Vad har du i din burk?
Vid Örebro flygplats simmade 56 fiskpinnar ur frysen i lunchrummet. Ingen vet vart de tog vägen. Men ramparbetarna vet hur man stoppar en ketchuptjuv! Vi åkte dit och till några renhållare i Göteborg samt ett gäng lagerarbetare i Borås – och kikade i deras matlådor.
Jonatan Broughton, 27 år
flygfältsarbetare, Örebro flygplats
Dagens: Tacos med köttfärs, bladspenat, fetaost, majs, tomat, gurka.
Kock: Jag, tog rester från gårdagens middag. Det är bra att laga lite extra att ta med sig. Det är enkelt för vi är bara två hemma.
Betyg: 4. Tacos är alltid gott, men jag saknade lite gräddfil.
Hämtmat: Mer sällan. Det är godare med egen mat, då får jag välja själv också.
Lunchtid: Vi har inte lunchrast utan matpaus, så det skiftar mellan tio och 40 minuter. Det händer att vi har fem också, när det ligger på ordentligt.
Pernilla Dahlström, 29 år
sopkärring, Renova i Göteborg
Dagens: Stor burk keso naturell, ”Muminfärs”.
Kock: Arla, den tog en stund att göra.
Betyg: 5. Klockrent, jag älskar keso.
Samma: Varje dag. Alla vet att jag äter keso till lunch. Det är okej att de tycker att jag är jättekonstig. Färdigt är gott. Smak? Det är för avancerat, man ska inte utmana ödet. Ett tag åt jag bara tonfisksallad, tills jag tröttnade. Det var tungt att göra också. Jag har vissa perioder.
Favvo-lådan: Smaksatt kvarg. Nötchoklad är jättegott, utan socker.
Bannlyst: Bacon, det hatar jag. Och bearnaisesås.
Varför låda: Smidigt. Vi som kör kranbil äter alltid här. Det är samma gäng.
Utemat: Någon gång, om vi är fyra tillsammans, typ innan semestern.
Johan Westberg, 32 år
lagerarbetare, DHL Texport i Borås.
Dagens: Panerad fisk med kokt potatis och kall majonässås.
Kock: Köpt.
Betyg: 2. Ingen höjdare.
Toppenlådan: Kött, som oxfilé med stekt potatis och bearnaisesås.
Aldrig: Skaldjur och lax, jag gillar varken smaken eller konsistensen
Köpemat: Alla dagar, det är bekvämt. Jag får bättre och mer varierad kost än om jag skulle laga själv. Är inte så förtjust i att frysa in saker och tina heller. Det är värt de extra kronorna att slippa spagetti och köttfärs varje dag.
Måste: Snus efter maten.
Mikael Lindskog, 53 år
kranbilschaufför, Renova i Göteborg
Dagens: Mikaels specialblandning med nötfärs, rödbeta, jalapeno, tomat, paprika, majs och gurka.
Kock: Jag, jag lagar all mat hemma.
Betyg: 5. Absolut, mycket gott!
Vill: Äta hälsosamt och köper mycket ekologisk mat, bland annat kött på en bondgård. Försöker hålla igen och komma i form. Varje dag har jag med mig min matväska med lunchlåda, en burk keso och någon rågmacka med exempelvis kalkon. Mycket frukt blir det också.
Ska känna: Att man inte blir trött när man ätit. Blir man det är det fel mat.
Topplådan: Tonfisksallad med olika typer av salladsblad, paprika, tomat, lök och bönor.
Bannlyst: Potatismos och korv.
Byta låda med: Pernillas kesoburk, i så fall.
Egen burk: Då får jag precis det jag vill, precis som jag vill ha det.
Utelunch: Någon gång per år går vi och tar sån där buffé, alla jobbarkompisar ihop.
Förr: Åt jag väldigt mycket skräpmat.
Slutade röka: 2008.
Powerwalk: Går en slinga på 5-7 kilometer 6 dagar i veckan, ibland mer. Det är skönt efteråt, då är man nöjd med sig själv! Kavajen stramade när min dotter skulle gifta sig. Jag kände att jag inte trivdes med mig själv och ville bli av med min mage.
Centralt: Träffa kollegor. Vi pratar om allt mellan himmel och jord. Även om sånt som har med jobbet att göra, hur vi ska lägga upp arbetet.
Roligt: Åt mig har jobbarkompisarna för jag måste alltid gå på toa en stund efter att jag ätit. Har alltid funkat så.
Bonus: En kille som kör slambil hämtar en bunt Metro och lägger på bordet i lunchrummet varje dag.
Ulla Fägersten, 50 år
flygfältsarbetare och teamleader, Örebro flygplats
Dagens: Skinkschnitzel med hollandaisesås och kokt potatis med sallad av coleslaw, isbergssallad, tomat, gurka, majs och oliver.
Kock: Alltid jag! Jag plattade ut den kokta potatisen, så den blev lättare att värma och köpte sallad från buffén i restaurangen här utanför. Det kostar 10 spänn, så det brukar jag göra.
Matlagning: Sonen är 18 och jobbar han med. När jag kommer hem ställer jag mig och lagar middag och matlåda åt oss båda. Man får ha framförhållning och planera. Sonen är lite kräsen, gillar inte rester. Du ska inte dra snart, jag orkar inte, säger jag ibland. Nästa fråga är: Vad vill du ha på mackan?
Betyg: 5.
Tips: Det måste vara mycket sås så att maten inte blir torr. Nudlar är rysare i burken.
Varför matlåda: För ekonomin skull. 70 kronor per lunch blir 350 kronor i veckan… Lagar jag själv så vet jag vad jag stoppar i mig.
Inspiration: Halvåtta hos mig på tv4 tycker jag är kul.
Ajaj: Jag var hungrig som en varg, men hittade inte min matlåda. Så vände jag mig om och såg en jävla dåre som satt med den och åt! Det fick han äta upp. Passa er, passa er han är i tjänst, håll i era lådor! ropade jag länge efteråt.
Carina Åsén-Öhrn, 52 år
lagerarbetare, DHL Texport i Borås
Dagens: Ekologisk morots- och kålrotssoppa
Kock: Köpt.
Betyg: 4. Bra för att vara köpt.
Favoritlådan: Grönsaker och fisk.
Otänkbart: Pölsa.
Köpelunch: Alldeles för ofta, tre fyra gånger i veckan.
Centralt: Att jag får sitta vid en ytterkant eller vid ett runt bord. Jag vill kunna titta på folk jag pratar med.
Floppar: Ibland får vi fel mat, inte den vi beställt, så att vegetarianer sitter med kött i lådan. Då blir man lite prillig när man jobbat sen sju på morgonen och håller på och hungrar ihjäl.
Tony Andersson, 50 år
kranbilschaufför, Renova i Göteborg
Dagens: Lasagnette.
Kock: Frugan, fast jag var med och rörde lite i grejerna.
Betyg: 4. Det är rester från i går.
Favoriten: Kycklinggryta är alltid gott med vitkål, morötter, vattenkastanjer, lök, cocos-mjölk och sambal oelek, så det blir lite hetta i, med ris till.
Äta ute: Nej, det blir jättedyrt, bara en eller två gånger i halvåret. Det är kul att träffas här allihop på rasten.
Utbrottet: Hittade min matlåda i kylen, men någon hade ätit upp nästan alltihop och ställt tillbaks den. Jag satte en lapp på anslagstavlan. ”Hoppas du satte i halsen ditt jävla svin!”
Albin Carlsson, 20 år
flygfältsarbetare, Örebro flygplats
Dagens: Pannbiff med grönsaksmos på broccoli, morot och potatis.
Kock: Jag och mamma. Mamma plattade ut, kryddade och fryste in råa pannbiffar som jag stekte och gjorde grönsaksmos till. Jag brukar försöka få in grönsaker.
Betyg (1-5): 5. Toppbetyg, både gott och nyttigt, allt-i-ett. Ett smidigt sätt, annars är det lite motigt att få i sig grönsaker.
Topplådan: Pasta och skinksås, all slags pasta. Vi äter det mycket hemma. Pasta ändrar inte smak när man värmer den, potatis kan bli lite konstig. När jag lagar blir det mest snabbmakaroner eftersom jag ofta har bråttom, men fullkorn.
Otänkbart i lådan: Fisk, kan känna att man får lite kväljningar av det.
Äter ute: Aldrig på jobbet.
Inspiration: Jag brukar kolla på datorn. Mamma prenumererar på Allers, där hittade jag recept i någon paj-special som jag testade.
John Fennhagen, 48 år
flygfältsarbetare och teamleader, Örebro flygplats
Dagens: Spagetti carbonara med glutenfri spagetti, bacon, creme fraiche, salt och nymald svartpeppar.
Kock: Jag lagar till den på jobbet, är ju gammal kock!
Betyg: 3,5. Det här är snabbmat.
Knorr: På söndagar lagar vi ramparbetare mat tillsammans. För 15-20 år sen dukade vi långbord och så fixade alla som jobbar på flygplatsen maten ihop. Någon handlade, några lagade och så splittade vi på kostnaden. Det försvann med nya arbetstider, tyvärr.
Höjdarlådan: Stekt fläsk med löksås eller raggmunk till. Grillspett med tomater, smålök, paprika och sweet chili. Ugnsbakad lax med purjolök, grädde och pressad potatis eller gädd-queneller med saffranssås och ris. Det ser ut som fiskbullar, men smaken är helt annorlunda.
Otänkbart: Något med gluten i. Tar jag en tugga så tuppar jag av.
Varför låda: Det är kul att laga mat!
Undvik: Räkor, de blir tråkiga av att värmas upp.
Inspiration: Jag har allt här uppe, i huvudet, och äter mat efter säsong.
Hämnden: Det var en kollega som hela tiden blev av med sin ketchup. En dag hade ”ketchuptjuven” köpt pasta med köttfärssås från restaurangen på flygplatsen. Han greppade flaskan ur kylen och smack! Ut över hans mat rann spillolja. Jobbarkompisen som hela tiden blev av med sin ketchup hade fått nog.
Rebecca Ribbnäs, 27 år
lagerarbetare, DHL Texport i Borås.
Dagens: Rökt lax med fullkornspasta, avokado, gurka, groddar, tomat och fetaost
Kock: Jag. Brukar göra en speciell låda tre fyra gånger.
Betyg: 4.
Höjdarlåda: Kyckling med fetaost, bladspenat och vitlök.
Nyttigt: Det är inte så noga. Jag äter det jag tycker är gott.
Aldrig: Svamp, avskyr konsistensen och smaken!
Köper färdigt: Ett par gånger i veckan.
Krävs: Inte knäpptyst, men lite lugn och ro. Plus bra sällskap, det brukar jag ha.
Inspiration: Nätet, Jennys matblogg brukar jag gå in på, där finns bra tips.
Kryp: Vi hade en jobbarkompis som var livrädd för spindlar och småkryp. Ändå gick hon och stoppade in små insekter i plast här och där på skoj. Ibland dök de upp i en dubbelmacka, andra gånger i knäckebrödet eller besticklådan.
Annette ”Nettan” Ribbestål, 30 år.
sopkärring, Renova i Göteborg
Dagens: Makaronilåda med pasta, köttfärs och vit sås.
Kock: Jag. Lådan låg i frysen, det är bra när det inte blir några middagsrester. På den här stod det vad som var i också. Det är inte alltid jag skriver det.
Betyg: 4. Det jag lagar går ner, ingen klagar.
Toppenlådan: Tacos, det är det bästa som finns!
Otänkbart: Varma grönsaker som broccoli och ärtor är uräckligt. Råa grönsaker är helt okej.
Guldkant: Bakar tårta och tar med mig till lunchrummet på min födelsedag. Ibland till jobbarkompisarna också.
Äter ute: Rätt ofta, två-tre gånger i veckan.
Viktigt: Trevligt sällskap. Det har vi här! Vi kollar Facebook, läser Metro och retar varandra.
Flopp: Kollegan tappade sin nyinköpta sallad på golvet i lastbilen. Han sopade ihop den och åt för han hade inget annat, men den blev lite krispig… Hans fru brukar sno lite grejer ur hans låda, potatis och så, för att han inte ska äta så mycket.
Daniel Holmér, 35 år
sopgubbe, Renova i Göteborg
Dagens: Tonfiskgratäng med fjärilsmakaroner, morötter och paprika.
Betyg: 4. Vi lagade lite extra mat i går, inför veckan.
Kock: Min fru. Det händer att jag lagar, men då blir det väldigt basic. Jag är inte så bra på det, blir mest frun.
Bästa lådan: Köttfärssås med spagetti. Det går ner lätt.
Otänkbart: Sushi!
Äter ute: Inte längre, det blir lite dyrt.
Lunchrast: 45 minuter.
Kajsa Genheden, 48 år
lagerarbetare, DHL Texport i Borås.
Dagens: Rostade grönsaker med paprika, kikärtor, haricot verts, morötter och ruccolakräm.
Kock: Köpt från lunchkrogen.
Betyg: 3.
Topplådan: Kycklingfilé med blomkåls- eller broccolipuré och mycket sallad.
Otänkbart: Jag äter inte ris, pasta eller potatis, inte kolhydrater. Man mår bättre när man hoppar över det.
Varför låda: 67 kronor gånger 5, det är rätt mycket på en vecka…
Varning: Frys inte in potatis.
Inspiration: Inte Ernst! Jag kylskåps-rensar och återanvänder, gillar att laga mat.
Joakim Larsson, 31 år
sopgubbe, Renova i Göteborg
Dagens: Kyckling med pasta och tomatsås.
Kock: Jag.
Betyg: 4. En stark fyra, jag gillar grillad kyckling och jag gillar pasta.
Rester: Från helgen helt enkelt.
Favvo-låda: Thaigryta, smakrik och stark med chili och kyckling.
Varför låda: Det kostar att äta ute. Vi kör i närheten så det är smidigt att ta sig hit till lunchrummet.
Viktigast: Maten ska vara nyttig.
Knorr: Fredagsmys med fikabröd. Vi är tre, fyra grabbar som turas om att köpa, oftast blir det bullar.
Rast: Vi börjar 6.15 så 9.30 äter vi lunch. Då är jag väldigt hungrig.
Krävs: Göteborgs-Posten och kaffe efter maten.
Knepigt: Brukar försvinna en del grejer ur kylen men det har aldrig drabbat mig.
Inspiration: Lagar mat till mina två barn så det blir mycket spagetti med köttfärssås…
Svante Fagerstedt, 42 år
flygfältsarbetare, Örebro flygplats
Dagens: Köttbullar med skruvmakaroner, hamburger-dressing, skivad gurka och handskalad morot.
Kock: Jag och köttbullsfabriken. Hade ingen matlåda hemma i dag så jag fick improvisera, koka makaroner och fixa lite grönsaker till.
Betyg: 3.
Höjdarlådan: Flygande Jakob, blir inte så ofta men det längtar man efter.
Otänkbart: Pölsa, blodpudding och lever.
Viktigt: Med lite grönsaker. Gott sällskap är bonus, miljön i lunchrummet är ju lite spartansk.
Markus Ohliw, 36 år
lagerarbetare, DHL Texport i Borås.
Dagens: Helstekt fläskytterfilé med rostade rotsaker, potatisklyftor och skysås.
Kock: Köpt från krogen som levererar till vår matsal.
Betyg: 4. Jag lämnade en del, det var för mycket. Man ska sluta när man är på topp!
Bästa lådan: Katrinplommon-späckad köttfärslimpa med pasta.
Aldrig: Sallad, ha ha, jag vet inte… lever.
Köpemat: Två tre gånger per vecka.
Lagar inte: Mat, har varit gift i många år.
Vincent Sohlström, 22 år
lagerarbetare, DHL Texport i Borås.
Dagens: Caesarsallad med kyckling.
Kock: Köpt.
Betyg: 5.
Höjdarlådan: Tjejens (min sambos) korvstroganoff med ris.
Otänkbart: Ärtsoppa, lök gillar jag inte heller.
Köper mat: En gång i veckan. Vi lagar mat hemma… eller tjejen… Jag är värdelös. Ändra på det? Nja, jag tycker det är ganska bra som det är.
Viktigast: Att man blir mätt och får sitta och tjöta lite.
Flopp: Har hänt några gånger att jag beställt hit mat på fel dag. Sen när jag gått till matsalen för att äta så fanns det ingen låda.
Toppenlådan: Tacos, det är alltid bra.
Johan Nilsson, 22 år
flygfältsarbetare, Örebro flygplats
Dagens: Pytt i panna med stekt ägg.
Kock: Färdigköpt pytt i panna, men jag stekte ägg. Orkade inte göra något mer i går kväll, eftersom jag har en egen trädgårdsfirma jobbar jag med lite annat också. Jag lagar inte så mycket mat själv, mest i helgerna.
Betyg: 5. Pytt i panna kan man inte misslyckas så mycket med.
Favorit: Gräddöst gös med kokt potatis. Det är många på jobbet som fiskar, men hemma är det mest brorsan som är ute på sjön. Att köpa fisk är jättedyrt!
Otänkbart: Surströmming, annars är jag allätare.