Close
Bildmontage. Brandbil i Storstockholms brandförsvar rycker ut. Brandingenjör Anders Palm ger råd.
Close

Vad gör jag om soporna brinner?

Miljö. Lasten börjar brinna i sopbilen. Vad gör jag? – Det är inte jättevanligt men det händer då och då, säger brandingenjör Anders Palm vid Storstockholms brandförsvar. Han ger några råd.

Den 15 juli tömde en miljöarbetare ut sin brinnande last på gatan i västra Stockholm.

– Det var ett rådigt och genomtänkt handlande, kommenterade polisens presstalesperson Ola Österling i Dagens Nyheter.

Den 23 augusti var det dags igen. Lasten började ryka i en sopbil på Tjörn. Räddningstjänsten var snart på plats så glöden hann aldrig utvecklas till brand eller sprida sig, rapporterar Göteborgs-Posten.

Rök och bränder i sopbilar händer inte dagligdags, men det inträffar då och då, säger brandingenjör Anders Palm vid Storstockholms brandförsvar. Han ger några tips, om olyckan är framme:

  • Ring 112 och tala om var du är eller vart du tänker åka.
  • Sök upp en lämplig hårdgjord yta, där du kan tömma ut soporna.
  • Tänk på att välja en plats där branden inte sprider sig, förorenar miljön eller ställer till besvär för de som bor eller rör sig i området.
  • Töm alltid ut lasten utomhus, aldrig i ett garage eller en tunnel.
  • Kontakta din arbetsledning som ansvarar för att platsen röjs upp efteråt.

De värsta bovarna som kan skapa bränder är enligt Anders Palm grillkol, engångsgrillar och cigaretter. Batterier hör heller inte hemma i hushållssoporna och trasor indränkta i antändlig linolja ska blötläggas, eller allra helst läggas i en tättförslutande burk.

Att försöka släcka branden i sopbilens komprimator fungerar inte eftersom det är ett slutet utrymme, förklarar han.

– Enda sättet är att tömma ut soporna.

Inte på någon central gata som Kungsgatan, mitt inne i en stad, utan på en hårdgjord yta, exempelvis asfalt, som räddningstjänsten sedan kan spola med vatten.

– När materialet är släckt ansvarar entreprenören för att ta upp soporna och sanera platsen, säger Anders Palm.

Med sunt förnuft kommer man långt.

– Ju tidigare vi får larmet desto snabbare kan vi vara på plats och minska risken för att branden sprider sig, råder han.

Ola Bodin är miljöarbetare och samtidigt ordförande i Transports Gävleavdelning. Tidigare körde han hushållssopor men numera samlar han in styckegods och farligt avfall.

– Själv har jag inte varit med om någon brand, men jag hade en kollega som fick tömma ut lasten på riksväg 56. Det hänger på vad folk kastar i soporna. Man behöver vara noga med sorteringen så att grejerna hamnar på rätt ställe, säger han.

Grillkol som inte släckts ordentligt kan fatta eld i luftdraget när renhållarna kör. Dränk in kolen i vatten och låt den helst vila ute i några dagar innan du lägger den i soporna, är Ola Bodins råd.

– Vik och tryck ihop kartonger och wellpapp, plast och papper så ryms det mer.

Med mindre luft i avfallet kan hushåll och bostadsrättsföreningar kanske till och med beställa mindre sopkärl och spara pengar på det. Inte så dumt när energipriserna går upp, tipsar han.

Överfulla sopkärl och avfall som läggs ovanpå tunnorna ställer till det för renhållarna om skräpet ramlar ut på marken vid hämtning. Glas i soporna kan också, ihop med annat, ge gnistbildning.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.