Uppdrag granskning anmäls för inslag om hamnkonflikten
Hamn. Uppdrag gransknings timslånga avsnitt om hamnkonflikten i Göteborg har anmälts till Granskningsnämnden för radio och tv. Tre olika anmälningar har skickats in och personerna bakom anser att inslaget var partiskt och ensidigt.
Den 17 januari sände Uppdrag granskning programmet om APM Terminals. I påannonseringen utlovades avslöjanden om ”ett smutsigt spel om makt och inflytande som tar oss ända in i den svenska regeringen”.
Anmälarna anser att inslaget bröt mot det grundläggande kravet på opartiskhet och saklighet, som gäller för Sveriges television.
En anmälare beskriver inslaget som en ren partsinlaga för Hamnarbetarförbundets (HF) avdelning 4 i Göteborg.
En annan, mer utförlig, ser reportaget som en modern variant av Davids kamp mot Goliat. Det vill säga det lilla fackförbundet som ensamt måste slåss mot ”överheten” – alltså stora starka LO, Transport och arbetsgivarna.
Enligt den utförligare anmälan har Uppdrag gransknings reportrar på en rad punkter låtit bli att redovisa viktiga fakta. Som att även APM Terminals har ”föreningsfrihet” – det vill säga rätt att gå med i arbetsgivarorganisationen. Därigenom blir bolaget också bundet av det kollektivavtal som organisationen träffar. Anmälaren skriver:
Det är således inte möjligt att teckna ytterligare kollektivavtal för APM Terminals när det redan finns ett.
Det finns många internationella exempel på hur fackliga organisationer med nyckelpositioner i produktionskedjan genom att undvika eller åsidosätta fredsplikt kunnat pressa arbetsgivaren till förmåner som annars inte kunnat uppnås.
Detta har lett till att sådana fackliga organisationer inför arbetsgivare, statsmakt och andra fackliga organisationer förlorat sin legitimitet och att en arbetsrätt som vi känner den inte kunnat etableras.
Kollektivavtalen har lett Sverige i en annan riktning. Det är denna duala aspekt på den svenska modellen som gjort Sverige till ett så framgångsrikt land och skapat en god ställning för de svenska arbetarna. Det är också denna bild som programmakarna undviker att skildra och ger i stället en ensidig bild av regelsystemets konsekvenser och av de inblandade aktörerna.
En opartisk journalistisk ansats till konflikten hade kunnat vara att ta medlarnas rapport som utgångspunkt. En naturlig uppföljning hade kunnat vara att fråga om det ganska överraskande påståendet att medlarna inte lyckats förstå Hamnfyrans krav, en fråga som sedan kunnat kommenteras av Hamnfyran och av olika arbetsrättsexperter.
Anmälningar till Granskningsnämnden är offentliga handlingar. Nämnden har ännu inte börjat granska de tre ärendena som rör Uppdrag granskning och hamnkonflikten.