Miranda Alexandersson. Foto: Joachim Nywall
Close
Chauffören Miranda berättade tidigt för sin arbetsgivare att hon var gravid. En vecka senare blev hon uppsagt på grund av arbetsbrist – totalt påhittad, enligt henne.
Close

Utkörd från åkeriet när hon väntade barn

Åkeri. Chauffören Miranda berättade tidigt för sin arbetsgivare att hon var gravid. En vecka senare blev hon uppsagt på grund av arbetsbrist – totalt påhittad, enligt henne.

Det har tagit tid för Miranda Alexandersson att känna sig redo att berätta sin historia, om hur hon förlorade jobbet på ett mindre åkeri i samband med att hon väntade barn 2019.

Miranda jobbade då för en åkare i Mellerud. Hon var först provanställd, men var inställd på att fortsätta som tillsvidareanställd efter sexmånadersperioden.

Hon trivdes som chaufför, och även arbetsgivaren uttryckte att de var nöjda med henne.

– Jag fick höra att de ville ha mig kvar, att det bara var att köra på, säger Miranda i dag.

Muntlig överenskommelse

Vilket hon också gjorde, menar Miranda, även om hon inte fick papper på att provanställningen övergått i tillsvidareanställning. Men brist på skriftligt anställningsavtal var inte problemet, fick Miranda veta då hon kontaktade facket: Överenskommelsen om fast anställning och arbetsgivaren kunde inte ändras bara för att den varit muntligt. Problemet var i stället att hon blivit uppsagd på grund av arbetsbrist.

Miranda berättar också att hon avsiktligt valde att tala om att hon väntade barn i ett tidigt skede av graviditeten.

– Jag tänkte att de skulle få en bättre chans att planera, och hitta någon annan. Och när jag berättade fick jag bara höra att det var bra.

Men en vecka senare blev Miranda uppsagd. Orsaken var arbetsbrist, enligt åkaren orsakad av en nedgång i beställda transporter under en längre period.

– Bullshit. Det var fullt upp hela tiden, det fanns hur mycket som helst att göra, säger Miranda Alexandersson.

– Jag blev först alldeles paff när jag hörde vad de sa.

Kontaktade facket

Sedan kontaktade Miranda facket, Transports Uddevallaavdelning.

– De hade möte med min chef, som talade om arbetsbrist och att en av åkeriets bilar i princip stod hela tiden.

Men till slut kände sig Miranda tvungen att acceptera uppsägningen. Möjligheten att driva ärendet som ett diskrimineringsärende, till DO, kändes alltför osäker. Facket informerade också om att den som blir uppsagd på grund av arbetsbrist trots allt har rätt att få ersättning från a-kassan.

– Jag kände mig så utlämnad. Det var jättesvårt att hitta ett nytt jobb, jag sökte allt möjligt. Ett tag arbetade jag inom vården, säger Miranda.

Hon vet att hennes tidigare arbetsgivare anställt en ny chaufför efter henne, men då hon bara var provanställd saknar hon möjlighet att hävda förtur till återanställning.

Formellt inte fel

Jan Lendin är ombudsman på avdelning 55 Bohuslän/Dalsland. Han var den som förhandlade med Mirandas arbetsgivare i Mellerud för drygt två år sedan.

Formellt har åkaren inte gjort något fel: Både arbetsgivaren och den anställda har vid provanställning rätt att avbryta anställningen, utan att ens behöva ange orsak. Men samtidigt ser Jan Lendin ändå, generellt, att det finns en etisk aspekt i Mirandas och liknande fall. Liksom att det kan vara provocerande för den som blivit uppsagd på grund av arbetsbrist se arbetsgivaren nyanställa folk på samma tjänst.

– Det pågår ärenden med så kallad fingerad arbetsbrist. Det är ett problem som vi försöker komma till rätta med, och som vi alltid strävar att motarbeta i förhandlingar, säger han.

Den som är provanställd och inte kan fullfölja sin ”provperiod” – det kan exempelvis röra sig om sjukskrivning eller graviditetsbesvär – har möjlighet att få förlängt med motsvarande tid som gått förlorad i frånvaro. Men det är bara en möjlighet. Och den provanställda kan inte hävda sin företrädesrätt till återanställning, till skillnad från den som varit anställd i minst tolv månader hos samma arbetsgivare under den senaste treårsperioden.

Hävdar fortfarande arbetsbrist

Transportarbetaren har talat med Mirandas tidigare arbetsgivare, åkaren i Dalsland. Han hävdar fortfarande att arbetsbrist motiverade att avsluta provanställningen. Och att det varken hade något att göra med hur Miranda skötte sitt jobb eller att hon berättade att hon väntade barn.

– Hon kanske uppfattade det så, men vi hade redan tidigare tagit beslutet att det inte gick att ha alla chaufförer var kvar, säger han.

Enligt åkeriet var det omöjligt på grund av rådande arbetsbrist.

– Vi hade en nedgång under en period. Det fungerade inte, vi hade inte jobb till alla chaufförer, säger han.

Först drygt ett år efter att Miranda tvingats gå vände det, enligt honom. Och då kunde åkeriet anställa en ny chaufför.

”Skitsnack”

Miranda Alexandersson står fast vid sin beskrivning och hävdar fortfarande att talet om arbetsbrist var skitsnack.

Hon har i dag en son som är ett och ett halvt år gammal. Och hon är kvar i branschen, jobbar på ett annat åkeri i Mellerud.

– Det är tufft ibland, att ha små barn och ha det här jobbet är inte alltid lätt när det handlar om vabb och annat. Det som hände visar hur fult det kan vara.

– Men jag har ett annat lastbilsjobb i dag, och det funkar bra, säger Miranda.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Tomas Bäck:
    31 januari, 2022

    Om de vore nån styrka i facket skulle liknande företags namn offentliggöras,

Lästips:

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.