”Vaccination ingen garanti för att inte drabbas”

Färdtjänst. På onsdag, den 1 september, återgår färdtjänsten i Region Värmland till normal trafik igen. – Det är helt galet. Chaufförerna är livrädda för att de ska smittas, säger Mikael Ladman, ombudsman på Transports Värmlandsavdelning.

För att minska risken för smittspridning när pandemin började i mars förra året drogs antalet passagerarplatser ner från fem till tre och antalet rullstolsplatser från två till en. Men den 1 september återgår färdtjänsten i Region Värmland till normal trafik igen.

Mikael Ladman, ombudsman i Transports Värmlandsavdelning.
Mikael Ladman, ombudsman i Transports Värmlandsavdelning. Foto: Lilly Hallberg

– Det har vi bestämt i dialog med Smittskydd Värmland. Det handlar om att vi ser hur resandet med färdtjänst ökar. Vården har en vårdskuld som ska arbetas igen. Samtidigt känner vi oss trygga i förändringen, säger Anders Wahlén, chef för servicetrafik i Region Värmland.

Men Mikael Ladman, ombudsman för Transport i Värmland, berättar att chaufförerna inte alls känner sig trygga.

– Det är helt galet. Chaufförerna är livrädda för att de ska smittas. Att vara vaccinerad är ingen garanti för att inte drabbas. De vill inte bli sjuka och behöva vara hemma. De behöver verkligen arbeta för att klara sin försörjning, säger han.

Ronnie Persson, avd 6
Ronnie Persson är skuddsombud i Värmlandsavdelningen.

Ronnie Persson, färdtjänstchaufför och lokalt skyddsombud i Värmland, och flera av hans kollegor är också oroliga för att passagerna ska smitta varandra.

– Risken för att bli smittad ökar nu när de kommer sitta tätt som i en sillburk. Det borde inte ske någon förändring i trafiken förrän smittan i stort sett är utrotad, säger han.

Chefen för servicetrafiken, Anders Wahlén, har en förståelse för chaufförernas oro, men säger att han förlitar sig på att Smittskyddet i regionen har gjort en korrekt bedömning. Han berättar att personer som har luftvägssymtom inte ska bokas med vanlig servicetrafik, utan får åka i särskilda fordon. Han understryker också att förarna i Värmland tidigt fick erbjudande om att vaccinera sig, och att vaccinationstäckningen är mycket hög bland kunderna, det vill säga framför allt äldre personer i riskgrupper.

Men trots att många förare och passagerare nu är vaccinerade är det olämpligt att återgå till normal trafik, anser både Ronnie Persson och Mikael Ladman.

– Den nya deltavarianten drabbar även fullt vaccinerade människor, säger Ronnie Persson.

– Det går inte att veta om en person är vaccinerad, stora delar av befolkningen vill inte vaccinera sig, tillägger Mikael Ladman.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Återigen får chaufförerna ta kostnaden

Debatt. Färdtjänstchauffören och skyddsombudet Ronnie Persson riktar skarp kritik mot Region Värmlands upphandling av servicetrafik. Anders Wahlén, servicetrafikchef i regionen har svarat. Slutreplik från Ronnie Persson.

Färdtjänstförare har fått nog – protestlistor till politiker

Servicetrafik. 232 färdtjänstförare i Östergötland har skrivit under kraven för en hållbar arbetsmiljö. På onsdagen lämnade Transports Linköpingsavdelning över protestlistorna till ansvariga politiker i regionen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.