Vad gör jag om soporna brinner?
Miljö. Lasten börjar brinna i sopbilen. Vad gör jag? – Det är inte jättevanligt men det händer då och då, säger brandingenjör Anders Palm vid Storstockholms brandförsvar. Han ger några råd.
Den 15 juli tömde en miljöarbetare ut sin brinnande last på gatan i västra Stockholm.
– Det var ett rådigt och genomtänkt handlande, kommenterade polisens presstalesperson Ola Österling i Dagens Nyheter.
Den 23 augusti var det dags igen. Lasten började ryka i en sopbil på Tjörn. Räddningstjänsten var snart på plats så glöden hann aldrig utvecklas till brand eller sprida sig, rapporterar Göteborgs-Posten.
Rök och bränder i sopbilar händer inte dagligdags, men det inträffar då och då, säger brandingenjör Anders Palm vid Storstockholms brandförsvar. Han ger några tips, om olyckan är framme:
- Ring 112 och tala om var du är eller vart du tänker åka.
- Sök upp en lämplig hårdgjord yta, där du kan tömma ut soporna.
- Tänk på att välja en plats där branden inte sprider sig, förorenar miljön eller ställer till besvär för de som bor eller rör sig i området.
- Töm alltid ut lasten utomhus, aldrig i ett garage eller en tunnel.
- Kontakta din arbetsledning som ansvarar för att platsen röjs upp efteråt.
De värsta bovarna som kan skapa bränder är enligt Anders Palm grillkol, engångsgrillar och cigaretter. Batterier hör heller inte hemma i hushållssoporna och trasor indränkta i antändlig linolja ska blötläggas, eller allra helst läggas i en tättförslutande burk.
Att försöka släcka branden i sopbilens komprimator fungerar inte eftersom det är ett slutet utrymme, förklarar han.
– Enda sättet är att tömma ut soporna.
Inte på någon central gata som Kungsgatan, mitt inne i en stad, utan på en hårdgjord yta, exempelvis asfalt, som räddningstjänsten sedan kan spola med vatten.
– När materialet är släckt ansvarar entreprenören för att ta upp soporna och sanera platsen, säger Anders Palm.
Med sunt förnuft kommer man långt.
– Ju tidigare vi får larmet desto snabbare kan vi vara på plats och minska risken för att branden sprider sig, råder han.
Ola Bodin är miljöarbetare och samtidigt ordförande i Transports Gävleavdelning. Tidigare körde han hushållssopor men numera samlar han in styckegods och farligt avfall.
– Själv har jag inte varit med om någon brand, men jag hade en kollega som fick tömma ut lasten på riksväg 56. Det hänger på vad folk kastar i soporna. Man behöver vara noga med sorteringen så att grejerna hamnar på rätt ställe, säger han.
Grillkol som inte släckts ordentligt kan fatta eld i luftdraget när renhållarna kör. Dränk in kolen i vatten och låt den helst vila ute i några dagar innan du lägger den i soporna, är Ola Bodins råd.
– Vik och tryck ihop kartonger och wellpapp, plast och papper så ryms det mer.
Med mindre luft i avfallet kan hushåll och bostadsrättsföreningar kanske till och med beställa mindre sopkärl och spara pengar på det. Inte så dumt när energipriserna går upp, tipsar han.
Överfulla sopkärl och avfall som läggs ovanpå tunnorna ställer till det för renhållarna om skräpet ramlar ut på marken vid hämtning. Glas i soporna kan också, ihop med annat, ge gnistbildning.