Väktare och ordningsvakter attackeras på jobbet
Bevakning. Runt 5 000 anställda drabbas varje år av hot och våld på jobbet. Så många skadas så pass allvarligt – fysiskt eller psykiskt – att de fått ut försäkringspengar från Afa. På listan över de mest drabbade yrkena är väktare och ordningsvakter nummer fem.
– Ändå finns det ett stort mörkertal i bevakningsbranschen. Tyvärr sitter det i väggarna att vi ska tåla både hot och våld i jobbet, säger Olivera Pobra, regionalt skyddsombud på Transports Stockholmsavdelning.
I dag presenterade Afa Försäkring en rapport om hela arbetsmarknaden. Fackets och arbetsgivarnas försäkringsbolag kallar den Allvarliga olycksfall som orsakas av hot och våld, och det handlar till exempel om:
- taxiförare som blir slagna av passagerare som inte vill betala,
- restaurangbiträden som tvingas lämna över kontanter under pistolhot,
- sjuksköterskor som blir attackerad av patienter som ska få sin medicin,
- förskolelärare som blir bitna i armen av ilskna barn och
- väktare som sitter i en bil och blir beskjutna från bilen intill.
Faktum är, visar rapporten, att bevakningsbranschen är en av de mest utsatta. Rapportförfattarna räknar antalet allvarliga olycksfall som beror på hot eller våld i förhållande till antalet anställda i branschen. Den statistiken visar att väktare och ordningsvakter ligger på femte plats efter lokförare, poliser, tågvärdar och kriminalvårdare.
Väktare och ordningsvakter utmärker sig dessutom genom att hot och våld är orsaken till en stor andel av alla arbetsolyckor i branschen. 44 procent av alla anmälda allvarliga arbetsolyckor har den bakgrunden. Det är den högsta siffran bland alla branscher.
Vi ringer Olivera Pobra, som har sin bakgrund i bevakningsbranschen, och det är som att öppna en kran:
– Mentaliteten i samhället måste ändras. Både väktare och ordningsvakter närmar sig i dag polisiära uppgifter, men två väktare kan inte skydda en skola där det kommer folk och skjuter. I stället borde samhället stänga den skola som har en hotbild mot sig.
Olivera Pobra har själv blivit både knuffad och slagen och utsatt för hot som fick henne att tro att hon skulle bli skjuten. Hon har svårt att se hur väktare och ordningsvakter ska bli mindre utsatta för hot och våld.
– Ett problem är mentaliteten hos chefer och bevakningspersonalen. Men också bland poliser, domare och advokater finns det många som tycker att vi ska tåla en del när vi har valt det här jobbet.
– För att får en förändring måste vi börja på väktarutbildningen, säger hon. Där ska eleverna få veta att de inte utbildar sig till superhjältar. I stället måste de få höra att de är vanliga arbetare som säljer sitt arbete.