Utan sjukpenning, jobb och a-kassa
Arbetsmarknad. Chauffören Camilla Rogerstam är en av tusentals som hamnat i kläm mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. I dag står hon utan arbete, inkomst eller ersättning. En läkare skriver ett kompletterande utlåtande som kommer in för sent. – Det har fått katastrofala konsekvenser, säger hon.
Camilla Rogerstam har kört mjölkbil i många år. Både hon och arbetsgivaren vill se en fortsättning på vägarna. I dag är det inte möjligt och hon är tjänstledig från åkeriet.
– Jag har inte gjort något fel, min sjukdom är inget jag valt. Men jag har hamnat i en omöjlig situation för att det inte finns något samarbete mellan instanserna. De bara hänvisar till varandra, säger hon.
– Jag gör allt jag kan för att kunna komma tillbaka och arbeta.
Camilla Rogerstam har meningeom, godartade tumörer i kraniet, som hon opererades för i mars i år.
I november 2017 blev Camilla Rogerstam sjukskriven för besvär av sjukdomen.
Föll från hytten
I mitten av april förra året började hon arbeta igen. Till att börja med på 50 procent, en månad senare på heltid. Då föll hon från översta steget till förarhytten och fick en fraktur och mindre blödning i hjärnan, något helt utan samband med de tumörrelaterade besvären. Efter arbetsplatsolyckan följde sjukskrivning året ut men hon blev fortsatt sjukskriven, nu för sjukdomen.
– Förutom allt annat var det ju otur att jag råkade ut för olyckan just då, säger Camilla Rogerstam.
Tidpunkten spräckte ramen för maximalt antal sjukdagar med ersättning under en period.
Utförsäkrad
Läkaren vid Skaraborgs sjukhus skickade ett kompletterande utlåtande som inte kom in i tid till Försäkringskassan. Det ledde till att Camilla blev utförsäkrad.
När avslaget om ersättning från Försäkringskassan kom vände sig Camilla Rogerstam till facket. Hon följde rådet från Transports ombudsman och begärde tjänstledigt från åkeriet, som saknar möjlighet att erbjuda annat arbete under en rehabiliteringsperiod.
Men läkaren hade i sitt utlåtande felaktigt skrivit att Camilla Rogerstam saknar förutsättningar för allt slags arbete, inte enbart chaufförsjobb. Det ledde till avslag på ansökan om a-kassa och Camilla står i dag helt utan ersättning från något håll.
Ingen hjälp
När hon ringde arbetsförmedlingen för att tala om a-kassans beslut var det första handläggaren frågade: Vad vill du att jag ska göra?
– När jag frågade vad jag ska leva på sa hon bara att vi inte är skyldiga dig ekonomisk hjälp, för det måste du vända dig till kommunen.
– Jag får alltså veta att jag ska gå till socialen. Jag frågade om det verkligen stämde, jag har ju en man som har jobb, äger halva huset och jag har en anställning. Hur ska jag kunna få hjälp där?
Camilla Rogerstam fick också veta att Arbetsförmedlingen inte har några resurser att hjälpa: hon tillhör inte någon av de prioriterade grupperna, de som står längst bort från arbetsmarknaden.
– Allt jag vill är att komma in i en aktivitet, ett åtgärdsprogram, för att se vad jag klarar av.
Neddragningar
Ulf Nordenberg är ombudsman på Transports Skövdeavdelning.
Han följde med Camilla Rogerstam till ett möte på arbetsförmedlingen, nu med sektionschefen för Östra Skaraborg. Åter får Camilla Rogerstam höra att för henne finns inga resurser, att den politiska januariöverenskommelsen inneburit neddragningar både vad gäller personal och myndighetens åtgärdsprogram. Och att Camilla står i kö till ett program inte innebär någon garanti för att hon kommer med i oktober.
Camilla Rogerstram är ledsen, arg och frustrerad.
– Jag vill att det ska komma ut hur man kan bli behandlad.
Transports Ulf Nordenberg konstaterar att man måste vara frisk för att vara sjuk.