”Utbytbarhet” ditt högsta värde på arbetsmarknaden?
Du ska vara enkel att byta ut. Det verkar vara den egenskap som arbetsgivarna värderar högst hos vissa löntagargrupper, konstaterar LO:s förbundsgemensamma utredningsprojekt ”Arbetsmarknaden efter krisen” i en första rapport.
Utredningsprojektet ”Arbetsmarknaden efter krisen”, som består av utredare och ekonomer från LO och LO-förbunden, har presenterat sin första rapport. Där identifieras tre olika områden där arbetsgivarnas efterfrågan och krav på löntagarna förändras och påverkar utvecklingen på arbetsmarknaden.
Rapporten visar att arbetsgivarnas krav på utbildning ökar, samtidigt som konkurrensen om jobben ökar från en alltmer välutbildad arbetskraft. Arbetsgivarna efterfrågar dessutom allt oftare så kallad numerär flexibilitet, med större andel otrygga anställningar. Dessutom växer det fram en låglönekonkurrens på delar av svensk arbetsmarknad.
– För vissa löntagare, ofta de med kortare utbildning, krymper arbetsmarknaden. Samtidigt blir konkurrensen om de kvarvarande jobben allt hårdare på grund av hög arbetslöshet, pressade löner och felmatchning, säger LO-ekonomen Thomas Carlén.
Med ”felmatchning” avses det faktum att många arbetstagare har en längre utbildning än vad jobbet kräver.
– Eftersom det är ont om jobb så går jobbet ofta till en sökande som har längre utbildning, även om en annan sökande med kortare utbildning också är fullt kvalificerad för jobbet. Detta har två sidor: man underutnyttjar kompetensen hos människor med längre utbildning, samtidigt som människor med kortare utbildning trängs undan på arbetsmarknaden, säger Thomas Carlén.
Rapportens slutsats är att dagens arbetsmarknad blir alltmer polariserad. Trygga anställningsvillkor, kompetensutveckling, sysselsättningschanser och arbetslöshetsrisker fördelas ojämnt mellan olika löntagargrupper. ”Kompetent”, flexibel” och ”billig” framstår som populära sökord för arbetsgivarna.
– För vissa löntagargrupper verkar deras utbytbarhet vara den ”egenskap” som arbetsgivarna värderar högst. Det skadar den svenska modellen och rimmar illa med våra ambitioner att åter nå full sysselsättning, säger Thomas Carlén.
Projektet ”Arbetsmarknaden efter krisen” fortsätter med ytterligare utredningsarbete under vintern och våren.
– Fler rapporter kommer, där de här problemen dryftas vidare, och där vi också lyfter fram förslag till lösningar, säger Thomas Carlén.