Uthyrda får betalt för tid när de väntar på jobb

En segdragen tvistefråga är löst. Uthyrda kommer i fortsättningen att få betalt för tid när de sitter hemma och väntar på att bli utbokade på jobb. Det står klart efter att Almega Bemanningsföretagen och de 14 LO-förbunden sent i går kväll kom överens om ett nytt treårigt avtal för bemanningsanställda.

Uppgörelsen börjar gälla den 1 maj 2013 och löper fram till och med den 30 april 2015. Den omfattar cirka 50 000–60 000 bemanningsanställda, som arbetar på företag med kollektivavtal.

Förhandlingarna har segat ut på tiden i sju månader. Den stora skiljelinjen mellan arbetsgivare och fack har gått vid garantilönen, som tidigare betalats ut per månad. Nu fick LO-förbunden sin gemensamma vilja fram och de bemanningsanställda kommer i fortsättningen att få en timlönegaranti.

Det innebär att de ska få betalt för all tid då de sitter ”stand-by” hemma och väntar på om arbetsgivaren kommer att boka ut dem på jobb eller inte. Via sms eller telefonsamtal. Tidigare tillät avtalet arbetsgivare att ”komma runt” den kostnaden genom att inte anlita bemanningsanställda ett antal dagar per månad. I stället bokades andra arbetare, med mindre arbetad tid, ut på kundföretagen.

På så sätt sjönk arbetsgivarens personalkostnader, men de uthyrda fick kortare arbetstider och lägre löner. Nu hoppas LO-förbunden att den nya timlönegarantin ska bli en morot för bemanningsbolagen att boka ut sina anställda mer tid. Den innebär garantinivåer på:

• 108 kronor per timme för kvalificerade yrkesarbetare

• och 100 kronor för övriga

vid så kallad stand-by-tid. När man sitter ”på mjölkpallen”, på fackligt språk.

Förutom meningsskiljaktigheterna kring garantilönen har parterna också stött och blött hur stor den vanliga lönehöjningen skulle bli.

LO:s avtalsansvariga Kent Ackholt förklarar att en del andra skrivningar i avtalet också justerats, bland annat för att anpassa texten till dagens förändrade familjeförhållanden. Det betyder exempelvis att anställda får rätt till permissionsledigt om ett barn, som bor hos en expartner, blir allvarligt sjukt. Fram till nu har uthyrda som separerat inte haft rätt till det.

Vid Transports senaste kongress antogs ett enhälligt uttalande om att inte släppa frågan om timbaserad garantilön. Förbundsjurist Marcel Carlstedt vill inte kalla det nya avtalet för en seger.

– Avtalen kan ju alltid bli bättre, men det är en klar framgång efter en lång tids förhandlingar. Står bemanningsanställda till arbetsgivarens förfogande så ska de ha lön nu. Förr satt de ”på lådan” och fick noll.

Carlstedt tillägger:

– Det här är första steget till att göra bemanningsavtalet rumsrent. Nu hoppas vi också att arbetsgivarna kommer att följa det ingångna avtalet.

Ytterligare en nöt att knäcka återstår, frågan om hur helglöneersättning ska utformas. Den ska parterna fortsätta diskutera i en gemensam arbetsgrupp.

Förbundsdirektör Henrik Bäckström på Bemanningsföretagen framhåller på organisationens hemsida att arbetsgivare och fack tecknat 2012 års längsta avtal. Han hävdar också att löneökningarna följer de övriga avtalen på arbetsmarknaden, i linje med industriavtalen på 2,6 procent.

Den uträkningen håller Transports förbundsjurist Marcel Carlstedt inte med om. Han uppskattar den sammanlagda höjningen till omkring 10 procent, fördelat på tre år, eller cirka 3,3 procent per år.

Den första timlönehöjningen dröjer dock till den 1 maj 2013.

 

Fotnot. Garantilön är den ersättning som bemanningsföretagen ska betala när en anställd inte anlitas för arbete hos något av kundföretagen. Garantilönen ska uppgå till minst 90 procent av arbetarens genomsnittliga inkomst. Närmare bestämt det genomsnittliga förtjänstläget, GFL, på de arbetsplatser där den uthyrde jobbat de senaste tre månaderna.

Hur hög garantilön de anställda får, jämfört med timlönen under tid som de arbetar, varierar därmed kraftigt mellan olika företag och branscher.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.