Close
Avtalsråden för tidningsbud och miljöarbetare inleddes den 21 november. Här talar inbjudna gästen Annika Nordin, förhandlingschef Transportföretagen.
Close
Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Årets sista stora rådtillfälle rör miljöarbetareavtalet och tidningsdistributörsavtalet.

Förtroendevalda och ombudsmän från hela landet samlas i veckan på en hotell- och konferensanläggning vid Arlanda. Det för att prioritera de krav som är viktigast att lyfta i nästa års avtalsförhandlingar.

Transports förbundsordförande Tommy Wreeth inledde avtalsrådet för de båda avtalsområdena.

Den första förmiddagen talade också företrädare från arbetsgivareparterna, Annika Nordin, förhandlingschef Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) inom Transportföretagen, respektive Victoria Lundqvist, ansvarig förhandlare på Mediaföretagen, ett av Almegas arbetsgivarförbund.

Tommy Wreeth tog åter upp det faktum att motparten alltid framhåller det katastrofala ekonomiska läge som råder när det är dags att förhandla nya kollektivavtal. Som gör utrymmet för löneökningar minimalt. Just denna gång. Varje gång.

– Ni kan säga vad ni vill, det är ingen som tror er, sa Wreeth denna novemberdag då årets första snösmocka dragit in över Mellansverige och orsakat stora problem i trafiken.

Han talade också om Transportarbetareförbundets beslut att ställa sig utanför LO-samordningen i sin helhet denna gång: En siffersättning på 4,2 procent – enligt det märke som industrifacken satt – är för lågt för förbundets medlemmar.

”Svårare utanför märket”

Liksom flera inbjudna gäster tog Medieföretagens Viktoria Lundqvist tog upp att Transportordförande liknat arbetet på avtalsråden, med att prioritera avtalskrav, med att klä julgranen. Och talade lite skämtsamt om att ambitionen att vara med och gemensamt klä granen.

Mer allvarligt blev det när det handlade om märket. Som både BA:s Annika Nordin och Medieföretagens Viktoria Lundqvist betonade värdet av.

– Skälet till det är att det är en väl fungerande modell, som lett till reallöneökningar. Innan märket handlade det om kanske tio procent löneökning – men ännu högre inflation, sa Annika Nordin och betonade att det inte går att jaga inflation med löneökningar.

Hon talade också om att det faktum att Transport avvisat exportindustrins normerande märke gör kommande avtalsförhandlingar svårare.

– Vi måste hålla oss till den verklighet som är. Förra gången köpte vi saker av er på transportavtalet, vi gav mer som ni var beredda att betala för. Men avtalet i sin helhet höll sig inom ramen, det spräckte inte avtalet.

Viktoria Lundqvist från Medieföretagen, ett av arbetsgivarförbunden inom paraplyorganisationen Almega Tjänsteföretagen, delade bilden när det gäller vikten av märket.

– Det handlar om att ta ansvar. Men jag ser också att det finns ett slags löneglidning i och med tarifflönerna, en möjlig lönehöjning under gällande avtal, sa hon.

–  Vi måste försöka ha ambitionen att hitta ett sätt att få ett levande avtal. Inom tidningsdistribution är det till exempel rätt många som vill gå upp i tid, också för att det krävs för att komma upp i en lön som ger rätt att stanna i landet för arbetskraftsinvandrare.

I en tid då allt fler tidningar drar ned utgivningstakten, eller helt slutar med utdelning av morgontidningar i områden utanför tätorter, talade Viktoria Lundqvist ändå om att hon ser flera kommande avtalsförhandlingar framöver. Åtminstone två, förutom den kommande.

Avtal i tid

Tommy Wreeth gick ut med att denna gång blir det inte tal om att sitta i förhandlingar efter att avtalen löpt ut. Har parterna inte kommit överens blir det varsel direkt. Och påminde om den ”löneskuld” arbetsgivarna fortfarande har för prolongeringen, förlängningen av avtal, under pandemin.

– Klart vi vet att Transport kan varsla. Men det kan skada, ta år att läka, och det ska man vara medveten om, sa Annika Nordin.

Något som det däremot tycks råda enighet om är att det trots allt är bäst att arbetsmarknadens parter kommer fram till en lösning när det gäller arbetstidsförkortning.

Frågan om hur en arbetstidsförkortning ska komma till stånd splittrar LO-förbunden.

– Släpper vi in lagstiftare i processen får vi aldrig ut dem. Tommy och jag kan vara hur osams som helst, men vi löser det. Inte lika säker på att lagstiftare kan göra det. Jag önskar att vi tillsammans kunde stå upp för att det är parterna som är bäst lämpade för det, sa Annika Nordin.

Sedan var det tid för frågestund med arbetsgivarnas företrädare och här delade man upp sig i respektive avtalsområde.

På eftermiddagen fortsatte arbetet med att välja avtalskrav. Men då var det bara för de förtroendevalda på avtalsområdena.

Miljöarbetareavtalet löper ut den 31 mars 2025, tidningsdistributörsavtalet den 30 april.

Hittills har Transport haft avtalsråd som rör åtta kollektivavtal.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.