Årets flygchock
Close
Årets flygchock: Nextjet går i konkurs. Bilden är från Arvidsjaur.
Close

Vad minns du av året som gick?

Årskrönika. Medan Sverige fortfarande väntar på en regering tittar vi tillbaka på det som trots allt hände 2018.

Årets flygchock

Nextjet gick i konkurs och ett 50-tal Transportmedlemmar på flygplatserna i norra Sverige såg sina jobb fara och flyga. Samtidigt som orterna skulle bli avskurna från omvärlden. Innan 2018 tog slut hade dock andra bolag tagit över trafiken på de drabbade flygplatserna: Arvidsjaur (bilden ovan), Gällivare, Vilhelmina, Hemavan, Lycksele och Kramfors.

Årets fackliga seger
Foto: Lena Blomquist

Årets fackliga seger

Efter tre års överläggningar med Transport kom Ikeas besked: Den chaufför som kör varor till möbeljättens varuhus i Sverige ska ha svenskt kollektivavtal eller villkor som motsvarar avtalets. Transports ombudsmän började omedelbart teckna avtal med åkerier som kör stadigt för Ikea.

Årets kollektivavtal
Foto: Justina Öster

Årets kollektivavtal

Nyheten om det senaste kollektivavtalet för taxiförare är årets mest lästa artikel på tidningens webb. Trots att den skrevs redan i oktober 2017. Avtalet beskrivs som historiskt, men med en rad fallgropar.

Årets värsta skadestånd
Foto: Lena Blomquist

Årets värsta skadestånd

Stockholms sopgubbar gjorde sig skyldiga till en olovlig stridsåtgärd sommaren 2017, konstaterade Arbetsdomstolen ett drygt halvår senare. Skadeståndet satte domstolen till 3 500 kronor, 3 000 kronor eller 2 500 kronor för de 49 miljöarbetarna – beroende på om de har deltagit i de olika stridsåtgärder som domstolen pekar ut.

Årets kämpande klubb
Nöjd klubbstyrelse. Från vänster: Carl Bengtsson, Philip Karlsson, Eddie Prüss och Cecilia Adamsson.   Foto: Justina Öster

Årets kämpande klubb

Finns fler att välja på. Vi tar Transportklubben på Postnord TPL:s terminal i Ljungby som har stretat på i motvind i många år. Till slut har arbetstagarna fått mer att säga till om när det gäller arbetstider och schema.

Årets hamnbygge
Foto: Jan Lindkvist

Årets hamnbygge

Svår konkurrens i den här klassen med hamnar som flyttas och expanderar runt om i landet. Utmärkelsen går till Norvik i Nynäshamn dit Stockholms containertrafik ska flytta. Den ska bli färdig 2020.

Årets oheligaste allians
Foto: John Antonsson

Årets oheligaste allians

Topphemliga möten, en intensiv lobbykampanj mot arbetsmarknadsministern och en statlig utredning som ingen ville ha. Det var bakgrunden när LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv gick ihop om ett lagförslag som hindrar upprepade strejker och blockader. I Göteborgs hamn. Regeringen har köpt förslaget och skickat ut det på remiss.

 

Årets medlemsstorm
Foto: Stefan F Lindberg

Årets medlemsstorm

Flygresor i business class och semesterdagar i anslutning till internationella transportfackets kongress i Singapore väckte ilska. Kostnaden för Transports delegation landade på 600 000 kronor. Fackförbundet har tillsatt en grupp som ska se över resereglementet.

Årets krisbransch
Foto: Lena Blomquist

Årets krisbransch?

I Örnsköldsvik avskaffade lokaltidningen tidningsbuden den 1 maj. På andra håll rationaliseras det. Turer läggs om, utvalda områden blir utan utdelning och buden får fler produkter att ta med sig. Alexander Sjöberg i Ystad räknar med att ha jobbet kvar så länge det finns pensionärer som läser papperstidningar.

Årets dummaste dom
Foto: John Antonsson

Årets dummaste dom?

Kammarrätten i Göteborg gick på Arbetsmiljöverkets centrala linje: Det är orimligt att alltid kräva skyddsfordon, TMA-bilar, vid bärgning och annat servicearbete på utsatta vägar. I stället ska företagen göra riskbedömningar, slår domstolen fast. Obegripligt beslut som utsätter vägarbetare för livsfara, kommenterar Transport.

Årets nostalgitripp
Foto: Jan Lindkvist

Årets nostalgitripp

I augusti stängde Sveriges äldsta bensinmack pumparna för gott. Uno-X i Karlskoga hann fylla 80 år innan Heikki Niinikivi sålde marken till grannen som driver industrin strax intill. Själv drev han stationen i 43 år.

Årets filmstjärna
Foto: Lena Blomquist

Årets filmstjärna

Jörgen Björk är en av de transportare som under året fått visa upp sig och sitt jobb för hundratusentals tv-tittare. Här bärgar han en bil som åkt av den isiga vägen i Örsbäck, drygt fem mil från Umeå.

Årets familjefest
Foto: Jan Lindkvist

Årets familjefest

Transportpolitik, polisresurser, tuffa tider för skogsåkerierna. På Elmias lastbilsmässa blandas allvaret med snygga lastbilar och smarta nyheter som frontsandaren (en plåtlåda som sandar framför lastbilen när halkan slår till).

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tillbakablickar

Årskrönika. 2017 går till historien som ännu ett år då transportarbetare hållit Sverige i gång. Dygnet om och landet runt. På bilden här ovanför är det Peter Österling som ser till att Solnaborna får sina morgontidningar.

Digitalisering & AI
Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Kultur
Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent. Foto: Lilly Hallberg

Årets julklapp speglar tidsandan

God jul! Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.

Framtidens bensinstation
Den nya macken mellan Solvalla och Bromma flygplats invigdes i mitten av juni 2024 och har miljön i fokus, säger säljchef Martina Vigren. Arbetet med att installera solceller pågår och några pumpar behöver åtgärdas efter slutbesiktningen av bygget.

Macken vid flyg och trav

Miljön i fokus. Mitt under brinnande mackdöd – när fossila bränslen fasas ut och el in – slog en ny OKQ8-station upp portarna i somras. Ett stenkast från travbanan Solvalla med flygplan från Bromma flygplats dundrande över taken jobbar landets bästa personal…

Kultur
bland är det bra med lite sund skepsis: att EU gjorde det enklare att få tillstånd för uteserveringar påverkar inte det svenska klimatet (och möjlig anledning med utebord vintertid har ju försvunnit i och med att det också är förbjudet att röka utanför fiken).

När positivitet blir något negativt

Allt är inte bra. Ibland kan den ständigt peppande personen, som förmedlar ”upplyftande” klyschor, slätar över och kommer med lösningar på hur stjärnorna ska plockas ned bli – ett sänke. Inte minst på jobbet. Skeptikerrörelser och pessimistkaféer kan ses som motgift mot toxisk positivitet.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Magnus Albertsson tankar ett flygplan från Luxair.

Förberett för Jet A-1

Flygtankare. En fredag i oktober. Runt 280 flighter går från Arlanda den dagen. De flesta av dem tankas av ett gäng flygtankare som jobbar på firman Stockholm Fuelling Services.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.