Utredning om inhyrning i stället för återanställning
Kritiken från facket har varit hård. Nu tillsätter regeringen en utredning. Den ska granska hur vanligt det är att företag ”rundar” lagen om anställningsskydd genom att först säga upp sina egna anställda och därefter hyra in personal.
Kritiken från facket har varit hård. Nu tillsätter regeringen en utredning. Den ska granska hur vanligt det är att företag ”rundar” lagen om anställningsskydd genom att först säga upp sina egna anställda och därefter hyra in personal.
Flexibilitet brukar anges som det främsta skälet för företag att anlita bemanningsföretag. Uthyrd personal är generellt sett också de första som får gå när företagen säger upp personal.
För att få ett grepp om hur vanligt det är att bolag väljer att hyra in personal, i stället för att återanställa personer som de tidigare sagt upp på grund av arbetsbrist, vill regeringen undersöka omfattningen.
– Vi vet för lite om hur situationen ser ut och hur företrädesrätten står sig i relation till inhyrning, förklarar arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).
Transports förbundssekreterare Markus Pettersson är positiv till utredningen.
– Det här har facket sett som ett problem länge. Det är välkommet att man från regeringens håll tycker det finns behov av att åtgärda detta. Men, en granskning betyder inte per automatik att man sedan gör en förändring.
Markus Pettersson betonar att företrädesrätt bara är ett av flera bekymmer inom bemanning:
– Ett annat problem är att företag säger upp personal och ersätter hela verksamheter med enbart inhyrd personal. I dag utnyttjas bemanning inte som det var tänkt, för att täcka behov vid tillfälliga arbetstoppar och sjukdom, utan mer permanent. På så sätt undkommer arbetsgivare både las och arbetsgivaransvar.
I nuläget fungerar lagen så att anställda som varslas och sägs upp, skriftligt ska anmäla till arbetsgivaren att de vill åberopa sin rätt till återanställning, om företaget anställer personal igen. Bestämmelsen finns i lagen om anställningsskydd (1982:80), las, och rätten till återanställning gäller i nio månader.
Granskningen kommer att omfatta både privat och offentlig verksamhet och ska göras i dialog med både arbetsgivare och fack. I uppdraget ligger också att titta närmare på hur parterna, genom kollektivavtal, reglerat möjligheten att hyra in anställda i olika arbetssituationer.
Carina Gunnarsson, ordförande i Arbetsdomstolen, kommer att leda utredningen som ska vara klar om ett år, den 31 januari 2014.
Fördjupning – rätt till återanställning
I lagen om anställning, las, kan man läsa om ”företrädesrätt till återanställning m.m.” i § 25 – 27.
• Företrädesrätten gäller den verksamhet man tidigare var sysselsatt i. Även arbetstagare med tidsbegränsad anställning, som inte fått fortsätta på grund av arbetsbrist, omfattas – under vissa förutsättningar. Arbetstagaren ska ha varit anställd hos arbetsgivaren under sammanlagt 12 månader under de senaste 3 åren. Särskilda regler gäller för säsongsanställda.
• Företrädesrätten räknas från den dag då uppsägningen skedde, besked lämnades eller skulle ha lämnats och 9 månader framåt. Underrätta din arbetsgivare, skriftligt, om att du vill åberopa din rätt till företräde.
• Om en arbetstagare tackar nej till en återanställning som ”skäligen borde ha godtagits” förverkar han/hon sin företrädesrätt