Vägen framåt – dialog, inte krig
Lager. Det har varit på gång länge. Nu har nybildade klubben på Cevas lager i Brunna, norr om Stockholm, haft sitt första årsmöte. Att förbättra genom att själva organisera är en grundtanke på terminalen där Zalandos varor packas.
– Det finns någon att vända sig till i dag. Om man har problem på jobbet eller med arbetsledningen kan man komma med i facket. Vi kan ta den vägen till förändring på plats. Det finns också skyddsombud närvarande på både dag- och kvällsskift, säger lagerarbetaren Leon Antypas, nyvald ordförande i Transportklubben.
– Tidigare var det mer problem med ledningen. Nu har vi möten både varje vecka och månad där vi kan lyfta arbetsmiljöfrågor och idéer. Allt är inte 100 procent bra men problem finns på alla arbetsplatser…
Det har tidigare stormat kring klädjätten Zalandos logistikcenter i Brunna, Upplands-Bro kommun. I slutet av 2010-talet slog personalen larm om hot från chefer, smygfilmning och minutövervakning. Transports Stockholmsavdelning drev kravet på kollektivavtal och förändrade arbetsförhållanden. Och lyckades då få ett skadestånd, som bland annat använts till facklig utbildning. Flera hundra medarbetare har till exempel gått Startpunkten.
På senare år har lagret åter hamnat i fokus på grund av skriverier i kvällspress sedan en grupp syndikalister larmat om skräckförhållanden. Flera anställda, som Transportarbetaren talat med, har dock mer känt sig upprörda över hur arbetsplatsen framställs än av själva arbetsförhållandena.
– Syndikalisterna är inte lika aktiva längre, konstaterar Tobias Persson, huvudskyddsombud och med i klubbstyrelsen.
– För oss fungerar det bättre att ha en dialog i stället för krig med arbetsgivaren.
I början av 2022 tog logistikföretaget Ceva över verksamheten från Ingram Micro. Redan tidigare hade en hel del förbättringar skett. Enligt klubbstyrelsen finns hos Ceva-cheferna ett genuint intresse för att också fackets arbete ska fungera, och en insikt i att det även gynnar företaget. Något som också Transports ombudsman Annica Collstam instämmer i. Hon är regelbundet ute på lagret i Brunna, för att träffa ledning och de fackligt förtroendevalda. Och ibland bara för att sitta i matsalen och svara på frågor från de anställda.
– Jag är ju inne. Nina fick till en början stå utanför i tält, säger Annica Collstam och framhåller det arbete hennes kollega Nina Broman Costa, i dag ombudsman på Linköpingsavdelningen, tidigare gjort.
Klubbens styrelsemedlemmar talar om framtida arbete och möjligheter, om att äska pengar hos arbetsgivaren för utbyte med andra klubbar och utbildningar.
Har ni något särskilt kul på gång?
Ja, en kväll på O’Learys i Mall of Scandinavia är inplanerad inom kort.