Marie Samuelsson, ombudsman i avdelning 17 Skövde-Borås, och Mikael Ladman, ombudsman i avdelning 6 Värmland.
Close
Marie Samuelsson, ombudsman i avdelning 17 Skövde-Borås, och Mikael Ladman, ombudsman i avdelning 6 Värmland.
Close
Val 2022

Utvalda till valledare

Transport. Arbetet har börjat inför valåret. Svenska Transportarbetareförbundet har utsett två valledare. Ombudsmännen Marie Samuelsson och Mikael Ladman har delat landet mellan sig. Men vad ska de egentligen göra? Här svarar de själva för presentationen.

Marie Samuelsson, ombudsman avd 17 Skövde-BoråsMARIE SAMUELSSON

Bor: Gånghester utanför Borås.
Arbetar: Borås.
Gör: Ombudsman på avdelning 17 Skövde-Borås.
Bakgrund: Butiksbiträde hos guldsmed och i uraffär, servitris och bartender, kokerska, Transports a-kassa, resurs i avdelning 94 Borås.
Intressen: Keramik, hund, är fritidspolitiker.

 

Grattis! Vad innebär egentligen uppdraget?

Tack! Att vara delaktig i förbundets valplan, stödja, motivera och inspirera avdelningarna att vara aktiva i valarbetet.

Varför är det viktigt att facket bedriver ett valarbete?

För att vi behöver politiker och partier som driver våra frågor på alla nivåer. Vi behöver få in fler fackliga i politiken. Vi har många lagar som påverkar våra medlemmars vardag.

Enskilt viktigaste frågan?

Trygghet i arbetslivet. Vi behöver en väl fungerande sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring, trygga anställningar och en väl fungerande barnomsorg, skola för våra barn och äldreomsorg för våra föräldrar. Vi behöver också ett väl fungerande pensionssystem.

Hur blev du utsedd av förbundsstyrelsen, är det något man ställer upp och kandiderar till?

Jag blev tillfrågad om jag kunde tänka mig uppdraget som valledare, tillsammans med en person till. Som både politiskt aktiv och aktiv inom LO så lät uppdraget intressant och jag tackade ja.

Ska du utbilda andra inför valarbetet?

Det kan hända, det är inte riktigt fastställt än. Vi ska rekrytera till en tvådagars maktutbildning genom LO, som sker så lokalt som möjligt.

Har ni delat upp arbetet? Ni verkar ha fått halva landet var?

Ja, vi har fördelat avdelningarna mellan oss, men kommer att samarbeta med upplägg.

Har ni mötts av fördomar, som att det bara handlar om att ringa medlemmar för att få dem att rösta på Socialdemokraterna?

Nej. Vid tidigare val när vi ringt, har budskapet varit att Transport vill ha en socialdemokratiskt ledd regering. För möjligheten att påverka våra hjärtefrågor.

När börjar ert valarbete på allvar? (Det kanske det redan gjort?)

Vi har deltagit på Transports fackligt-politiska konferens på Runö, och på två träffar med LO:s fackligt-politiskt ansvariga.

Den 27 och 28 oktober deltar vi på LO:s valledarutbildning, så arbetet är i gång, men det kommer att intensifieras i mars.

 

 

MIKAEL LADMAN

Bor: Norberg.
Arbetar: Karlstad.
Gör: Ombudsman på avdelning 6 Värmland.
Bakgrund: Jobbat som maskinförare i cirka 30 år.
Intressen: Natur- och fritidsaktiviteter, exempelvis fiske och svampplockning.

 

Grattis! Vad innebär egentligen uppdraget?

Tack! Tanken är väl att vi på något vis ska försöka motivera våra medlemmar i avdelningarna att bli mer aktiva på sina arbetsplatser och hemorter, och delta i valarbetet.

Varför är det viktigt att facket bedriver ett valarbete?

Vi har en stor påverkan då vi är många. Våra medlemmar har sakkunskaper som många politiker saknar. Där vi inte når framgång avtalsvägen är det bra att berätta om våra villkor och vad vi tycker ska förändras. Transport har ett historiskt bra resultat när det gäller att vinna politiska segrar.

Enskilt viktigaste frågan?

Trygghetsfrågorna, LAS och brottsbekämpning.

Hur blev du utsedd av förbundsstyrelsen, är det något man ställer upp och kandiderar till?

Antagligen har man väl gjort något bra, haha.

Jag fick frågan av vår förbundssekreterare (Lars Mikaelsson). Och när det var klart att jag inte skulle prata partipolitik utan fackliga frågor så tackade jag ja.

Ska du utbilda andra inför valarbetet?

Ja, det kommer det säkert att innebära. Det är väl inte ett riktigt spikat upplägg. Jag och Marie har pratat lite om att försöka hitta ett likartat upplägg. Det är väl så långt vi kommit.

Har ni delat upp arbetet? Ni verkar ha fått halva landet var?

Ja, Marie och jag har gjort en fördelning som vi tror blir bra för oss båda.

Har ni mötts av fördomar, som att det bara handlar om att ringa medlemmar för att få dem att rösta på Socialdemokraterna?

Inte i dagsläget. Men jag förstår att det finns en sådan fördom och har stött på den i andra sammanhang.

När börjar ert valarbete på allvar? (Det kanske det redan gjort?)

Nej, inte mer än att vi håller på att strukturera upp arbetet. Vi väntar även på att förbundsstyrelsen ska anta Transports valplattform.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Patrick Hörstam i Norrköpings hamn

”Jag tål inte att folk behandlas illa”

Mötet. En eftermiddag i februari stannar 74 arbetare kvar i fikarummet i Norrköpings hamn. Den viktigaste punkten: Att välja Patrick Hörstam till ordförande.

Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Äntligen en bok där facket är med

Davids krönika. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.