”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.
Close
”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.
Close
Kultur

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.

När inflationskrisen slog till jobbade Elinor Odeberg på finansdepartementet. Numera är hon tankesmedjan Arenas chefsekonom och aktuell med boken Dyrtider.

Vi når henne mitt i sommaren då hon springer mellan seminarier under Almedalsveckan. Boken var i princip färdigskriven då, men kommer ut i slutet av september. Idén till att skriva om inflation och ekonomisk politik fick hon i vintras när det blev tydligt att inflation och stigande räntor skulle bli ett ihållande problem.

Blick i backspegeln

– Boken är också en blick i backspegeln. Vad hade vi kunnat göra annorlunda? Sedan är faran i dagens inflationskris inte över, även om den värsta elden ser ut att vara släckt.

De flesta experter som får uttala sig i Rapport, Ekot och i dagstidningarna säger i regel något i stil med ”jobbigt, men nödvändigt” när Riksbanken beslutat om en ny räntehöjning. Elinor Odeberg är en del av en grupp ekonomer i debatten som kritiserat Riksbankens räntepolitik.

– Bankerna är de enda som tydligt har gynnats ekonomiskt av räntehöjningarna i den här krisen och det är deras experter som ständigt får uttala sig om vad som vore en lämplig penningpolitik. De bär på förförståelsen att om vi får mindre pengar konsumerar vi mindre och då går priserna ner.

Kriget påverkar

Men, argumenterar Elinor Odeberg, inflationen är till stor del orsakad av att utbudet på vissa varor försämrats. Rysslands anfallskrig mot Ukraina minskade tillgången till billig naturgas, olja och vete och det har lett till prisökningar på främst energi, som dragit andra priser med sig. Samtidigt har en del företag passat på att höja sina priser mer än vad som är befogat, sett till deras kostnadsökningar.

Elinor Odeberg. Foto: Pressbild
Elinor Odebergs bok kommer ut på Atlas Bokförlag den 25 september. Foto: Pressbild

– Det är inte bara att sluta värma huset för att energin och bolånet blir dyrare. Folk som har små marginaler har redan slutat konsumera det som sätter guldkant på tillvaron. Men är det meningen att barnfamiljer ska sluta köpa mjölk eller blöjor? Frukt eller grönsaker? För det är basvarorna som har gått upp i pris. De som har det sämst ställt får betala det högsta priset för inflationsbekämpningen.

– Om vi i stället försökt stabilisera energipriserna politiskt eller satt press på företagen att hålla tillbaka sina prisökningar hade vi kunnat dela bördan mer jämlikt.

Brist på inflytande

Elinor Odeberg trycker flera gånger på medborgarnas brist på inflytande över penningpolitiken. Det eftersom vi i Sverige har en oberoende riksbank som fattar självständiga beslut. Folkvalda politiker – och i förlängningen väljarna – har ingen möjlighet att påverka Riksbankens beslut.

Odeberg tar upp Folkhälsomyndigheten som exempel. Under pandemin hade nästan alla en en åsikt men de flesta litade trots allt på myndighetens experter. Men i slutändan var det regeringen som hölls politiskt ansvarig för pandemibekämpningen. Med Riksbanken är det tvärtom. Riksbanken är helt oberoende, så att väljarna inte ska hålla regeringen ansvarig.

Ingjuta självförtroende

– Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft. I min bok vill jag ge självförtroende till fler att våga ha en åsikt om ekonomisk politik. Jag säger inte att det är lätt eller att jag har alla svar. Men det finns många avvägningar som måste komma upp i ljuset. Om räntehöjningarna leder till att bostadsmarknaden kraschar och att arbetslösheten ökar, vad får det för konsekvenser? Väljarna måste få vara inkluderade i den debatten. Vi är inte för dumma för att förstå hur ekonomin fungerar.

– Klimatförändringarna kommer att leda till fler prischocker och då måste politiken vara på tårna. Det enda svaret kan inte vara en oberoende centralbank, säger Elinor Odeberg.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Sedan debuten med Flickan i Stenparken 2022 har Nilla Kjellsdotter hunnit ge ut fyra böcker. Totalt har hennes böcker sålt i över 300 000 exemplar och 2023 vann hon pris för bästa spänning på finska Storytel awards. Foto: Kajsa Göransson/Norstedts förlag

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Sohail Samadi väntar på körning utanför Gävle sjukhus. Han kör för Bocken taxi, ett av 25 bolag som X-trafik upphandlat trafik av. Foto: Lilly Hallberg

Sohail söker annat jobb

Taxi. Utanför Gävle sjukhus väntar Sohail Samadi. Han tycker att det fungerar bra att köra serviceresor för Gävlebolaget Bocken taxi men att det är svårt att klara sig på lönen.

David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Äntligen en bok där facket är med

Davids krönika. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Servicetrafik
Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Sohail Samadi väntar på körning utanför Gävle sjukhus. Han kör för Bocken taxi, ett av 25 bolag som X-trafik upphandlat trafik av. Foto: Lilly Hallberg

Sohail söker annat jobb

Taxi. Utanför Gävle sjukhus väntar Sohail Samadi. Han tycker att det fungerar bra att köra serviceresor för Gävlebolaget Bocken taxi men att det är svårt att klara sig på lönen.

Automatisk förtöjning
Med stora vakuumplattor sugs fartygen in till en av kajerna i Kapellskärs hamn, en process som går tyst till och tar omkring 30 sekunder.

Hamnen där skeppen sugs fast

Kapellskär. Plötsligt är fartyget i väg. Lösgjort från de stora vakuumplattorna på ett nästan overkligt, ljudlöst vis. Kapellskär i Roslagen är först i landet med automatisk förtöjning – vid anlöp tar det 30 sekunder att suga in M/S Finnsirius till kajen.

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Snabbkoll
Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Arbetsliv
Pedagogen Liliane Jbeilly har nära till skratt och visar ord och uttryck med hela kroppen för att Walid Dahda, Abdulnasser Alzoukani och kollegorna ska hänga med. Foto: Justina Öster

Här får de anställda lära sig svenska på arbetstid

SFI. 2025 är här. ”Har ni några önskningar”, frågar läraren Liliane Jbeilly. ”Jag vill bli rik”, svarar en av de anställda på TPL Postnord i Ljungby med ett gott skratt. De deltar i ett projekt, finansierat av EU och arbetsgivaren, och tränar svenska. På arbetstid.