Utlandschauffören som blev ordförande i förbundet

I dag avgår Lars Lindgren som ordförande för Transport. Han har jobbat i och för förbundet sedan mer än två decennier.

Lars Lindgren är född 1957 och uppvuxen i Bjuv i Skåne. Direkt efter högstadiet börjad han på en lärlingsutbildning för att bli möbelsnickare. Efter ett par år på en möbelfabrik sadlade han och tog lastbilskörkort.

Lindgren fick jobb på ett Helsingborgsåkeri och i 12–13 år körde han på utlandet. Parallellt hade han börjat jobba fackligt och 1995 anställdes han som lokalombudsman i Helsingborgsavdelningen.

Det blev början till en snabb facklig karriär. Lars Lindgren valdes in i förbundsstyrelsen och 2001 blev han internationell sekreterare i förbundet.

Tjänsten innebar mycket resande och han byggde upp ett stort internationellt kontaktnät.

Hösten 2008 skakades Transport av en kris och den dåvarande förbundsordföranden Per Winberg avgick. Förbundets kassör, Clas Linder, tog över ordförandeposten. Samtidigt valdes Lindgren in i ledningen.

På våren 2009 gick Clas Linder i pension och vägen låg öppen för Lars Lindgren, som enhälligt valdes till förbundsordförande.

2012 höll Transport ordinarie kongress och han valdes då om till Transportbas, för åren 2012 till 2017.

Lars Lindgren har också valts till internationella fackliga topposter, bland som ordförande i Europeiska Transportarbetarefederationen (ETF).

Många förväntade sig att han skulle gå i pension i vår, vid fyllda 60 år. Det är den pensionsålder som anges i hans anställningskontrakt från 1995.

Lars Lindgren överraskade många genom att tidigt meddela att tänkte kandidera för ytterligare en period.

Det ledde till heta diskussioner i förbundsstyrelsen och i organisationen. En del röster ansåg att det fanns formella hinder för att välja Lars Lindgren. Andra hävdade motsatsen och till kongressen i juni har det kommit in ett tiotal motioner som berör just frågan om vilka som kan väljas till förbundsledning och förbundsstyrelse.

 

Jan Lindkvist

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Foto: Fredrik Sandin Carlson

LO:s ordförande Susanna Gideonsson avgår

Facket. Efter fyra år på ordförandeposten har Susanna Gideonsson beslutat sig: Hon ställer inte upp för omval utan avgår i samband med LO-kongressen i maj, skriver DN.se.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Stefan Löfven avgår

Politik. "Personligen tycker jag inte att det var väntat, om det är klokt får nog framtiden utvisa – vi vet ju inte vem det blir som efterträder Stefan ännu", kommenterar Transports förbundsordförande Tommy Wreeth statsministerns beslut.

Eddie Prüss

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri/Terminal/Lager. Lönehöjningarna är bra och tidigare inbetalningar till ungas pensioner efterlängtat. Men i framtiden måste vi sätta större tryck på arbetstidsförkortning. Så tycker några medlemmar om det nya avtalet som skrevs på i går.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.