Vad tycker du om omställningen?
Forskning. Känner du dig övervakad på jobbet? Stressad av nya digitala bokningssystem eller kön till laddstolpen med elbilen? Forskare vid Göteborgs universitet söker nu kontakt med personer som påverkas av både den digitala och gröna omställningen.
Den dubbla omställningen är en ny term för att beskriva hur samhället förändras och hur vi påverkas av övergången till både ny teknik och minskad miljöpåverkan. Sebastian Svenberg är forskare i sociologi vid Göteborgs universitet och en av intervjuarna i en stor studie på EU-nivå. 400 personer i flera europeiska länder kommer att intervjuas om den gröna och digitala omställningen, såväl på jobbet som i vardagen.
– Vi vill gärna höra om olika individers erfarenheter av och berättelser om den dubbla omställningen. Framför allt är vi nyfikna på om det finns sådant vi inte känner till, säger Sebastian Svenberg.
Inom EU kan det generellt låta som att den digitala omställningen löser problem och driver på omställningen mot en bättre miljö.
– Det kan finnas en tendens till att man ser omställningen som en win-win-lösning, men så är det inte alltid. Människor påverkas olika om de bor i en storstad i södra Sverige eller i glesbygd i norr. Vi vill se vilka typer av ojämlikhet som kan uppstå.
Kön och ålder påverkar
Andra typer av ojämlikhet kan bero på om man är kvinna eller man, ung eller gammal, har inflytande och bestämmanderätt över förändringen eller ”får order uppifrån”. Om man är arbetare eller tjänsteman.
– Den digitala omställningen har exempelvis lett till att fler tjänstemän kan arbeta hemma medan chaufförer måste vara på plats.
Arbeten och arbetsuppgifter kan också försvinna, som när det gäller tidningsdistribution.
Den digitala tekniken med olika system för att styra transporter av varor och människor kan också leda till att man känner sig övervakad och stressad?
– Ja, och om det kombineras med att man ska minska företagets klimatavtryck på något sätt, som att ladda elfordon, kan det innebära att mycket ansvar läggs över på den anställda, säger Sebastian Svenberg.
Privat kan man också påverkas av att nya vindkraftverk byggs nära hemmet, eller dålig uppkoppling på internet.
Varför ska man ställa upp på en intervju?
– För att bidra till forskning som syftar till att minska ojämlikheter och få reflektera lite över erfarenheter och system som man jobbar med varje dag, säger Sebastian Svenberg.