Vad kan facket göra?
Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet.
– Det är tyvärr mer vanligt än man tror, säger Mikael Löwdin som är Transports regionala skyddsombud i Västerås.
Vad han som skyddsombud kan göra är olika från fall till fall och beror till exempel på om det är chefen som behandlar en anställd illa eller om det är något som händer mellan kollegor.
– Om det är mellan kollegor så är min uppgift som skyddsombud att meddela arbetsgivaren eftersom det är arbetsgivarens ansvar att reda ut och sätta stopp för mobbningen. Jag brukar inte försöka medla mellan medlemmar, men jag kan förklara vad som gäller på en arbetsplats. Det är faktiskt så att de får betalt för att vara bra kollegor. Man måste inte älska varandra, men man måste ändå uppföra sig.
Om det är chefen som mobbar då?
– Då kan vi vända oss till en högre chef eller HR-avdelningen. Men om chefen också äger verksamheten, till exempel om det är ägaren av en bensinstation som mobbar en anställd så är det svårt att komma åt det. Då är det tyvärr enklast att byta jobb.
När det gäller den fysiska arbetsmiljön, till exempel att det saknas skyddskläder, så kan facket gå in och styra upp det eftersom det är reglerat i lag. Men när det gäller den sociala arbetsmiljön så är det svårare för facket att agera, säger Mikael.
– Men vi kan stötta den som utsätts så att man inte behöver vara ensam i kontakten med arbetsgivaren och ställa krav på arbetsgivaren att de agerar för att förhindra att kränkande särbehandling uppstår.
Faller det under diskrimineringslagen, till exempel om kränkningarna sker på grund av kön, så kan facket göra betydligt mer, tillägger han.
– Då kan det ju till och med vara brottsligt.
Oavsett är det viktigt att det får en snabb lösning, även för alla runt omkring.
– När det är en konflikt på arbetsplatsen
så påverkar det arbetsmiljön för alla, säger Mikael Löwdin.