Utredning om inhyrning i stället för återanställning

Kritiken från facket har varit hård. Nu tillsätter regeringen en utredning. Den ska granska hur vanligt det är att företag ”rundar” lagen om anställningsskydd genom att först säga upp sina egna anställda och därefter hyra in personal.

Kritiken från facket har varit hård. Nu tillsätter regeringen en utredning. Den ska granska hur vanligt det är att företag ”rundar” lagen om anställningsskydd genom att först säga upp sina egna anställda och därefter hyra in personal.

Flexibilitet brukar anges som det främsta skälet för företag att anlita bemanningsföretag. Uthyrd personal är generellt sett också de första som får gå när företagen säger upp personal.

För att få ett grepp om hur vanligt det är att bolag väljer att hyra in personal, i stället för att återanställa personer som de tidigare sagt upp på grund av arbetsbrist, vill regeringen undersöka omfattningen.

– Vi vet för lite om hur situationen ser ut och hur företrädesrätten står sig i relation till inhyrning, förklarar arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).

Transports förbundssekreterare Markus Pettersson är positiv till utredningen.

– Det här har facket sett som ett problem länge. Det är välkommet att man från regeringens håll tycker det finns behov av att åtgärda detta. Men, en granskning betyder inte per automatik att man sedan gör en förändring.

Markus Pettersson betonar att företrädesrätt bara är ett av flera bekymmer inom bemanning:

– Ett annat problem är att företag säger upp personal och ersätter hela verksamheter med enbart inhyrd personal. I dag utnyttjas bemanning inte som det var tänkt, för att täcka behov vid tillfälliga arbetstoppar och sjukdom, utan mer permanent. På så sätt undkommer arbetsgivare både las och arbetsgivaransvar.

I nuläget fungerar lagen så att anställda som varslas och sägs upp, skriftligt ska anmäla till arbetsgivaren att de vill åberopa sin rätt till återanställning, om företaget anställer personal igen. Bestämmelsen finns i lagen om anställningsskydd (1982:80), las, och rätten till återanställning gäller i nio månader.

Granskningen kommer att omfatta både privat och offentlig verksamhet och ska göras i dialog med både arbetsgivare och fack. I uppdraget ligger också att titta närmare på hur parterna, genom kollektivavtal, reglerat möjligheten att hyra in anställda i olika arbetssituationer.

Carina Gunnarsson, ordförande i Arbetsdomstolen, kommer att leda utredningen som ska vara klar om ett år, den 31 januari 2014.

 

Fördjupning – rätt till återanställning

I lagen om anställning, las, kan man läsa om ”företrädesrätt till återanställning m.m.” i 

§ 25 – 27.

• Företrädesrätten gäller den verksamhet man tidigare var sysselsatt i. Även arbetstagare med tidsbegränsad anställning, som inte fått fortsätta på grund av arbetsbrist, omfattas – under vissa förutsättningar. Arbetstagaren ska ha varit anställd hos arbetsgivaren under sammanlagt 12 månader under de senaste 3 åren. Särskilda regler gäller för säsongsanställda.

• Företrädesrätten räknas från den dag då uppsägningen skedde, besked lämnades eller skulle ha lämnats och 9 månader framåt. Underrätta din arbetsgivare, skriftligt, om att du vill åberopa din rätt till företräde.

• Om en arbetstagare tackar nej till en återanställning som ”skäligen borde ha godtagits” förverkar han/hon sin företrädesrätt

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Avtal 2025. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

Transport bakom LO:s inledande avtalskrav

Avtal 2025. Låglönesatsning och nya medel för att bekämpa ofrivillig deltid. Det är två av kraven som LO-förbunden enats om inför nästa års avtalsrörelse. Hur höga lönekrav det blir är inte klart och frågan om arbetstidsförkortning ska snabbutredas till den 15 maj.

Norwegian är ett av de flygbolag där Transport organiserar kabinpersonal.

Fackliga förhandlingar om kabinavtal fortsätter

Facket. Förhandlingarna mellan Transport och Unionen om vem som ska organisera kabinpersonalen inom flyget fortsätter. Statliga Medlingsinstitutet gav en tidsfrist till den sista oktober. Men båda fackförbunden har sökt mer tid.

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.