Uppsökerivecka med taxifokus har startat
Transport har inlett vårens uppsökerivecka, denna gång med särskilt fokus på taxi- och färdtjänstchaufförer. I exempelvis Västerås ska det informeras om Schysta Villkor-kampanjen bland helgfirare som ska hem från krogen.
Satsningen på taxi och färdtjänst ingår i det nystartade projektet Uppdrag: Taxi. Uppsökeriveckans upplägg är dock inte identiskt utformat i alla lokalavdelningar. Vissa dyker upp spontant ute på arbetsplatserna medan andra bokar in arbetsplatsbesök i förväg.
Men en satsning som är gemensam för alla avdelningarna är att man delar ut en enkät med frågor om anställningsformer, bruttolöner, arbetstider och så vidare.
Lokalavdelningarnas enkäter skickas in till Transport centralt, där de sammanställs i statistikform för hela landet.
– I ett nästa steg går vi ut med en ny enkät, som innehåller frågor om hur färdtjänsten upphandlas lokalt i kommuner och landsting, berättar centralombudsmannen Cecilia Johansson på förbundskontoret.
Mats Andersson på avdelning 4 Östergötland, berättar att han tjuvstartade redan i slutet på förra veckan och samlade in ett 30-tal enkäter från åkerier som kör färdtjänst.
– Vi kör stenhårt på den här enkäten, säger han.
Förutom att ge en översiktlig bild av förarnas villkor, syftar enkäten till att kartlägga deras kännedom om de olika löneformerna.
– De flesta verkar ha bra koll på garantilönen till exempel, men när det gäller hur man räknar ut den blir det lite knepigare, säger Mats Andersson om vad enkätsvaren utvisat så här långt.
En annan fråga i enkäten gäller förekomsten av taxibolag som lurar turister med överpriser. Enligt Mats Andersson bekräftar enkätsvaren att detta i viss utsträckning förekommer i Norrköping, trots att det generellt brukar betraktas som ett storstadsfenomen.
Anna Ryding på avdelning 19 Norra Mälardalen, uppger att man fokuserar sin uppsökeriverksamhet på Västerås denna gång.
– På dagtid ska vi både ha folk ute vid taxistolparna, och gå på bokade besök hos företag. Bland annat hos en taxiväxel där de själva hörde av sig till oss och ville ha besök, säger hon.
På torsdag och fredag ska grupper om tre personer vara ute på sena kvällar och nätter, för att nå både chaufförer och taxikunder i samband med att krogarna stänger.
– Bland annat har vi kopierat upp information om Schysta Villkor-kampanjen som vi ska dela ut. Syftet är att förhoppningsvis plantera medvetenheten om detta hos taxikunderna. För en helgnatt i Västerås – då dyker det upp en väldig massa taxibilar som är mer eller mindre suspekta. Så det här blir spännande. Det är också därför vi jobbar i grupp: av säkerhetsskäl helt enkelt, säger Anna Ryding.
Projektet Uppdrag: Taxi är inte begränsat till uppsökeriveckan, utan kommer att pågå i minst ett år. Bakgrunden är att Transport identifierat en mängd olika problem i taxibranschen. Dit hör bland annat avreglering och överetablering, prispress via offentliga upphandlingar, samt ett utbrett fusk i olika former.