Vägpaketet vidare i EU

EU. Det sista stora hindret är passerat. I dag röstade EU:s trafikutskott för sista gången om vägpaketet. Slutlig omröstning om nya regler för vägtrafiken väntar i Europaparlamentet i juli.

–  Det känns som att det är puckeln som vi måste över, sa den svenske EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S) vid lunchtid på måndagen.

Vid 20-tiden på kvällen var det klart: Mobilitetspaketet, även kallat vägpaketet, går vidare till EU-parlamentets plenum, där hela församlingen sammanträder.

– Det är väldigt skönt! Det blev som jag hoppades och trodde, men det var ändå lite skakigt. Om bara något enda av ändringsförslagen gått igenom hade hela överenskommelsen spruckit, säger Johan Danielsson.

87 ändringsförslag

Totalt behandlades i dag 87 ändringsförslag i EU:s mobilitetspaket. Reglerna i paketet syftar till bättre ordning och reda för vägtrafiken i Europa. Fusk inom åkerinäringen och exploatering av chaufförer ska stoppas. De föreslagna ändringarna skulle försvaga reglerna. Samtliga 87 ändringsförslag röstades ned.

Vägpaketet innehåller tre lagförslag. Dels rör det kör- och vilotider, dels utstationeringsregler. Det innebär också skärpta regler för cabotage, det vill säga regler för företag som kör tillfälliga inrikestransporter i andra länder inom unionen.

Tre tunga EU-instanser kom i slutet av förra året överens om att mobilitetspaketet skulle bli lag.

– Överenskommelsen innebär att alla som kör inrikestransporter i Sverige ska göra det med svenska löner och villkor, säger Johan Danielsson.

Tanken var att mobilitetspaketet skulle antas i parlamentet redan under våren. Men i april skrev transportministrar från åtta länder till såväl EU-parlamentet som ministerrådet och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. De åtta östeuropeiska länderna vill skjuta på införandet av nya lagar, med hänvisning till coronapandemin.

Johan Danielsson tycker att det är smutsigt att använda corona som motivering och påpekar att de länder som vill senarelägga vägpaketet hela tiden har varit emot en skärpning av reglerna. Dessutom framhåller Johan Danielsson att de nya lagarna inte kommer att börja gälla direkt, utan att länderna har ytterligare ett och ett halvt år på sig.

– Pandemin har också visat än tydligare att mobilitetspaketet krävs, säger han.

18 månader att införa

Magnus Falk är internationell sekreterare på Svenska Transportarbetareförbundet. Också han ser de åtta ländernas krav på att skjuta på vägpaketet som ett spel för galleriet.

– Det handlar bara om att kasta grus i maskineriet. Länderna har 18 månader på sig att implementera en ny lagstiftning, säger han.

Magnus Falk framhåller även han att det finns en överenskommelse, men påpekar – liksom Johan Danielsson – att om ett enda ändringsförslag hade fått majoritet i dag så skulle det innebära att allt faller. Då hade det varit nödvändigt med en omstart i EU-rådet. Dock förväntade sig Magnus Falk att EU:s transportutskott skulle rösta för vägpaketet, mot ändringsförslagen.

Så blev det alltså.  När hela EU-parlamentet har session 8 – 10 juli sker slutomröstningen om vägpaketet.

– Men nu ska det mycket till för att vi inte ska slå ihop den här boxen. Det största hindret var dagens omröstning, säger Johan Danielsson.

I parlamentet i juli krävs absolut majoritet för ett avgörande. Efter det ska lagen formellt signeras av Europaparlamentets talman och rådets ordförande.

Sedan har länderna ett och ett halvt år på sig att införa de nya lagarna. Arbetet med att skärpa kontrollmöjligheterna i Sverige börjar dock direkt efter att ett beslutet om vägpaketet är taget.

– Det handlar om att bygga upp en fungerande kontrollapparat, som fungerar från den dag de nya lagarna börjar gälla. Jag vet att regeringen är på för att vi ska få bukt med skitföretagen på riktigt, säger Johan Danielsson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nya avgifter för kör- och vilotidsbrott

Åkeri. Ett nytt lagförslag med ändrade sanktionsavgifter för vissa brott mot kör- och vilotidsreglerna har skickats ut på remiss.

Foodorabud på moped åker på snöig innerstadsgata i Stockholm

Ett steg mot bättre villkor för plattformsarbetare

Gigarbetare. Regeringen tar hjälp av arbetsmarknadens parter för att förbättra plattformsarbetarnas villkor. Utredare tillsatt för att få en svensk lag på plats.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.