Uppdrag granskning anmäls för inslag om hamnkonflikten

Hamn. Uppdrag gransknings timslånga avsnitt om hamnkonflikten i Göteborg har anmälts till Granskningsnämnden för radio och tv. Tre olika anmälningar har skickats in och personerna bakom anser att inslaget var partiskt och ensidigt.

Den 17 januari sände Uppdrag granskning programmet om APM Terminals. I påannonseringen utlovades avslöjanden om ”ett smutsigt spel om makt och inflytande som tar oss ända in i den svenska regeringen”.

Anmälarna anser att inslaget bröt mot det grundläggande kravet på opartiskhet och saklighet, som gäller för Sveriges television.

En anmälare beskriver inslaget som en ren partsinlaga för Hamnarbetarförbundets (HF) avdelning 4 i Göteborg.

En annan, mer utförlig, ser reportaget som en modern variant av Davids kamp mot Goliat. Det vill säga det lilla fackförbundet som ensamt måste slåss mot ”överheten” – alltså stora starka LO, Transport och arbetsgivarna.

Enligt den utförligare anmälan har Uppdrag gransknings reportrar på en rad punkter låtit bli att redovisa viktiga fakta. Som att även APM Terminals har ”föreningsfrihet” – det vill säga rätt att gå med i arbetsgivarorganisationen. Därigenom blir bolaget också bundet av det kollektivavtal som organisationen träffar. Anmälaren skriver:

Det är således inte möjligt att teckna ytterligare kollektivavtal för APM Terminals när det redan finns ett.

Det finns många internationella exempel på hur fackliga organisationer med nyckelpositioner i produktionskedjan genom att undvika eller åsidosätta fredsplikt kunnat pressa arbetsgivaren till förmåner som annars inte kunnat uppnås.

Detta har lett till att sådana fackliga organisationer inför arbetsgivare, statsmakt och andra fackliga organisationer förlorat sin legitimitet och att en arbetsrätt som vi känner den inte kunnat etableras.

Kollektivavtalen har lett Sverige i en annan riktning. Det är denna duala aspekt på den svenska modellen som gjort Sverige till ett så framgångsrikt land och skapat en god ställning för de svenska arbetarna. Det är också denna bild som programmakarna undviker att skildra och ger i stället en ensidig bild av regelsystemets konsekvenser och av de inblandade aktörerna.

En opartisk journalistisk ansats till konflikten hade kunnat vara att ta medlarnas rapport som utgångspunkt. En naturlig uppföljning hade kunnat vara att fråga om det ganska överraskande påståendet att medlarna inte lyckats förstå Hamnfyrans krav, en fråga som sedan kunnat kommenteras av Hamnfyran och av olika arbetsrättsexperter.

Anmälningar till Granskningsnämnden är offentliga handlingar. Nämnden har ännu inte börjat granska de tre ärendena som rör Uppdrag granskning och hamnkonflikten.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Danska transportfacket varslar om stopp för Teslatransporter

Danmarks största fackförbund 3F har tidigare uttalat sitt stöd, men tar nu steget in i Teslakonflikten. Facket varslar om att hamnarbetare och chaufförer i Danmark, om 14 dagar räknat från nu, inte kommer att ta emot eller transportera Teslabilar till Sverige.

Transport utökar blockaden till att gälla alla svenska hamnar

Blockad. (Uppdaterad 16 november 2023.) Transports sympatiåtgärder för IF Metall utökas till att gälla blockad för lossning och lastning av Tesla-bilar i alla svenska hamnar. Blockaden börjar gälla klockan 12 den 17 november.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.