några av argumenten som Kamila Gorka lyfter fram när Transportarbetaren frågar om mackjobbets dragningskraft.

Plus lönen.

– Den är hyfsad. Generellt ligger inkomsten i branschen på 2 500–4 000 zloty (6 000–9 700 kronor). Här på den privata sidan får vi lite mer än anställda på landets två stora bensinstationskedjor, säger hon.

Inredningen går i svart, precis som TS Transports kontor. Sortimentet är lite mer sparsmakat än i en svensk OKQ8-station. Men det finns de vanliga biltillbehören, chips, kaffe, dricka, korvgrill och en hylla bakom kassan med vin och sprit.

Transportarbetarens utsända reportrar berättar om mackdöden i Sverige. Om rån, bilister som smiter från notan och att personalen ofta är hänvisad till deltidsjobb.

Kamila Gorka skakar på huvudet, hon känner inte igen sig:

– I Polen blir stationerna snarast fler. Deltider förekommer, men uppfattas inte som något problem. Inte rån och hot heller. Det är sällsynt, även om det finns nattlucka på vissa ställen.

Ett annat svenskt fenomen är höga bränsleskatter som gjort att marginalen är extremt liten på sålda drivmedel. Det är på

TS Transport har en egen bensinstation på åkeriområdet och bygger också nya lokaler.
TS Transport har en egen bensinstation på åkeriområdet och bygger också nya lokaler. Foto: Justina Öster

snabbmaten stationerna kan tjäna pengar.

– Vi har samma tendens här. Så vi behöver sälja andra produkter också, säger Marcin Skibinski, som är ingift i åkarfamiljen bakom TS Transport och ansvarar för mackdelen.

Fast det räcker ändå inte, förklarar han. Av 2,4 miljoner liter sålt bränsle hamnar en miljon liter i de egna lastbilarna.

– Så vi överväger faktiskt att lägga ner, förtydligar han.

Vi sneglar lite förundrat på whisky- och vodkaflaskorna i hyllan. Det känns svårkombinerat med bilism. Särskilt som Polen har samma promillegränser för rattfylla som Sverige.

– Vi säljer inte mycket alkohol. Fast på stationerna ute vid motorvägarna är det stor efterfrågan, säger Kamila Gorka.

Hon bor i Gdansk, 34 kilometer från Gdynia, med man och en styvdotter. I tolv år har hon jobbat på bensinstation, varav tio på åkeriets anläggning.

I Sverige gick mackarnas omsättning ner kraftigt i början av coronapandemin.

– Vi kände av en liten nedgång, säger Kamila Gorka. Vi fick strikta regler om desinficering och munskydd. På försommaren blev attityden till corona lite mer avslappnad. Men nu är vi lite oroliga för turistsäsongen, då halva Polen kommer hit till kusten.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Tysk natt

Davids krönika. Jag gillar Tyskland och jag kommer bra överens med tyskar. Hundratals gånger har jag kört genom landet och lossat och lastat på vägen. Bara vid något enstaka tillfälle har det varit problem.

Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Tommy Sundvall foto Maria Mäki

Men våra villkor då?

Debatt. Läste i senaste numret av Transportarbetaren om Andres som fick gå efter att han drack energidryck på sin mack. Eftersom jag själv är stationsanställd så fick det mig att tänka på några saker.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Elektrifiering av transportsektorn

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.