Utesluten Sverigedemokrat ser facket som en rättighet
Sammy Augustsson ser det som en mänsklig rättighet att vara med i facket. Men efter uteslutningen ur Transport har Sverigedemokraternas ansikte i Nybropolitiken bytt jobb till en industriarbetsplats.
Transports förbundsstyrelse uteslöt Sammy Augustsson i början av september. När Transportarbetaren träffar honom i Nybro kommunalhus grunnar han på om han ska överklaga.
– Jag för en liten dialog med IF Metalls man på företaget där jag är provanställd nu, säger han. Jag vill ha besked om det är lönt att gå med i det facket.
Transports hårda linje mot aktiva sverigedemokrater blev än en gång en stor fråga i medierna när Sammy Augustsson uteslöts.
– Vi förutsätter att den som företräder SD i ett fullmäktige eller någon annan politisk församling också står på partiets linje när det gäller etnicitet och invandring. Och då går det inte att förena det engagemanget med vår grundsyn att alla människor är lika mycket värda, säger Transports ordförande Lars Lindgren.
Transport slår i sina stadgar fast sin grunduppgift att verka för ”alla människors lika värde”, medan Sverigedemokraternas stadgar börjar med partiets syfte att ”värna det svenska folket och den svenska nationens bestånd”.
Sammy Augustsson, anser du att dessa grundprinciper går att kombinera?
– Ja, men vi bestämmer inte vem som är svensk eller inte. Det är upp till var och en att bestämma om de anser sig svenska eller inte. Min uppgift är att värna om det svenska samhället som helhet.
Berätta om din relation till Transport.
– Jag visste knappt vad en fackförening var förrän jag gick med. Då hade farfar gett mig en lektion om att facket står på arbetarnas sida.
Och din relation till Sverigedemokraterna?
– Jag fastnade för partiet främst för deras politik, jag ansåg att invandringspolitiken inte fungerade i Sverige. Sedan har jag varit aktiv, pratat med folk, suttit i den lokala styrelsen – och i valet fick jag fick jag flest röster på vår öppna lista. Så nu är det jag som för partiets talan i Nybro.
Transports linje är att aktiva sverigedemokrater inte får vara medlemmar. Ser du någon skillnad på att ha en åsikt – och att stå upp och företräda den åsikten?
– Näe, jag sitter med i fullmäktige och har större utrymme att bygga upp politiken än en väljare. Men jag representerar folket, inte partiet.
”Transports stadgar är glasklara”, säger Lars Lindgren. Din kommentar?
– Det är inget jag hade någon större kunskap om när jag gick med i facket.
Varför är det viktigt för dig att vara med i ett fackförbund?
– Jag tror att facket ställer sig bakom sina medlemmar, dem de representerar, om ett företag hotar med varsel.
Ser du det som en rättighet att vara med i ett fackförbund?
– Ja, vem som helst ska kunna få arbetstrygghet i vardagen. Jag anser att facken har en myndighetsutövning i och med att de är med och förhandlar om uppsägningar. Då ska facken inta neutral hållning och inte ta någon politisk ställning.
Tänker du driva den frågan juridiskt?
– Jag har funderat på det. Men ännu inte tagit beslut på hur långt jag kan tänka mig att dra detta.