Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas
Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.
SVT:s program Uppdrag granskning avslöjade 2022 att tjänstemän från Malmö kommuns säkerhetsavdelning bjöds på resor, middagar och alkohol av Securitas – vid samma tid som kommunen arbetade med en miljonupphandling av bevakning. När muthärvan blev känd valde Securitas att polisanmäla och sparka två anställda, som utpekades som ansvariga.
Samtidigt genomförde bolaget en, vad man kallade, gedigen internutredning. Detta för att undersöka om fler medarbetare var inblandade i härvan och om det kunde röra sig om en ”kultur” inom företaget.
Bolagets ledning gav också ett löfte om nolltolerans mot korruption.
Trots det kan Uppdrag granskning, i programmet som sändes på onsdagen (30 november 2024), visa att ytterligare fem chefer känt till, attesterat räkningar och på olika sätt varit delaktiga i företagets muthärva. Och de jobbar fortfarande kvar.
Vid en andra upphandling av Malmö stad, som tas upp i Uppdrag gransknings senaste program, vann Securitas efter löften om bättring, återigen bevakningsuppdraget. Men det uppdagades att ännu en kommunal tjänsteman tagit emot mutor av en säljare på Securitas.
Det rörde sig bland annat om bjudningar på barrundor och spel på trav.
Tjänstemannen fick lämna kommunen efter avslöjandet och dömdes senare att betala 2 000 kronor i dagsböter.
I en intervju i SVT berättar justitieminister Gunnar Strömmer (M) att regeringen tillsatt en statlig utredning för att se över lagstiftningen kring korruption. Den ska också titta närmare på möjliga konsekvenser för bolag som avslöjas med mutbrott.
– Det är väldigt viktigt att straffen i sådana här fall återspeglar brottets allvar och konsekvenserna av sådan här brottslighet är väldigt omfattande, säger Gunnar Strömmer till SVT.
Det aktuella fallet vill han inte kommentera, men tillägger att svenska skattepengar generellt inte ska betalas ut till företag som mörklägger korruption.
– Vad man kan säga mer allmänt är att om företag mörkar korruption, då ska man inte vara med och använda skattebetalarnas pengar.
Transportarbetaren har sökt Securitas presstjänst för en kommentar.