Close
"Vi måste säkerställa att schysta villkor gäller oavsett var arbetstagare kommer ifrån", säger infrastrukturminister Anna Johansson.
Close
Kongress 2017

”Utan transportarbetare stannar Sverige”

Talare. Inget enskilt förslag som löser allt, men fler förslag för att göra transportbranschen schystare. Det var budskapet från infrastrukturminister Anna Johansson (S) när hon talade till Transportkongressen.

 

– Det är ingen överdrift att påstå att utan transporter stannar Sverige. Det är ett arbete som utförs varje dag för att allt ska fungera. Så det är inget smicker när jag säger att utan transportarbetare stannar Sverige, sa Anna Johansson i inledningen av sitt tal till kongressen.

Anna Johansson har ansvar för många av de politikområden som påverkar transportarbetarnas vardag mest. Ministern tog upp att regeringen infört flera regler för att göra konkurrensen på vägarna mera rättvis.

– Branschen har präglats av allt annat än schysta villkor. Vi har nästan dagligen fått rapporter om chaufförer som lever under orimliga förhållanden, säger Anna Johansson till kongressens deltagare.

Transportarbetaren har tidigare berättat att EU-kommissionen kom med sitt mobilitetspaket, där behandlas frågor om bland annat cabotagetrafik. Från Transports håll uttrycktes viss oro över förslaget.

– Det finns delar som är bra, jag tycker att det är positivt att kommissionen uppfattar att det finns problem, säger Anna Johansson.

– Vi har ett samarbete med Frankrike, Tyskland och några till länder som vill gå länge än kommissionens förslag.

När en minister åker till EU företräder hen den åsikt riksdagen gett i uppdrag. I riksdagen har Alliansen och Sverigedemokraterna majoritet. Därför ville Anna Johansson inte gå in på detaljer om vad hon och regeringen vill ändra i förslaget.

Schystare villkor i transportbranschen, det var något Anna Johansson tryckte på flera gånger under sitt tal. Men enligt henne finns inte någon enskild åtgärd som löser problemen. Snarare handlar det om att hela tiden hitta nästa och nästa steg mot en bättre bransch.

– Marknaden är bra på mycket, men en marknad som inte får gränser kommer att leda till rovdrift på miljö och människor. Transportbranschen behöver precis som alla andra branscher regler som gör att det finns schysta villkor, säger Anna Johansson.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.