Foto från utställningen: Kofi Gyan, lagerarbetare, Kungälv. Foto: Elisabeth Ohlson
Close
Foto från utställningen: Kofi Gyan, lagerarbetare, Kungälv.
Close
Kultur

Utställning värd en omväg

Arbetare. ”När arbetsdagen är över känner jag mig stolt och trött. När jag vet att jag har orkat göra det jag ska, för det är en bedrift. Sex timmars arbetsdag vore kanon för oss som arbetar på lager.” Kofi Gyan i Kungälv är en av de 33 arbetare som porträtteras på utställningen "Vi som arbetar med våra kroppar".

Gyan berättar öppet om jobbet. Hur arbetstakten och kontrollen av de anställda ökat. Allt registreras. Allt övervakas. Han beskriver oron. För kroppen. För att inte orka fram till pensioneringen, som nu skjuts fram flera år.

De intervjuade arbetarna kommer från olika LO-yrken. Några av dem jobbar i Transports branscher.

Bilderna har blivit en bok på 230 sidor, men också en utställning som ska turnera genom Sverige. Från juni till den 17 oktober hänger den på länsmuseet i Gävle.

Fotografen Elisabet Ohlson och författaren Annica Carlsson Bergdahl har rest genom Sverige och porträtterat arbetare. I juni invigdes utställningen på länsmuseet i Gävle. Foto: Justina Öster
Fotografen Elisabet Ohlson och författaren Annica Carlsson Bergdahl har rest genom Sverige och porträtterat arbetare. I juni invigdes utställningen på länsmuseet i Gävle. Foto: Justina Öster

Reste genom Sverige

Idén att lyfta fram arbetare och kroppsarbete kommer från journalisten och kulturarbetaren Annica Carlsson Bergdahl. Hon kontaktade fotografen Elisabeth Ohlson. Tillsammans reste de genom Sverige och intervjuade anställda som i de flesta fall har tunga, slitsamma eller monotona jobb.

På utställningen i Gävle hänger stora färgbilder i helfigur. I början av juni var det pressvisning och Transportarbetaren träffade de båda upphovskvinnorna.

Osynliga i medierna

Annica Carlsson Bergdahl sa:

– Det som främst slagit mig under arbetets gång är hur osynliga arbetarna är. I medierna och i debatten över huvud taget.

Foto från utställningen: Andreas Forsberg, miljöarbetare, Sundsvall. Foto: Elisabeth Ohlson
Foto från utställningen: Andreas Forsberg, miljöarbetare, Sundsvall. Foto: Elisabeth Ohlson

– Men också vilket högt pris de betalar, med sina kroppar. Nästan alla utrycker oro för att inte orka. Oro för pensionen och ekonomin. Ändå träffade vi LO-arbetare. Fackliga medlemmar. Inte de som är allra längst ner, prekariatet.

Stolta över jobbet

I vittnesmålen blir det också uppenbart att många arbetare känner stolthet över jobbet de utför. Stolthet över yrkeskunnandet och nyckelrollen när samhällsmaskineriet ska hållas i gång. En av dem är miljöarbetaren Andreas Forsberg i Sundsvall.

I Göteborgs hamn beskriver en stuveriarbetare hur arbetsgivaren, ledningen, försöker tysta de anställda. Bland annat genom varningar och omplaceringar till andra skift.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Det påverkar facklig anslutning

Facket. Av arbetarna i Sverige är i dag 58 procent med i ett fackförbund, bland tjänstemän 73 procent. Historiskt har klyftan aldrig varit så stor. Det slås fast i en rapport om orsaker till utvecklingen med sjunkande antal medlemmar i LO-förbunden och den svenska modellen sedd ur ett nordiskt perspektiv.

Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.

Veckors väntan på friande blodprov

Åkeri. Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Arbetaren ingen förbrukningsvara

Debatt. I skrivandes stund har hittills, enligt Arbetsmiljöverket, 65 arbetare dött i sitt arbete. Arbetare som gått till arbetet i vanlig ordning men som inte kommer hem igen. Familjer som väntar förgäves på att de ska sitta som en hel familj vid middagsbordet.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.