Utställning värd en omväg
Arbetare. ”När arbetsdagen är över känner jag mig stolt och trött. När jag vet att jag har orkat göra det jag ska, för det är en bedrift. Sex timmars arbetsdag vore kanon för oss som arbetar på lager.” Kofi Gyan i Kungälv är en av de 33 arbetare som porträtteras på utställningen "Vi som arbetar med våra kroppar".
Gyan berättar öppet om jobbet. Hur arbetstakten och kontrollen av de anställda ökat. Allt registreras. Allt övervakas. Han beskriver oron. För kroppen. För att inte orka fram till pensioneringen, som nu skjuts fram flera år.
De intervjuade arbetarna kommer från olika LO-yrken. Några av dem jobbar i Transports branscher.
Bilderna har blivit en bok på 230 sidor, men också en utställning som ska turnera genom Sverige. Från juni till den 17 oktober hänger den på länsmuseet i Gävle.
Reste genom Sverige
Idén att lyfta fram arbetare och kroppsarbete kommer från journalisten och kulturarbetaren Annica Carlsson Bergdahl. Hon kontaktade fotografen Elisabeth Ohlson. Tillsammans reste de genom Sverige och intervjuade anställda som i de flesta fall har tunga, slitsamma eller monotona jobb.
På utställningen i Gävle hänger stora färgbilder i helfigur. I början av juni var det pressvisning och Transportarbetaren träffade de båda upphovskvinnorna.
Osynliga i medierna
Annica Carlsson Bergdahl sa:
– Det som främst slagit mig under arbetets gång är hur osynliga arbetarna är. I medierna och i debatten över huvud taget.
– Men också vilket högt pris de betalar, med sina kroppar. Nästan alla utrycker oro för att inte orka. Oro för pensionen och ekonomin. Ändå träffade vi LO-arbetare. Fackliga medlemmar. Inte de som är allra längst ner, prekariatet.
Stolta över jobbet
I vittnesmålen blir det också uppenbart att många arbetare känner stolthet över jobbet de utför. Stolthet över yrkeskunnandet och nyckelrollen när samhällsmaskineriet ska hållas i gång. En av dem är miljöarbetaren Andreas Forsberg i Sundsvall.
I Göteborgs hamn beskriver en stuveriarbetare hur arbetsgivaren, ledningen, försöker tysta de anställda. Bland annat genom varningar och omplaceringar till andra skift.