Hendrik Kloots har kört utlandstrafik sedan slutet på 1980-talet då han bodde i Nederländerna. Numera blir han rastlös om han har för lång ledighet mellan utlandskörningarna.
Close
Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund har tecknat ett nytt utlandsavtal.
Close
Avtal 2023

Utlandsförarna har nytt avtal

Åkeri. Det nya avtalet ger sammanlagt lönehöjningar på 7,4 procent under avtalsperioden som är två år. Ökningen gäller alla delar i avtalet.

Svenska Transportarbetareförbundet har tecknat ett nytt utlandsavtal med Biltrafikens Arbetsgivareförbund. Avtalet löper mellan 1 april 2023 till 31 mars 2025. Utlandsavtalet gäller körningar utanför Norden. I avtalet regleras också en retroaktivitet för tiden från 1 april framtill undertecknandet den 6 juli. Ökningarna ska regleras senast ordinarie löneutbetalningstillfälle i augusti.

Joakim Guttman, central ombudsman Transport
Joakim Guttman, central ombudsman Transport. Foto Martin Hörner Kloo

– Avtalet ger en löneökning om 4,1 procent på år ett och 3,3 procent på år två. Samma ökning gäller samtliga delar i avtalet, säger Joakim Guttman, central ombudsman Transport.

Vid förra avtalstecknandet så hade antalet utlandschaufförer minskat kraftigt. Är det en trend som har hållit i sig?

– Nej, det vi får från arbetsgivaren är att utlandsjobben ökar. De får mer körningar som går under utlandsavtalet. Om det är en trend vet jag inte men det är en ökning.

Hur många gäller avtalet?

– Tittar vi på de som är registrerade så har vi inte så många medlemmar men jag tror att det finns ett stort mörkertal. Det kan finnas chaufförer som ibland kör utomlands men ibland hemma. Men det borde finnas cirka 200 som kör på utlandsavtalet.

Du säger att det finns ett mörkertal, alltså att det finns fler som borde gå på utlandsavtalet. Tycker du att det borde vara fler?

– Ja jag önskar att fler gick på utlandsavtalet. Det är inget dumt avtal. Flera tjänar riktigt bra. Och jag vill se fler svenska utlandschaufförer, jag ser hellre att det är svenska företag som kör gods ut i Europa.

I förra avtalet avsattes också pengar till högre pensionsavsättningar. Pengar som avräknades från avtalsvärdet. Finns det något liknande i det här avtalet?

– Nej någon sådan avsättning har vi inte gjort den här gången.

Utlandsavtalet skiljer sig från andra avtal som Transport förhandlar. I det här avtalet får förarna betalt för all tid som man står till arbetsgivarens förfogande. Och även sömn och vilotid räknas med. Är det annat som skiljer? 

– Utlandsförarna har också en premie för körda mil och för varje lastnings- eller lossningsställe. Och har det varit dåligt med körningar så finns en garantilön som ligger på 7 001 kronor per vecka. Det ger en månadslön som ligger i snitt på 30 454 kronor.

Är du nöjd med avtalet?

– Nej det är jag inte. Det vore väl fan att säga att jag är nöjd. Jag hade velat sett ett större påslag men det fanns ingen vilja till det. Men jag är nöjd med att vi efter tre månader har fått till ett avtal. Sen kan man alltid önska mer, säger Joakim Guttman.

Avtal som är klara

2023-04-06

Så blir de nya lönerna för chaufförer och terminalare.

2023-04-21

Avtal klart för bensinstationer och tvätt- och rekonditioneringshallar

Avtal klara för kommunala flygplatser och miljöbolag

2023-04-28

Nytt avtal för hamnarbetare

2023-05-08

Nytt depåavtal är tecknat

Tvåårigt flygtankningsavtal höjs med upp till 11,1 procent

2023-05-10

Nytt avtal för miljö- och renhållningsarbetare

2023-05-11

Taxitelefonisternas nya avtal är klart

2023-05-16

Tidningsbudens nya avtal klart

2023-05-25

Bemanning har nytt avtal

2023-06-01

Nytt gummiavtal tecknat

2023-06-02

Foodora-avtal höjer garantilön rejält

2023-06-26

Nya löner på OKQ8

2023-06-30

Nytt avtal klart för bevakningsbranschen

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Transport får många frågor om kabinavtalet

Flyg. Den 1 februari tog Transport över avtalet för flygets kabinpersonal från Unionen. Nu är arbetet med ett nytt kollektivavtal i full gång.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Så blir taxitelefonisternas fackbyte till Unionen

Taxiväxel. Som en del i gränsdragningsuppgörelsen mellan Transport och Unionen går taxitelefonisterna över till Unionen.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nya avgifter för kör- och vilotidsbrott

Åkeri. Ett nytt lagförslag med ändrade sanktionsavgifter för vissa brott mot kör- och vilotidsreglerna har skickats ut på remiss.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.