Genrebild tidningsbud
Close
Tidningsbud är ofta utsatta för hot och våld. Bilden har ingenting med händelserna i artikeln att göra.
Close

Utdelning på natten stoppad efter överfall

Tidningsbud. Flera personer attackerade och misshandlade ett bud på utdelningsrunda i Angered i nordöstra Göteborg. Efter överfallet har distributionsbolaget VTD stoppat utdelningen nattetid resten av månaden.

Överfallet skedde tidigt på morgonen den 7 mars då tidningsbudet var ute på sin vanliga runda. I ett av trapphusen i Angered kände sig budet bevakat av flera personer, och blev enligt egen uppgift plötsligt attackerad.

Händelsen utreds av polis, och även av budets arbetsgivare tillsammans med Transport:

– Vi kommer utreda det här tillsammans med facket för att hitta en bra lösning, framför allt för våra distributörer. Deras arbetsmiljö ska vara trygg och säker, säger Annika Nyberg, vd på Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) till Göteborgs-Posten.

Lindriga fysisk skador

Efter överfallet kunde tidnings­budet själv ta sig tillbaka till områdesfilialen, och blev därifrån skjutsad av sin chef till akuten. Budet klarade sig undan med lindriga fysiska skador.

– Det blir naturligtvis en psykisk påfrestning också. Hen är sjukskriven sedan dess, säger Annika Nyberg.

– Jag har inte hela händelseförloppet i detalj, men den första rapporten vi fick är att distributören upplevde att de hade span i en trappuppgång och inväntade hen. Men varför det sedan sker, om det var oprovocerat våld eller av ett skäl, det vet vi inte än, men det är polisanmält.

Blev inte av med något

VTD:s vd vill inte spekulera i om det rör sig om ett rånförsök: Tidningsbudet blev inte av med något under överfallet, men buden har ibland paket med sig och särskilt i vissa så kallade utsatta områden kan de som arbetar uppleva att risken är stor att bli bestulna, och att de där har en ”besvärligare situation”. Utifrån det gör distributionsbolaget riskanalyser.

Fack och arbetsgivare ska göra en helhetsbedömning och utifrån den se hur det går att minska riskerna för tidningsbuden. Den drabbade ska också få möjlighet att byta utdelningsrunda, till ett annat område. Andra tänkbara förändringar är omläggning av turer och personlarm.

Ingen utdelning nattetid

Som en direkt följd av överfallet den 7 mars är utdelningen av tidningar i Angered senarelagd under resten av månaden. Det blir ingen utdelning nattetid, men senast klockan 11 på förmiddagen ska prenumeranterna få sin morgontidning.

Göteborgs-Postens chefredaktör, Christofer Ahlqvist, beklagar det som inträffar:

– Först och främst är det förkastligt och fruktansvärt att någon ska behöva bli misshandlad medan den försöker utföra sitt arbete. Sedan är det också beklagligt att det här nu drabbar vissa läsare som får sin tidning senare på dagen och ur ett samhällsperspektiv är det problematiskt att den här konsekvensen slår mot specifika områden, säger han till ”sin” tidning.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    26 mars, 2022

    Det finns ingen anledning att ha tidningsutdelning på nätterna, det är bättre att prenumeranterna lär sig läsa tidningen på nätet istället.Det är dags att sluta trycka tidningar på papper för miljöns skull och enbart bli digitala som det mesta i samhället.Dessutom är det perfekt för den som läser tidningen online att det går att förstora texten för de som ser dåligt.

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Porträttbild på leende 91-årig, gråhårig man med vit skjorta

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.