Bevakning.
Hundratals anställda i bevakningsbranschen har inte fått den löneökning som Transport förhandlade fram i våras. Orsaken är att ett antal företag hänger i luften, efter en omorganisation på arbetsgivarsidan.
– Jag förstår att många medlemmar är besvikna. Vi jobbar intensivt för att hitta en lösning och målet är att alla som drabbats ska få retroaktiv löneökning från den 1 juni då det nya avtalet började gälla, säger Jerker Nilsson, central ombudsman med ansvar för bevakningsbranschen.
I slutet av maj tecknade Transport ett treårigt avtal, som ger en löneökning på totalt 1 702 kronor. Den första löneuppräkningen, 569 kronor, skulle ske i juni.
Men redan när avtalet tecknades fanns orosmoln på himlen. En majoritet av bevakningsföretagen hade bestämt sig för att lämna arbetsgivarorganisationen Almega och i stället starta ett nytt förbund under Transportföretagens paraply.
Kruxet är att en del bolag inte velat lämna Almega. De företagen är i praktiken avtalslösa och ett fåtal har valt att inte betala ut den framförhandlade löneökningen.
Jerker Nilsson säger:
– Grundförutsättningen är att Transport vill ha ett avtal med en arbetsgivarorganisation. Under sommaren har vi jobbat intensivt med att försöka förmå bolagen som hänger i luften att antingen gå med i det nya förbundet, Säkerhetsföretagen, eller teckna separat avtal med Transport.
– Då blir det fråga om hängavtal eller företagsavtal, som i så fall har samma innehåll som vårt riksavtal.
Fortfarande är en del företag avtalslösa. Främst handlar det om mindre bolag. Men bland dem finns också två larmcentraler och två stora företag som utför parkeringsövervakning. De två är Apcoa och Q-park, som båda delat upp sina verksamheter i två olika bolag – ett för privat och ett för kommunal gatumark.
Under augusti har Transport fått samtal från många arga medlemmar som inte fått den nya lönen. Bland annat från Apcoa och Q-Park. Jerker Nilsson förklarar är det svårt för facket att veta exakt vilka företag som är avtalslösa och som hållit inne löneökningen.
– Därför är det viktigt att medlemmarna hör av sig till oss, så att vi får reda på om det finns fler bolag som inte betalat ut den nya lönen. Sedan är det förstås bra om medlemmarna själva trycker på i sina företag, så att vi får kollektivavtal som täcker alla.
Enligt Jerker Nilsson har i vart fall Apcoa-bolagens ledning uttryckligen lovat att betala ut retroaktiv lön, när avtalsfrågan väl är löst.
Kolla ditt företag
Här kan du kolla om din arbetsgivare har kollektivavtal. I listan finns de bevakningsföretag som är bundna av avtal – antingen genom medlemskap i arbetsgivarorganisationen Säkerhetsföretagen eller genom så kallat hängavtal, tecknat direkt med Transport. Om ditt företag inte finns med på listan och du inte fick lönehöjning i juni – hör av dig till Transport. Listan uppdaterades den 22 september.
God jul!
På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året.
– Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.
Servicetrafik.
Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.
Försäkring.
(UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.
Avtal 2025.
Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.
Jobb.
I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.
Servicetrafik.
När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.
Bevakning.
En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.
Ekonomi.
Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.
Facket.
Transport och Unionen är överens. Kabinpersonal ska organiseras av Transport och taxitelefonister av Unionen. Dessutom ska arbetsledare inom bevakning räknas som tjänstemän.
Bevakning.
Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.
Trafik.
”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.
Trafikpolitik.
Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.
Facket.
I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.
Miljöarbete.
En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.