Close
Problemen med potthåll är större än vanligt i år på grund av växlande väderlek på många håll i landet. Väderförhållandena ställer också till det vid lagning. (GENREBILD)
Close

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

Isgropiga vägar som skulle kräva terrängfordon, djupa hål i körbanorna, väghållning som försenar eller omöjliggör transporter.

Bristerna i vinterns vägunderhåll har skapat vrede och stress, inte minst bland yrkesförare och åkare.

Bland annat i Värmland har flera åkare ibland tvingats ställa lastbilar eftersom de inte vågat köra på de isiga vägarna. Chaufförer har också fått vänta i timmar på sandning eller saltning – eller kört trots väglaget.

Och det handlar inte bara om de mindre vägarna utan även riksvägar. Nu växer kritiken.

Ronnie Persson. Foto: John Antonsson

– Det är inte bara våra bilar som skakar sönder, det är vi även vi chaufförer som skakar sönder, säger Ronnie Persson, färdtjänstförare i Filipstad och skyddsombud för Transport.

– Vi har ont i axlar, nackar och rygg. Man har en rädsla, rätt för som det är kan du få ett kast på bilen och möta en timmerbil.

Ronnie Persson är inte den enda som reagerat. När han medverkade i SRP4 Värmland på tisdagen talade också Magnus Mellqvist, Filipstad, om hur väglaget påverkar mentalt – under 40 år som timmerbilschaufför har han aldrig varit med om att väglaget varit så dåligt:

– Jag mår psykiskt dåligt ibland när man ska ut på de här vägarna som bara är is. Det är faktiskt 70 ton jag håller i ratten, och det är ett ju ansvar – det är ju min arbetsmiljö det handlar om, och även säkerheten för dem jag möter, och det blir påfrestande.

Diskussionerna om väglaget har pågått under hela vintern.

– Det här är det värsta jag varit med om, framför allt att det varit under så lång period – och det är ju inte vara väglaget utan även kylan, sa Åsa-Linda Ludvigsson, busschaufför och skyddsombud på Keolis i Karlstad, till P4 Värmland redan i januari.

– Jag känner två, tre stycken inklusive jag själv som varit sjukskrivna – värk i axlar, nacke och man blir psykiskt trött.

”Gör det som står i vår makt”

Trafikverket framhåller att myndigheten, som har ansvar för väghållningen på statliga vägar, är medveten om problemen.

– Vi vet att det finns utmaningar på sina ställen. Vi jobbar också med förbättringar, säger Karl Blad, enhetschef på Trafikverket Region Mellersta väg, dit Värmland hör.

Samtidigt har vintern hittills inte varit extrem vinter, enligt Trafikverkets enhetschef. Det är snön, snödrev, halkan och temperaturskillnaderna som ställt till det. På den direkta frågan i P4 Värmland, om Trafikverket inte borde klara vägunderhållet under en trots allt icke-extrem vinter svarar Karl Blad:

– Ja det kan man tycka, men jag kan inte säga så mycket annat än att vi gör det som står i vår makt.

Bara provisoriska lagningar

Trafikverkets egen statistik visar att potthålen blivit fler. Antalet anmälda fordonsskador, orsakade av hålen, ökade med 40 procent 2023 jämfört med året innan.

Flera faktorer har lett till att så många potthåll uppkommit den senaste tiden. En regnig höst med blött väglag följt av en kall inledning på vintern har gjort att vatten som runnit ned i mindre håligheter expanderat – och sprängt ut större hål.

De senaste veckorna har vädret växlat kraftigt på flera håll; det har fryst och tinat om vartannat.

Så här års gör Trafikverket bara provisoriska lagningar, främst på de stora vägarna. De mindre vägarna får vänta.

– De provisoriska lagningarna håller inte länge utan måste lagas om och om igen. Och det har gjorts mycket sådana reparationer i vinter, mycket mer än det brukar vara, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Trafikverket uppger att lagning av potthåll är prioriterat, och att myndigheten försöker ”lappa” körbanorna så fort det går. Men det stora antalet potthål gör också att det är nödvändigt att prioritera lagning av hål där påverkan på trafiken är som störst.

Så snart Trafikverket får kännedom om skador på en statlig väg ska skadorna märkas ut för att varna.
De statliga vägarna inspekteras regelbundet av Trafikverkets entreprenörer. Men det är inte alltid enkelt att åtgärda potthålen. Även här spelar vädret stor roll: Är det för kallt eller blött fäster inte asfalten ordentligt. Då används så kallad kall-asfalt i väntan på att det går att laga mer permanent.

Sniklösning på vägproblem?

Trafikverket arbetar sedan snart tio år med att framför allt anpassa hastigheten för att öka trafiksäkerheten. Tidigare prioriterades i stället mötesfria vägar. Framför allt är det tidigare 90-vägar som ”drabbats” där maxfarten sänkts till 80 kilometer i timmen.

Målet är att fram till nästa år sänka hastighetsgränsen på cirka 425 mil statlig väg och höja den på cirka 120 mil statlig väg.

Hur mycket säkrare vägarna blir med lägre hastighetsgränsen är omtvistat. Restiderna blir det definitivt. Värst drabbat i sammanhanget är Stockholmsregionen och Dalarna, och den samhällsekonomiska kostnaden för hastighetssänkningarna är en miljard kronor mellan 2011 och 2020, visar en analys som arbetsgivarorganisationen Transportföretagen beställt.

Kritiker menar att det är ett sätt för Trafikverket att spara pengar snarare än att värna trafiksäkerheten.  Det eftersom det är olika underhållskrav på en 90- och en 80- väg. För vägar över ett visst antal fordon per dygn exempelvis det tillåtna spårdjupet på en 80-väg högre än om det hade varit en 90-väg. Att sänka hastighetsgränsen på en väg kan alltså vara ett enkelt sätt att spara pengar.

– Man kan ju misstänka att det är ett sätt att tillåta en sänkt vägstandard, säger färdtjänstföraren Ronnie Persson.

Något som väcker irritation i sammanhanget är enligt honom även att det på många av vägarna med hastighetsgräns på 80 är vanligt med fartkameror. Det leder ofta till att ”vanliga Svenssons” drar ned farten till 60–70 förbi kamerorna, vilket ytterligare gör körtiderna längre för yrkesförare. Något som framför allt drabbar tung trafik.

Diskussioner med ministern

Nyligen träffade företrädare för branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) för att diskutera åkerinäringens erfarenheter av vinterväghållningen.

Åkeriföretagen la fram sin syn på problemen med dagens väghållning och la fram förslag till förbättringar för ministern.

Ett av förslagen är att se över de kriterier som i dag styr resurserna för väghållning, och som enligt branschorganisationen bättre behöver anpassas till dagens behov och trafiksituation. Att se över upphandlingsmodeller är ett annat förslag.

Sveriges Åkeriföretag framhöll också att trafiken, liksom efterfrågan på transporter, ökat kraftigt de senaste årtiondena. Och att fler 2+1-vägar ställer andra krav på vinterväghållningen. Det gör också det ökade antalet ”EU-ekipage”, med tvåaxlig dragbil, enligt branschorganisationen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Mikael Lundin:
    21 februari, 2024

    Råkade förra veckan ut för potthål i Stockholm på Essingeleden där jag fick en sådan smäll i lastbilen och på släpet att första axeln på släpet höger sida fick alla 6 hjulbultar avslagna av kraften och 2 hjul lossnade i rusningstrafik. Som tur var så uppmärksammades detta på en gång och ingen människa blev skadad denna gång.
    Tycker det är bra att du tar upp potthpålsproblemet i Sverige. Detta problem har bara blivit värre och värre för varje år.. man lagar med skyltar.. varning för ojämn väg och så är det år efter år.

  2. Pelle Axner:
    18 februari, 2024

    Äntligen lyfts frågan om hur vi som tvingas åka på dessa dåliga vägar hela dagarna, för att det är vårat jobb drabbas. Mycket bra! Jag kör en taxibuss inom de samhällsbetalda resorna i Skaraborg. Det är lika illa med vägbanorna här. Sveriges RSO kanske skulle ligga på lite mer över hela landet.

  3. Michael Detterstam:
    15 februari, 2024

    Mycket bra. Speglar den verklighet man upplever.

  4. Peter Rattfält:
    15 februari, 2024

    Man undra ju också om överlasten på lastbilar. Vägarna tar väl stryk av att de är alldeles för överlastade. Vägarna är avsedda för ett visst tryck men om det körs med mycket mer än man får så ökar väl skador pga det också.

Lästips:

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Skallig man med vit t-shirt lyfter tyngder på ett gym.

Alexander krossade knäna under en truck

Åkeri. Svetten bryter fram på lastbilsföraren Alexander Eriksson i gymsalen. I juni krossade han bägge knäna under en truck som kom i rullning på flaket. – Varje gång jag är här ångrar jag att jag försökte stoppa den där jävla trucken!

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.