Utredning: Så ska fler få rätt till a-kassa

A-kassa. Inkomst och inte arbetad tid ska styra rätt till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Och nya regler ska förenkla för både arbetslösa och a-kassorna. Men LO är kritiskt till förslag i utredningen om ny a-kassa.

– Alltför många står utanför arbetslöshetsförsäkringen. När arbetsmarknaden förändras måste trygghetsförsäkringarna hänga med – i dag har många olika anställningsformer, går in och ut i olika uppdrag och kombinerar olika arbeten, sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vid en pressträff för att presentera utredningen.

Hon betonade också att det krävs långsiktiga förändringar. Och att direktiven varit tydliga till regeringens utredare: Arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring, ett skydd under en period mellan arbeten. Fler ska omfattas av försäkringen men den ska inte kosta mer för staten, enligt direktiven.

– Under coronapandemin har vi påmints om hur viktig arbetslöshetsförsäkringen är, både för individen och för samhället, sa Eva Nordmark.

Regeringens särskilda utredare, Maria Hemström Hemmingsson, kallade pandemin ett stresstest. Utredningen var i stort färdig när corona slog till. Den föreslagna, nya arbetslöshetsförsäkringen kunde jämföras:

– Den hade fungerat mycket bättre än dagens modell, sa Maria Hemström Hemmingsson på pressträffen.

– Vi har inte ändrat det som fungerar väl. Men vårt förslag innebär att försäkringen baseras på inkomst. I dag baseras den på arbetad tid. Det är ett jättestort problem för många att samla in arbetsgivarintyg och bevisa timmar man jobbat.

Det ska göra det enklare för människor med otrygga anställningar, fler arbetsgivare eller jobb inom gig-ekonomin, enligt utredaren. Det ska också göra det enklare för a-kassan att hantera ansökningar och därmed korta handläggningstiderna.

Liksom tidigare finns ett tak i försäkringen, en maximal inkomst som försäkringen baseras på. Den föreslås ligga på 25 000 kronor i månaden, alltså densamma som dagens nivå, före den tillfälliga höjningen under coronakrisen.

För att kvalificera sig för a-kassa föreslår utredningen en inkomst på som lägst 120 000 kronor under ett år och som lägst 10 000 kronor i månaden under fyra sammanhängande månader under den tiden.

Kritik från ny LO-ordförande

Till skillnad från tidigare ska ersättningen också styras av ”hur väl han eller hon är förankrad på arbetsmarknaden”, enligt utredaren Maria Hemström Hemmingsson. Förankringen ska mätas i inkomst.

Men att den som har stark ställning på arbetsmarknaden får stämpla längre än den som hankar sig fram på inhopp har fått LO:s nyvalda ordförande Susanna Gideonsson att reagera.

– Det innebär att man ska ta vilket jobb som helst, till vilka villkor som helst. Det blir en nedåtgående spiral, du får ett a-lag och ett b-lag på arbetsmarknaden, säger hon till TT.

Susanna Gideonsson ser också förslaget, vars syfte är att modernisera a-kassan, som gammalmodigt.

– Det här gynnar bara dem med höga inkomster och trygga anställningar. Det kan inte vara kostnadsneutralt och omfatta fler. Då blir det bara en försämring, säger hon till nyhetsbyrån.

Utredaren Maria Hemström Hemmingsson framhåller att 100 dagar med ersättning ändå är en förbättring – i dag har den som bara vikarierat fem månader inte rätt till någon ersättning alls.

Hon visade två exempel vid presentationen av utredningen.

  • Anna har jobbat 20 år och är specialiserad inom sitt yrke, har många kontakter och stor erfarenhet och goda chanser att finna ett nytt jobb som motsvarar hennes kvalifikationer.
    Antal ersättningsdagar: 300.
  • Peter har arbetat fyra månader på restaurang, kan ta vilket jobb som helst utan att förlora upparbetade kontakter eller branschvana.
    Antal ersättningsdagar: 100.

Ett mellansteg, för den som blir arbetslös efter att jobbat mellan åtta och tolv månader, är 200 ersättningsdagar.

– I dag är det meningslöst att gå med i a-kassan för den som kanske har ett vikariat på sex månader, sa Maria Hemström Hemmingsson.

Men liksom i dag föreslås ersättningen trappas ned ju längre perioden av arbetslöshet varar.

Välkomnas av a-kassorna

En reformering av arbetslösförsäkringen välkomnas av Sveriges a-kassor, intresseorganisation för Transports a-kassa och 24 andra a-kassor i landet.

– Många medlemmar är i dag frilansare, egenföretagare och deltidsarbetande med oregelbunden arbetstid. Genom en inkomstbaserad arbetslöshetsförsäkring kan fler kvalificera sig, samtidigt som det blir enklare för alla att förutse vilken ersättning de har rätt till, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor, i ett pressmeddelande.

Sveriges a-kassor vill också att ersättningsnivåerna indexregleras, så att de följer löneutvecklingen. I dag är det regeringen som tar beslut om höjning av a-kassan och taket har i långa perioder legat fruset. Det har lett till att bara var tionde heltidsarbetare under vissa år fått ut 80 procent av sin tidigare lön.

– Arbetslöshetsförsäkringen måste vara en långsiktig effektiv omställningsförsäkring. Då krävs det att den ger rimlig ekonomisk trygghet och att ersättningen ökar i takt med löneutvecklingen, säger Tomas Eriksson.

Regeringens särskilda utredare Maria Hemström Hemmingsson framhöll vid presentationen, flera gånger, att förslaget är budgetneutralt. Det ska gå att genomföra utan att statens kostnader ökar. Utredningen handlar inte om generositet eller nivåer, utan är en modell för att fler ska omfattas av arbetslöshetsförsäkringen.

– Det är en modell som går att anpassa beroende på ekonomisk situation och politisk vilja.

Förändringarna föreslås börja gälla från den 1 januari 2023.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ryanairplan i luften

Ryanair satsar men inte på Skavsta eller Bromma

Flyg. Lågprisbolaget Ryanair startar tio nya rutter från Sverige. Satsningen görs efter att regeringen gett besked om slopad flygskatt.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

M: Sverige riskerar missa säkerhetsmål

Trafikpolitik. Målet att halvera antalet dödsolyckor i vägtrafiken ser ut att misslyckas. Riksförbundet M, tidigare Motormännen, larmar nu om att takten för att öka säkerheten är för långsam och att farliga vägavsnitt lämnas utan åtgärd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.