Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Gör om, gör rätt. Det var en vanlig kommentar inom Transports Örebroavdelning då underlaget för upphandling av färdtjänst, skolskjutsar och sjuktransporter för 2025–2030 diskuterades. Bland andra var många förare mycket kritiska till att Region Örebros ansvariga inte lyssnade på facket gällande kollektivavtal och arbetsmiljö.

Transportarbetaren har flera gånger tidigare skrivit om mer eller mindre ökända taxibolag som återkommer som vinnare i upphandlingar, senast i aprilnumret av tidningen.

I höstas hamnade åter upphandlingen i Region Örebro i fokus då servicetrafik för sammanlagt 1,3 miljarder kronor skulle tilldelas. I mitten av mars blev tilldelningen av avtal i upphandlingen offentlig.

Bara lite drygt en månad senare återkallas hela tilldelningsbeslutet som gäller avtalen.

Politikernas motivering är att ”det finns behov av att gå igenom kvalificering och utvärdering av samtliga fordonspaket för att säkerställa att tilldelning har skett på korrekta grunder” med kollektivtrafiknämndens ordförande Nina Höijers (S) ord.

Ärendet med tilldelningar ska nu upp på nämndens nästa möte.

Omstritt taxiföretag

De som tidigare vunnit tillstånden för servicetrafiken är AB Trendtaxi, Cab in Hand AB, Cabonline mitt AB, Taxi Hallsberg samt Västanhede trafik.

Trendtaxi har tidigare varit starkt ifrågasatt. Bolaget saknar trafiktillstånd. Det drogs in då ägarna bedömdes som olämpliga att bedriva taxiverksamhet, ett beslut som gäller fram till år 2027.

I andra regioner, bland annat Värmland, har avsaknaden av trafiktillstånd inneburit att bolaget inte längre blivit aktuella vid upphandling av samhällsbetald trafik.

Men Region Örebros hållning har varit att det räcker med att underleverantörerna har trafiktillstånd. Beslutet togs av politikerna i regionens kollektivtrafiknämnd.

I Sörmland och Värmland stoppades serviceresorna men inte i Örebro län. Anledningen var att Trendtaxis underleverantörer har trafiktillstånd och det skälet håller regionen fast vid även vid den här upphandlingen.

Kollektivtrafiknämndens ordförande, Nina Höijer (S), har hela tiden framhållit att regionen följer lagen: Det företag som lägger lägsta budet vinner så länge man uppfyller de krav som myndigheten ställer vid upphandlingen.

Samtidigt underströk hon att det inte gick att utesluta att hela processen måste göras om och att det är vanligt i sammanhanget; ny information kan göra att tilldelningen omprövas.

Antalet överklagade tilldelningar ökar i samtliga rättsliga instanser, men i nio av tio fall får trafikbolagen helt eller delvis rätt i domstol.

Men i Region Örebro har alltså tilldelningen återkallats och ansvariga i regionen kommer att gå igenom och utvärdera samtliga aktuella taxibolags fordonspaket. Sedan kommer ett nytt tilldelningsbeslut att tas och offentliggöras. När är oklart.

Kollektivtrafiknämnden i Region Örebro har sitt nästa möte fredagen den 26 april. En av punkterna på dagordningen är då tilldelningen av avtal för servicetrafik.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Så blir taxitelefonisternas fackbyte till Unionen

Taxiväxel. Som en del i gränsdragningsuppgörelsen mellan Transport och Unionen går taxitelefonisterna över till Unionen.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.