Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

SecuritasSVT:s program Uppdrag granskning avslöjade 2022 att tjänstemän från Malmö kommuns säkerhetsavdelning bjöds på resor, middagar och alkohol av Securitas – vid samma tid som kommunen arbetade med en miljonupphandling av bevakning. När muthärvan blev känd valde Securitas att polisanmäla och sparka två anställda, som utpekades som ansvariga.

Samtidigt genomförde bolaget en, vad man kallade, gedigen internutredning. Detta för att undersöka om fler medarbetare var inblandade i härvan och om det kunde röra sig om en ”kultur” inom företaget.

Bolagets ledning gav också ett löfte om nolltolerans mot korruption.

Trots det kan Uppdrag granskning, i programmet som sändes på onsdagen (30 november 2024), visa att ytterligare fem chefer känt till, attesterat räkningar och på olika sätt varit delaktiga i företagets muthärva. Och de jobbar fortfarande kvar.

Vid en andra upphandling av Malmö stad, som tas upp i Uppdrag gransknings senaste program, vann Securitas efter löften om bättring, återigen bevakningsuppdraget. Men det uppdagades att ännu en kommunal tjänsteman tagit emot mutor av en säljare på Securitas.

Det rörde sig bland annat om bjudningar på barrundor och spel på trav.

Tjänstemannen fick lämna kommunen efter avslöjandet och dömdes senare att betala 2 000 kronor i dagsböter.

I en intervju i SVT berättar justitieminister Gunnar Strömmer (M) att regeringen tillsatt en statlig utredning för att se över lagstiftningen kring korruption. Den ska också titta närmare på möjliga konsekvenser för bolag som avslöjas med mutbrott.

– Det är väldigt viktigt att straffen i sådana här fall återspeglar brottets allvar och konsekvenserna av sådan här brottslighet är väldigt omfattande, säger Gunnar Strömmer till SVT.

Det aktuella fallet vill han inte kommentera, men tillägger att svenska skattepengar generellt inte ska betalas ut till företag som mörklägger korruption.

– Vad man kan säga mer allmänt är att om företag mörkar korruption, då ska man inte vara med och använda skattebetalarnas pengar.

Transportarbetaren har sökt Securitas presstjänst för en kommentar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    31 oktober, 2024

    Mutor och korruption i det svenska samhället är antagligen mer förekommande än vad vi vill tro. Det är bara det att mutor ofta ges på ett sådant sätt att de sällan blir upptäckta av andra.

Lästips:

John Horneij. Foto: Pernilla Ahlsén

Sonen tv-debuterade i mammas mage

Mötet. Tvättberg, bråk om disk och tidiga lämningar på förskolan. Men också en en hel del skratt och kärlek. I 14 år har SVT följt kranbils- och dumperföraren John Horneijs vardag som pappa åt Liam i dokumentärserien Född 2010.

Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

Grattis, alla skyddsombud!

Arbetsmiljö. Sträck på er, alla skyddsombud! I dag, den 25 oktober, firar vi skyddsombudens dag – och alla er som stretar på för att skapa en bättre arbetsmiljö runt om i landet.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.