Uteslutning av SD-aktiva – lagbrott eller inte?
Facket. Transports uteslutning av aktiva sverigedemokrater kan strida mot lagen, anser Johan Nergelius, professor i rättsvetenskap. Fel, en förening har rätt att genom sina stadgar avgöra vem som har rätt att vara med, svarar Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson.
Lastbilschauffören Mats Fredlund kör ett lass jord på vägen mellan Kiruna och Luleå när Transportarbetaren ringer upp. För en månad sedan var han en av två sverigedemokrater som valdes in i Kirunas fullmäktige. I fredags fick han den skriftliga uteslutningen från Svenska Transportarbetareförbundet – och han är arg:
– Det är oerhört kränkande, säger han om beskedet från Transport.
Hans inställning är att fackförbunden inte ska ägna sig åt politik.
– Facket ska skydda mig som arbetstagare. Och när jag blir utesluten av politiska skäl finns det varken demokrati, jämlikhet eller yttrandefrihet.
Transport lutar sig mot ett kongressbeslut från 2007 som säger att den som har ett politiskt uppdrag för Sverigedemokraterna (SD) ska uteslutas ur fackförbundet.
– Det står jag för och det är jag stolt över, kommenterar förbundssekreterare Lars Mikaelsson och hänvisar till SD:s ”uppenbart antifackliga och rasistiska hållning”.
Transports driver den hårdaste linjen mot Sverigedemokraterna bland fackförbunden. Flera andra LO-fack väljer en mildare modell som går ut på att aktiva SD:are inte får ha fackliga uppdrag.
Lars Mikaelsson förklarar förbundets hållning med att det inte är en demokratisk rättighet att vara med i en organisation. Han påpekar att Transport också har uteslutit medlemmar från andra partier än SD, på både höger- och vänsterkanten i svensk politik. I stadgarna formuleras bakgrunden för att utesluta medlemmar med att de ”stödjer sådan verksamhet som är oförenlig med organisationens ändamål eller på annat sätt uppträder illojalt”.
– Vi har vår fulla rättighet att utesluta dem som strider mot våra värderingar och som vi anser har för avsikt att motarbeta förbundet. Så gör många andra organisationer också. Till exempel Sverigedemokraterna som själva utesluter personer som agerar så att det strider mot partiets värderingar, kommenterar Lars Mikaelsson.
På ett tåg med svajig telefonuppkoppling når vi Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet och expert på Europakonventionen, som gör en annan tolkning av rättsläget. Han har nyligen intervjuats i tidningen Lag & Avtal och berättar vidare om sin analys av uteslutningarna.
– Det här är en riktigt komplicerad fråga, säger han.
Han förstår att aktiva sverigedemokrater kan vara ett problem för en facklig organisation, men anser att Transport borde analysera sin linje lite djupare:
– För att uteslutas ut en förening krävs att medlemmen antingen beter sig på ett sätt som strider mot föreningens stadgar eller har begått ett grovt brott. Transports allmänna formuleringar i stadgarna räcker inte för att ligga till grund för en uteslutning.
– Det är vagt och opreciserat, alldeles för allmänt hållet, hävdar Joakim Nergelius.
Hans slutsats är att uteslutningarna kan strida mot rätten att tillhöra en förening, som beskrivs både i Europakonventionen och vår grundlag,
– Frågan borde testas i domstol, men jag vet i dag inte om det skulle vara i Arbetsdomstolen eller en vanlig tingsrätt, säger professor Joakim Nergelius.
Sverigedemokraten och lastbilsföraren Mats Fredlund i Kiruna överväger att försöka driva sitt fall till Europadomstolen.
Fotnot: Den som röstar på SD eller sympatiserar med partiet, utan att företräda det, blir inte utesluten ur Transport. Ingen åsiktsregistrering bedrivs. Mats Fredlund och andra SD-aktiva blir inte uteslutna ur Transports a-kassa.