Unga transportare kraftsamlar inför avtalsrörelsen

Ung i facket. Osäkra anställningar och nya lönesystem. Dagens unga kliver rätt in i den nya plattformsekonomin. För att prata ihop sig träffas de nu på Transports ungdomsforum i Bommersvik, där avtalsrörelsen också är ett givet ämne.

Transports årliga ungdomsforum pågår i dagarna fyra, från i dag torsdag till och med söndag. Ett fyrtiotal unga, upp till 30 år, från förbundets olika avdelningar i landet sluter upp för att lära sig mer om och diskutera den stundande avtalsrörelsen. (Delegationer inom de olika kollektivavtalen avlöser nu varandra på Transports förbundskontor i Stockholm).

– Varför har vi en avtalsrörelse? Och vad är det? Det är frågor vi kommer att ta upp, berättar en av de unga arrangörerna Kimberley Westermark. Ny ordförande i avdelning 19 (Västerås/Mälardalen).

Kunskaperna är blandade hos deltagarna. Vissa har gått fackliga kurser innan medan andra är helt färska i facket, förklarar hon.

Den nya plattforsekonomin står självklart på dagordningen.

– Unga är ju en grupp som verkligen är utsatt både för nya, mer osäkra anställningsformer och nya lönesystem. Det här är en bra form för dem att få träffas och prata i hop sig med andra utifrån landet, säger forumets ansvariga Ludwig Eriksson från avdelning 41 i Uppsala.

Stiftelsen Expo, som närgranskar extremhögern och arbetar mot rasistiska idéer och organisationer, kommer också att föreläsa. Ungdomarna får även tillfälle att lära sig mer om och diskutera facklig politisk samverkan.

En politisk debatt med representanter från de politiska ungdomsförbunden står på dagordningen. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Centern har tackat ja. Arrangörerna hoppas att Kristdemokraterna och Moderaternas unga i MUF också ska haka på.

Vad blir forumets höjdpunkt?

– Allt, säger arrangören Filippa Juhl från avdelning 14 (Helsingborg).

– Avtal 2020 är den röda tråden, inflikar kollegan Jerry Walthéreson, nybliven ordförande i avdelning 17 (Skövde-Borås).

Inledningens team building är till för att ungtransportarna ska lära känna varandra, värma upp och känna sig trygga, tillägger han.

Blir det någon dragkamp i år?

Ludwig Eriksson skakar på huvudet.

– Tyvärr har vi dragit av repet. De är starka våra unga transportarbetare.

Varför ska man åka på ungdomsforum?

– Det är en bra möjlighet att träffa fler unga som kanske inte finns på hemorten. Tillfälle att nätverka, säger Filippa Juhl.

– Går man på sektionsmöte i sin egen avdelning kanske där är flest äldre. Forumet kan vara en språngbräda in för att bli mer aktiv, tillfogar Jerry Walthéreson.

Och varför ska man bry sig om avtalsrörelsen?

– Eftersom vi går in i den nu behöver man kunskap om vad det är. En viss typ av mobilisering krävs från medlemmarna. Yngre har helt naturligt inte hunnit vara med i lika många avtalsrörelser som de äldre, säger Ludwig Ericsson.

Han poängterar att det finns många olika sätt att jobba fackligt.

– Vissa är bra på att engagera kollegorna på arbetsplatsen. Andra hjälper till på avdelningen eller är med och organiserar medlemmar. Alla yrkesgrupper och åldrar behövs.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Äntligen en bok där facket är med

Davids krönika. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar har efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffas igen imorgon.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.