Close
Bilden är tagen i maj. En del av pakethanteringen på UPS-terminalen sker utomhus, året runt.
Close

UPS hotas av vite för usel arbetsmiljö vid Sturupterminalen

Terminal. Den manuella pakethanteringen på UPS terminal vid Sturup är extremt tung och slitsam, med överhängande risk för arbetsskador. Det är fack och myndigheter överens om. Nu drämmer Arbetsmiljöverket till med ett vitesföreläggande på 600 000 kronor. Om UPS inte vidtar åtgärder.

– Terminalen är gammal och sliten. Jag är tveksam till om det över huvud taget går att åtgärda alla brister. Än så länge har UPS bara förhalat och förhalat när vi och myndigheterna ställt krav, säger Bert Johansson, regionalt skyddsombud (RSO) på Transports Malmöavdelning.

Bert Johansson och RSO-kollegan Anders Palmqvist har länge haft ögonen på UPS-terminalen som ligger intill flygplatsen. Terminalarbetarna lossar lastbilar och flygcontainrar och fyller sedan upp UPS karakteristiska lådformade paketbilar.

Paketen som kan väga ända upp mot 70 kilo hanteras ofta helt manuellt, utan lyfthjälpmedel.

Facket kopplade tidigt in både Arbetsmiljöverket och brandskyddsmyndigheter. Det resulterade i långa listor med krav. Skyddsombud på företaget har dessutom lagt skyddsstopp vid flera tillfällen.

Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion hösten 2019. Efter det kom corona och inspektörerna fastnade bakom skrivborden. Bert Johansson och Anders Palmqvist är besvikna, de har tryckt på hårt för att få verket att agera på UPS terminal.

Anders Palmqvist säger:

– Vi låg på hårt, med hänsyn till arbetstagarna. Det är stor risk att någon skadas allvarligt. Det är ändå år 2020 nu, inte 1800-talet. Ingen ska behöva jobba på det sätt som sker på UPS-terminalen.

– Både jag och Bert har varit ute på många arbetsplatser genom åren, men aldrig sett något liknande. Det är extremt att timme efter timme, för hand, lyfta paket som kan väga upp mot 70 kilo.

Den 30 september satte Arbetsmiljöverket till slut ner foten. Senast den 1 mars nästa år ska UPS ha vidtagit en lång rad åtgärder, annars väntar ett vite på 600 000 kronor.

I beslutet går verket igenom bestämmelserna som gäller för bland annat riskbedömningar, systematiskt arbetsmiljöarbete och kraven på utbildning för ansvariga personer. Det är få punkter där UPS lever upp till lagkraven.

En central fråga är den manuella godshanteringen. Arbetsmiljöverket påpekar att det ”i de flesta fall är olämpligt att hantera bördor som är tyngre än 25 kilo”.

Gränsen på 25 kilo kan dessutom vara för hög, om arbetsställningarna är olämpliga. Eller om arbetet upprepas många gånger. På UPS-terminalen gäller i många fall både och.

Transports båda regionala skyddsombud anser att vikter på 25 kilo innebär mycket stor påkänning på kroppen.

I en kommentar skriver Arbetsmiljöverket:

”Repetitivt arbete ger upphov till en ständig och likformig belastning. Det som hanteras behöver inte vara tungt… Följden kan bli gradvis inträdande, allvarliga skador, som tar lång tid att läka.”

Verket tillägger:

”Enstaka höga belastningar, till exempel ett tungt lyft av paket vägande 70 kilo, innebär risk för akut överbelastning… Viktigt är att ta hänsyn till den sammanlagda belastningen.”

Myndigheter slår särskilt ner på en arbetsstation som kallas split. Inne i terminalbyggnaden löper ett transportband. Vid porten där bilarna kör in går bandet i en båge upp mot taket. Som en viadukt.

Nedanför viadukten, där paket rutschar ner i hög fart, står terminalarbetare och skjuter över godset för hand till andra sidan bandet. Ett tungt arbete med risk för klämskador.

Trots att UPS kopplat in en egen ergonom som också slog ner på arbetsförhållandena vid split-stationen har UPS inte presenterat några förslag till åtgärder. Noterar Arbetsmiljöverket i sitt beslut.

Vitesbeslutet är 16 sidor långt och pekar på fler brister. Som avsaknad av skyddsstopp vid transportbandet och trångt om utrymme när terminalarna ska börja sig ner och lyfta paket från golvet upp till transport- eller rullband. Eller inne i bilarna. Samma sorts belastningsproblem uppstår när personalen lossar flygcontainrarna.

Nu har UPS fått fem månader på sig att åtgärda alla brister. De regionala skyddsombuden välkomnar vitesbeslutet, men har svårt att se hur företaget ska klara uppgiften.

– Än så länge har UPS inte följt sina egna handlingsplaner, som man presenterat. Nu krävs väldigt långtgående åtgärder. Det som skulle behövas är en helt ny, modern terminalbyggnad, säger Bert Johansson.

Transportarbetaren har skickat över artikeltexten till UPS och bett om en kommentar. Ups kommunikationschef Hedvig Armand svarar skriftligt:

”Vi följer självklart alla lagar och riktlinjer och vi tar föreläggandet från Arbetsmiljöverket på största allvar. Vi har redan inlett arbetet med att åtgärda samtliga punkter och räknar med att vara klara innan Arbetsmiljöverkets deadline.”

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Tina Wade:
    4 oktober, 2020

    Min man jobbade flera år. Nu pensionär. Har problem med rygg och knän efter de tunga lyften. Fick även diskbråck

  2. Björn Breivik:
    3 oktober, 2020

    Bra jobbat av 12:ans RSO:er!
    Slås av en tanke. När en terminalarbetare drabbas av de förslitnings/belastningsskador som arbetsmiljöverket varnar för, då kommer försäkringskassan att slå fast att orsaken är degenerativa förändringar hos arbetaren och inget annat.
    Två myndigheter - två världar... !

  3. Fille:
    2 oktober, 2020

    Heja myndigheterna

Lästips:

Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.