Utredare: Så kan elvägarna se ut

Politik. I framtiden kan lastbilarna vara batteridrivna och ladda under färd längs någon av de 300 milen statliga elvägar. Elisabet Falemo presenterade under onsdagen en utredning om hur det kan gå till.

– Vi har under sommaren kunnat se hur översvämningar och bränder påverkar i vårt dagliga liv här och nu. Den senaste IPCC-rapporten visar brutalt vilken omställning vi behöver göra. Det är bråttom att ställa om den industriella produktionen. Hur vi reser och lever. Transportsektorn står för en stor del av utsläppen i dag. Det kommer inte att räcka med att flytta över transporter till järnväg och sjöfart. Vi måste också elektrifiera transportsektorn, sa infrastrukturminister Tomas Eneroth vid överlämnandet av utredningen. 

Sverige har, särskilt på personbilssidan, klivit fram som ett land där de batteridrivna fordonen snart tagit över helt. Men hur ska vi få mat till butikerna och varor till varuhusen? 

Elvägstester har pågått en längre tid. Och det är ingen okomplicerad historia. Utredaren Elisabet Falemo har lämnat en utredning med förslag om hur elvägsnätet ska kunna byggas ut, hur betalning ska fungera och det för att uppnå det politiskt dikterade om att vi i Sverige ska ha minst 300 mil elväg. Samtidigt som att tekniken inte riktigt satt sig ännu. Vi vet helt enkelt inte hur framtidens elvägar ska se ut. 

 Ett antal försök har genomförts och alldeles nyss beslutades att en pilotsträcka medreguljär elväg ska byggas mellan Hallsberg och Örebro.  

Och hela grejen med elvägar är faktiskt ganska fiffig. Det gör att lastbilen behöver ett mindre batteri och dessutom går det att ladda upp det i farten. 
Men allt som gör elvägens potential större göre det hela något mer komplicerat. 

Regeringens utredare föreslår att priset för att använda statens elvägar ska baseras per använd kilowattimme. Så att fordonet får betala utifrån hur mycket energi som faktiskt förbrukas. 

Det är inte heller omöjligt att pris också kan sättas utifrån hur tillgången är till el vid varje givet tillfälle och vilken tid på dygnet fordonet körs. 

– Viktigt för oss i utredning, flexibelt och teknikneutralt, så att detaljkraven kan utformas efter hand. Det ska fungera på pilotsträckan och i större omfattning längre fram, sa utredaren Eilsabet Falemo vid onsdagens presskonferens.  

Utredaren tror att elvägar kommer att användas i förhållandevis liten omfattning fram till 2030 men betydigt mer till 2040.  

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

En demonstrationsdragbil med vätgasteknik (H2) som ännu inte går så långt.

Kaj inrikes i Älmhult satsar på vätgas

Klimat. Åkaren och miljöansvar­­iga Kaj Johansson på Kaj inrikes i Älmhult tror stenhårt på vätgas i lastbilarnas förbränningsmotorer.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.