Vägpaketet vidare i EU
EU. Det sista stora hindret är passerat. I dag röstade EU:s trafikutskott för sista gången om vägpaketet. Slutlig omröstning om nya regler för vägtrafiken väntar i Europaparlamentet i juli.
– Det känns som att det är puckeln som vi måste över, sa den svenske EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S) vid lunchtid på måndagen.
Vid 20-tiden på kvällen var det klart: Mobilitetspaketet, även kallat vägpaketet, går vidare till EU-parlamentets plenum, där hela församlingen sammanträder.
– Det är väldigt skönt! Det blev som jag hoppades och trodde, men det var ändå lite skakigt. Om bara något enda av ändringsförslagen gått igenom hade hela överenskommelsen spruckit, säger Johan Danielsson.
87 ändringsförslag
Totalt behandlades i dag 87 ändringsförslag i EU:s mobilitetspaket. Reglerna i paketet syftar till bättre ordning och reda för vägtrafiken i Europa. Fusk inom åkerinäringen och exploatering av chaufförer ska stoppas. De föreslagna ändringarna skulle försvaga reglerna. Samtliga 87 ändringsförslag röstades ned.
Vägpaketet innehåller tre lagförslag. Dels rör det kör- och vilotider, dels utstationeringsregler. Det innebär också skärpta regler för cabotage, det vill säga regler för företag som kör tillfälliga inrikestransporter i andra länder inom unionen.
Tre tunga EU-instanser kom i slutet av förra året överens om att mobilitetspaketet skulle bli lag.
– Överenskommelsen innebär att alla som kör inrikestransporter i Sverige ska göra det med svenska löner och villkor, säger Johan Danielsson.
Tanken var att mobilitetspaketet skulle antas i parlamentet redan under våren. Men i april skrev transportministrar från åtta länder till såväl EU-parlamentet som ministerrådet och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. De åtta östeuropeiska länderna vill skjuta på införandet av nya lagar, med hänvisning till coronapandemin.
Johan Danielsson tycker att det är smutsigt att använda corona som motivering och påpekar att de länder som vill senarelägga vägpaketet hela tiden har varit emot en skärpning av reglerna. Dessutom framhåller Johan Danielsson att de nya lagarna inte kommer att börja gälla direkt, utan att länderna har ytterligare ett och ett halvt år på sig.
– Pandemin har också visat än tydligare att mobilitetspaketet krävs, säger han.
18 månader att införa
Magnus Falk är internationell sekreterare på Svenska Transportarbetareförbundet. Också han ser de åtta ländernas krav på att skjuta på vägpaketet som ett spel för galleriet.
– Det handlar bara om att kasta grus i maskineriet. Länderna har 18 månader på sig att implementera en ny lagstiftning, säger han.
Magnus Falk framhåller även han att det finns en överenskommelse, men påpekar – liksom Johan Danielsson – att om ett enda ändringsförslag hade fått majoritet i dag så skulle det innebära att allt faller. Då hade det varit nödvändigt med en omstart i EU-rådet. Dock förväntade sig Magnus Falk att EU:s transportutskott skulle rösta för vägpaketet, mot ändringsförslagen.
Så blev det alltså. När hela EU-parlamentet har session 8 – 10 juli sker slutomröstningen om vägpaketet.
– Men nu ska det mycket till för att vi inte ska slå ihop den här boxen. Det största hindret var dagens omröstning, säger Johan Danielsson.
I parlamentet i juli krävs absolut majoritet för ett avgörande. Efter det ska lagen formellt signeras av Europaparlamentets talman och rådets ordförande.
Sedan har länderna ett och ett halvt år på sig att införa de nya lagarna. Arbetet med att skärpa kontrollmöjligheterna i Sverige börjar dock direkt efter att ett beslutet om vägpaketet är taget.
– Det handlar om att bygga upp en fungerande kontrollapparat, som fungerar från den dag de nya lagarna börjar gälla. Jag vet att regeringen är på för att vi ska få bukt med skitföretagen på riktigt, säger Johan Danielsson.