”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.
Close
”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.
Close
Kultur

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.

När inflationskrisen slog till jobbade Elinor Odeberg på finansdepartementet. Numera är hon tankesmedjan Arenas chefsekonom och aktuell med boken Dyrtider.

Vi når henne mitt i sommaren då hon springer mellan seminarier under Almedalsveckan. Boken var i princip färdigskriven då, men kommer ut i slutet av september. Idén till att skriva om inflation och ekonomisk politik fick hon i vintras när det blev tydligt att inflation och stigande räntor skulle bli ett ihållande problem.

Blick i backspegeln

– Boken är också en blick i backspegeln. Vad hade vi kunnat göra annorlunda? Sedan är faran i dagens inflationskris inte över, även om den värsta elden ser ut att vara släckt.

De flesta experter som får uttala sig i Rapport, Ekot och i dagstidningarna säger i regel något i stil med ”jobbigt, men nödvändigt” när Riksbanken beslutat om en ny räntehöjning. Elinor Odeberg är en del av en grupp ekonomer i debatten som kritiserat Riksbankens räntepolitik.

– Bankerna är de enda som tydligt har gynnats ekonomiskt av räntehöjningarna i den här krisen och det är deras experter som ständigt får uttala sig om vad som vore en lämplig penningpolitik. De bär på förförståelsen att om vi får mindre pengar konsumerar vi mindre och då går priserna ner.

Kriget påverkar

Men, argumenterar Elinor Odeberg, inflationen är till stor del orsakad av att utbudet på vissa varor försämrats. Rysslands anfallskrig mot Ukraina minskade tillgången till billig naturgas, olja och vete och det har lett till prisökningar på främst energi, som dragit andra priser med sig. Samtidigt har en del företag passat på att höja sina priser mer än vad som är befogat, sett till deras kostnadsökningar.

Elinor Odeberg. Foto: Pressbild
Elinor Odebergs bok kommer ut på Atlas Bokförlag den 25 september. Foto: Pressbild

– Det är inte bara att sluta värma huset för att energin och bolånet blir dyrare. Folk som har små marginaler har redan slutat konsumera det som sätter guldkant på tillvaron. Men är det meningen att barnfamiljer ska sluta köpa mjölk eller blöjor? Frukt eller grönsaker? För det är basvarorna som har gått upp i pris. De som har det sämst ställt får betala det högsta priset för inflationsbekämpningen.

– Om vi i stället försökt stabilisera energipriserna politiskt eller satt press på företagen att hålla tillbaka sina prisökningar hade vi kunnat dela bördan mer jämlikt.

Brist på inflytande

Elinor Odeberg trycker flera gånger på medborgarnas brist på inflytande över penningpolitiken. Det eftersom vi i Sverige har en oberoende riksbank som fattar självständiga beslut. Folkvalda politiker – och i förlängningen väljarna – har ingen möjlighet att påverka Riksbankens beslut.

Odeberg tar upp Folkhälsomyndigheten som exempel. Under pandemin hade nästan alla en en åsikt men de flesta litade trots allt på myndighetens experter. Men i slutändan var det regeringen som hölls politiskt ansvarig för pandemibekämpningen. Med Riksbanken är det tvärtom. Riksbanken är helt oberoende, så att väljarna inte ska hålla regeringen ansvarig.

Ingjuta självförtroende

– Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft. I min bok vill jag ge självförtroende till fler att våga ha en åsikt om ekonomisk politik. Jag säger inte att det är lätt eller att jag har alla svar. Men det finns många avvägningar som måste komma upp i ljuset. Om räntehöjningarna leder till att bostadsmarknaden kraschar och att arbetslösheten ökar, vad får det för konsekvenser? Väljarna måste få vara inkluderade i den debatten. Vi är inte för dumma för att förstå hur ekonomin fungerar.

– Klimatförändringarna kommer att leda till fler prischocker och då måste politiken vara på tårna. Det enda svaret kan inte vara en oberoende centralbank, säger Elinor Odeberg.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Krönika. Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö. Foto: John Antonsson

”Det är fel på den svenska penningpolitiken”

Ekonomi. Först inflationskris med stigande räntor som följd. Nu lågkonjunktur och ökande arbetslöshet. Sverige går igenom tuffa tider. LO:s nya chefsekonom Torbjörn Hållö vill se en stat som satsar på att få hjulen att snurra och en svensk Riksbank som blir mer självständig gentemot Europeiska centralbanken.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Digitalisering & AI
Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Kultur
Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent. Foto: Lilly Hallberg

Årets julklapp speglar tidsandan

God jul! Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Framtidens bensinstation
Den nya macken mellan Solvalla och Bromma flygplats invigdes i mitten av juni 2024 och har miljön i fokus, säger säljchef Martina Vigren. Arbetet med att installera solceller pågår och några pumpar behöver åtgärdas efter slutbesiktningen av bygget.

Macken vid flyg och trav

Miljön i fokus. Mitt under brinnande mackdöd – när fossila bränslen fasas ut och el in – slog en ny OKQ8-station upp portarna i somras. Ett stenkast från travbanan Solvalla med flygplan från Bromma flygplats dundrande över taken jobbar landets bästa personal…

Kultur
bland är det bra med lite sund skepsis: att EU gjorde det enklare att få tillstånd för uteserveringar påverkar inte det svenska klimatet (och möjlig anledning med utebord vintertid har ju försvunnit i och med att det också är förbjudet att röka utanför fiken).

När positivitet blir något negativt

Allt är inte bra. Ibland kan den ständigt peppande personen, som förmedlar ”upplyftande” klyschor, slätar över och kommer med lösningar på hur stjärnorna ska plockas ned bli – ett sänke. Inte minst på jobbet. Skeptikerrörelser och pessimistkaféer kan ses som motgift mot toxisk positivitet.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.