Uppdrag granskning anmäls för inslag om hamnkonflikten

Hamn. Uppdrag gransknings timslånga avsnitt om hamnkonflikten i Göteborg har anmälts till Granskningsnämnden för radio och tv. Tre olika anmälningar har skickats in och personerna bakom anser att inslaget var partiskt och ensidigt.

Den 17 januari sände Uppdrag granskning programmet om APM Terminals. I påannonseringen utlovades avslöjanden om ”ett smutsigt spel om makt och inflytande som tar oss ända in i den svenska regeringen”.

Anmälarna anser att inslaget bröt mot det grundläggande kravet på opartiskhet och saklighet, som gäller för Sveriges television.

En anmälare beskriver inslaget som en ren partsinlaga för Hamnarbetarförbundets (HF) avdelning 4 i Göteborg.

En annan, mer utförlig, ser reportaget som en modern variant av Davids kamp mot Goliat. Det vill säga det lilla fackförbundet som ensamt måste slåss mot ”överheten” – alltså stora starka LO, Transport och arbetsgivarna.

Enligt den utförligare anmälan har Uppdrag gransknings reportrar på en rad punkter låtit bli att redovisa viktiga fakta. Som att även APM Terminals har ”föreningsfrihet” – det vill säga rätt att gå med i arbetsgivarorganisationen. Därigenom blir bolaget också bundet av det kollektivavtal som organisationen träffar. Anmälaren skriver:

Det är således inte möjligt att teckna ytterligare kollektivavtal för APM Terminals när det redan finns ett.

Det finns många internationella exempel på hur fackliga organisationer med nyckelpositioner i produktionskedjan genom att undvika eller åsidosätta fredsplikt kunnat pressa arbetsgivaren till förmåner som annars inte kunnat uppnås.

Detta har lett till att sådana fackliga organisationer inför arbetsgivare, statsmakt och andra fackliga organisationer förlorat sin legitimitet och att en arbetsrätt som vi känner den inte kunnat etableras.

Kollektivavtalen har lett Sverige i en annan riktning. Det är denna duala aspekt på den svenska modellen som gjort Sverige till ett så framgångsrikt land och skapat en god ställning för de svenska arbetarna. Det är också denna bild som programmakarna undviker att skildra och ger i stället en ensidig bild av regelsystemets konsekvenser och av de inblandade aktörerna.

En opartisk journalistisk ansats till konflikten hade kunnat vara att ta medlarnas rapport som utgångspunkt. En naturlig uppföljning hade kunnat vara att fråga om det ganska överraskande påståendet att medlarna inte lyckats förstå Hamnfyrans krav, en fråga som sedan kunnat kommenteras av Hamnfyran och av olika arbetsrättsexperter.

Anmälningar till Granskningsnämnden är offentliga handlingar. Nämnden har ännu inte börjat granska de tre ärendena som rör Uppdrag granskning och hamnkonflikten.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Danska transportfacket varslar om stopp för Teslatransporter

Danmarks största fackförbund 3F har tidigare uttalat sitt stöd, men tar nu steget in i Teslakonflikten. Facket varslar om att hamnarbetare och chaufförer i Danmark, om 14 dagar räknat från nu, inte kommer att ta emot eller transportera Teslabilar till Sverige.

Transport utökar blockaden till att gälla alla svenska hamnar

Blockad. (Uppdaterad 16 november 2023.) Transports sympatiåtgärder för IF Metall utökas till att gälla blockad för lossning och lastning av Tesla-bilar i alla svenska hamnar. Blockaden börjar gälla klockan 12 den 17 november.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett femte tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.