Debatt. Uppropet från över 600 företag och tre stora fackförbund fick klimatministern att utlova att Sveriges samtliga klimatmål står fast. Mer oroande är ett regeringens enmansutredare John Hassler faktiskt föreslår något helt annat.
Vetenskapen är tydlig. Ska vi klara att begränsa uppvärmningen till en nivå som fortfarande är hanterbar för mänskligheten måste de globala utsläppen av växthusgaser halveras detta decennium.
2030-målet är också viktigt för svenska företag. Det blev – än en gång – väldigt tydligt när oroande uppgifter började läcka ut om innehållet i Hasslers snabbutredning. På rekordtid samlade We Don’t Have Time, tillsammans med Exponential Roadmap Initiative och GoClimate, underskrifter från över 600 företag samt de fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco i uppropet #WeCanDoIt2030, vilket också publicerades i Aftonbladet. Bara de tre organisationerna representerar tillsammans tre miljoner medlemmar.
Det handlar om en vilja att ta ansvar. Men också om konkurrensfördelar och styrkan i att ligga i framkant.
När utredningen presenterades den 18 oktober var det tydligt att regeringen hade tagit till sig av budskapet.
”När den här presskonferensen är klar kommer det vara tydligt att samtliga klimatmål kvarstår, samt att transportmålet för 2030 föreslås skärpas”, sa klimatminister under pressträffen.
Det är tunga ord, och vi måste kunna lita på att de stämmer. Vad är annars vitsen med en presskonferens?
Problemet är bara att John Hasslers klimatutredning säger något annat.
Han vill till exempel ersätta det nuvarande, blocköverskridande målet om 63 procents minskade transportutsläpp till 2030 med ett elektrifieringsmål. Ett sådant mål blir betydligt luddigare i termer av utsläppsminskningar, och kräver en stor nypa välvilja för att kunna kallas en ”skärpning”.
Hur regeringen väljer att förhålla sig till utredningen återstår att se. Jag hoppas att Romina Pourmohktari står för vad hon sa inför tv-kamerorna – att Sveriges samtliga klimatmål står fast.
Fotnot
I en tidigare version av denna debattartikel angavs felaktigt siffran 63 procent som klimatmålet för transporter. Den siffran gäller Sveriges sammanlagda etappmål för 2030.