”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

I veckan demonstrerade ett tusental bevakningsanställda, städare och livsmedelsarbetare i Bryssel mot nuvarande EU-regler vid offentliga upphandlingar. Manifestationen samlade deltagare från nio länder i Europa och anordnades av den fackliga federationen UNI Europa.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har deklarerat att en översyn av EU:s direktiv om offentlig upphandling ska göras. Därför passade facken på att kräva att ”offentliga kontrakt bara ska ges till företag som respekterar kollektivavtal”, skriver UNI Europa på sin webbsida.

Jobbade under covidpandemin

Förutom låga löner och dåliga arbetsvillkor lyfter facken fram bristen på erkännande för de många anställda som jobbade på och höll samhället i gång under covidpandemin.

UNI Europa pekar på forskning som visar att ”hälften av alla offentliga anbud i hela EU tilldelas enbart baserat på lägsta pris, ofta på grund av upphandlingsregler”. Reglerna tar inte hänsyn till de sociala kostnaderna, menar UNI som efterlyser nya bestämmelser som stödjer ”rättvisa löner, goda arbetsvillkor, utbildning och rättvisa jobbövergångar för arbetstagare”

Respektera kollektivavtal

UNI Europas regionala sekreterare säger i ett uttalande:

– EU:s nuvarande regler för offentlig upphandling tvingar företag att konkurrera om lägsta pris, ofta på bekostnad av sina anställda. Offentliga medel borde i stället vara en investering i bra jobb och rena, säkra och hälsosamma samhällen.

– Nu kom viktiga arbetstagare till Bryssel för att kräva just detta: offentliga kontrakt måste respektera kollektivförhandlingar. Genom att ändra EU:s regler för offentlig upphandling kan vi börja sätta stopp för kapplöpningen mot botten.

Demonstrationen hölls dagen efter att 100 ledande ekonomer, däribland Thomas Piketty, runt om i världen i ett öppet brev efterlyste ”en reform av EU:s regler för offentlig upphandling som stärker kollektivförhandlingarna och förbättrar arbetsvillkoren i arbetsintensiva sektorer som städning, säkerhet och mattjänster”, berättar UNI Europa.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Björn Molin:
    4 oktober, 2024

    Dagens regelverk kring offentlig upphandling är dysfunktionellt. Reglerna skapar ängslighet hos politiker i kommuner och regioner och hos upphandlande myndigheter, vilket gör att lägst anbud vinner upphandlingen. Detta fenomen gynnar enbart oseriösa aktörer som därför konkurrerar ut företag med kollektivavtal. Våra skattepengar hamnar i fickorna på syniska ägare, medan arbetarna får betala med usla arbetsvillkor och undermålig arbetsmiljö.

Lästips:

Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Taxibranschen är ett av de mest orättvisa yrken jag har sett i Sverige

Debatt. Jag jobbar för Taxi Stockholm, ett av de taxibolag som har kollektivavtal och anses ha bättre arbetsvillkor för sina chaufförer jämfört med andra bolag. Det säger många erfarna chaufförer som tidigare har jobbat för andra företag. Jag vill beskriva de vanliga rutinerna i detta bolag, som enligt många chaufförer anses vara det bästa i Stockholm.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.