Ungerska Transportfacket: ”Höj våra löner så slipper vi jobba i väst”

Du och 2,5 miljoner transportare i Europa är med i en gemensam federation, ETF. I slutet av maj samlades företrädarna till kongress i Berlin. Ilskan var stor över hur arbetarna pressas tillbaka och får ta smällen av den ekonomiska krisen genom sänkta löner, osäkra och farliga jobb.

Attila Verestóy och kollegorna från ungerska facket har ett svar till svenska chaufförer som tycker att förare från öst ”stjäl deras jobb”.

– När vi gick med i EU fick vi löfte om att lönerna skulle öka. Så blev det inte. Nu har svenska och ungerska fack samma intresse, att höja lönerna!

Attila Verestóy tillägger:

– Får chaufförerna från öst högre lön så slipper vi åka utomlands. Då kan vi stanna hemma hos våra familjer.

Under en paus i ETF:s kongress träffar Transportarbetaren honom och Sándor Székely. De arbetar i ett ungerskt fackförbund, som organiserar chaufförer med Europa som arbetsfält. Med är också ordföranden i Ungerns federation för vägtransportarbetarna, Gábor Nemes.

I ett känslofyllt tal har han just vädjat om stöd från ETF:s medlemsförbund och krävt att mer krut ska satsas på Östeuropa. I hemlandet har den fackliga rörelsen motats in i frysbox:

– Vi trodde aldrig det var möjligt att det kunde bli så här illa. Den nya regeringen började med att dra in strejkrätten. Politikerna respekterar inte den sociala dialogen med fackförbunden och har raserat våra möjligheter att arbeta fackligt. Situationen är katastrofal för transportarbetarna i Ungern!

Trion beskriver en verklighet där förhandlingarna om löner och arbetsvillkor för de ungerska transportarna i stort sett har upphört. På så sätt har arbetsgivarna fria tyglar att fortsätta försämra arbetsförhållandena.

– Facket är skrämt och arbetarna är rädda att bli av med jobbet om de säger något. Hela vägtransportsektorn är inträngd i ett hörn efter att regeringen tog bort vår rätt att strejka.

Rätten drogs in efter en sex dagar lång strejk i Budapest 2010. De anställda inom det statsägda företaget för allmänna kommunikationer protesterade mot kraftiga försämringar i kollektivavtalen, men förlorade. Lönerna sänktes med 40–50 procent.

– Efter det antog regeringen en lag som säger att arbetsgivare inte kan ge anställda i statligt ägda bolag bättre löner och villkor än vad som står i kollektivavtalen.

Bakgrunden till den drastiska åtgärden är statens dåliga ekonomi. Pengarna räcker inte till att dra runt de allmänna transporterna och då hämtas medlen in från arbetarna, anför Gábor Nemes.

Inom den privata transportsektorn kan facket fortfarande förhandla sig till bättre villkor, i teorin. Men i praktiken är det svårt. I Ungern finns sammanlagt sex federationer som samlar de olika fackförbunden. Regeringen har bara kontakt med en av dem och tycker därmed att de uppfyller sin plikt till dialog, förklarar trion. Det är inte vägtransportfederationen.

Vad skulle hända om ni ändå strejkade?

Transportarbetaren får upprepa frågan flera gånger, möjlighetens tycks helt fjärran.

– Vi skulle drabbas av så höga böter att vi tvingades lägga ner all vår fackliga verksamhet, svarar Sándor Székely till slut.

Det största problemet för yrkeschaufförerna som jobbar i väst är arbetstiderna och otryggheten, förklarar han.

– Förarna får korta körningar på en eller ett par dagar. Sedan blir de stående långa tider i olika länder och bara väntar på nya uppdrag. De kommer sällan hem, bara någon gång så där varannan, var tredje månad.

De fackliga representanterna säger att de förstår svenska chaufförers ilska över att de förlorar sina jobb till billigare kollegor från öst. Men så var inte tanken.

– Lönerna skulle öka till västeuropeisk nivå, lovade politikerna. Nu går hyrorna, matpriserna och allt annat upp i Ungern, men inte lönerna, konstaterar Attila Verestóy.

– Vi vill att ungerska förare ska jobba vanliga arbetsveckor och sedan åka hem. Som svenska chaufförer.

Ungrarna låter som svenska transportare när de säger att enda sättet att stoppa lönedumpning och oseriösa företag, som bryter mot lagar och regler, är jämlika villkor. Men det ser ganska mörkt ut, medger de:

– Lönerna kommer nog att sjunka för alla transportarbetare i Europa, om utvecklingen fortsätter som nu.

De berättar att ungerska lastbilschaufförer tjänar cirka 800–900 euro per månad, omkring 6 720–7 560 kronor. Det är inte ens en tredjedel av svenska kollegors grundlön på 24 000 kronor, hos åkerier som följer kollektivavtalet.

– Ändå kör de likadana lastbilar och gör samma jobb. Då ska allt vara lika, oavsett var man kommer ifrån.

Ser ni någon lösning på problemet?

Attila Verestóy och Sándor Székely har ett förslag, som går stick i stäv med den svenska modellens kollektivavtal:

– Att man inför en minimilön för chaufförer som gäller i hela Europa.

 

Fotnot. Det ungerska transportfacket, Teherfuvarozók Európai Szakszervezete, organiserar förare som kör i Europa (Trade Union of European Transporters, på engelska). Gábor Nemes är ordförande i Federationen för vägtransportarbetarnas fackförbund (Federation of Road Transport Workers’s Unions).

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Hylla nattens hjältar!

Tidningbudens dag. I en tid av stora förändringar kanske det är viktigare än någonsin att uppmärksamma den yrkeskår som i ur och skur konkret levererar det fria ordet. Lördagen den 12 oktober är alla tidningsbuds egen dag!

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Samtrans-åkerier ska införa månadslön

Servicetrafik. I våras berättade Transportarbeteren att Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtalet. Nu inför två stora åkerier månadslön. "Medlemmar kom till oss med material och då kan vi gå in och förhandla", säger Mikael Ladman, ombudsman för Transport i Stockholm.