Close
Om konflikten bryter ut kommer Transport att finnas vid arbetsplatserna med konfliktväst på.
Close
Konflikt i bevakningsbranschen

Väktare om varslet: ”Ett nödvändigt ont”

Bevakning. Enda utvägen och nödvändigt. Det är några reaktioner i bevakningsbranschen på Transports varsel.

Ronny Lind är ordförande för Securitasklubben i Stockholm. Han beklagar varslet om stridsåtgärder.

– Det är tråkigt att det behövs, men det är ett nödvändigt ont.

Ronny Lind har suttit med i Transports förhandlingsdelegation för nytt bevakningsavtal. Han upplevde att arbetsgivarparten, Säkerhetsföretagen, var låst i sina ställningstaganden.

– Diskussionsutrymmet blev oerhört snålt. Att de har en annan uppfattning, att de kom med en rad förslag, är en självklarhet. Vi är ju olika parter i målet.

Frågan om löneutvecklingen inom bevakningsbranschen är central, enligt Ronny Lind. Det är också en av de frågor som Transports förhandlare drivit och fortsätter att ha som krav för ett nytt bevaknings- och säkerhetsavtal.

– Vi måste få möjlighet till någon form av löneutveckling i branschen. Kompetens och erfarenhet ska vara värt något. I dag spelar det ingen roll om du har jobbat 5 eller 15 år. Enda möjligheten till löneutveckling är när man byter yrke, som när man går från väktare till skyddsvakt, säger Lind.

Securitasklubbens ordförande framhåller också att en möjlighet till lönekarriär är något som gynnar arbetsgivare inom bevakningsbranschen. Det skulle göra bevakningsyrkena mer attraktiva och locka fler, men även få folk att stanna kvar – något som även arbetsgivaren medgett är ett problem i dag.

– Att erfarenhet ska premieras är det som de flesta medlemmar tar upp. Jag tror också att det finns en förståelse ute hos bevakningsföretagen, bland cheferna, för saken. Många har ju själva varit väktare och vet hur det är. Men det är Almega som äger avtalet, säger Ronny Lind.

Avarn Security

Jörgen Öhman
Jörgen Öhman. Foto: Privat

Jörgen Öhman är tillförordnad ordförande för Avarnklubben i Stockholm. Liksom Jonny Lind ser han Transports varsel som nödvändigt.

– Jag satt ju inte med i delegationen, men av det jag fått till mig fanns ingen förhandlingsvilja från Säkerhetsföretagen och Almega, säger Jörgen Öhman.

– Arbetsgivaren vill ju på flera sätt uppnå samma som vi, att kunna få fler till branschen och att behålla dem som jobbar inom bevakning. Men någon vilja till förändring av villkoren för att göra det möjligt fanns inte hos arbetsgivaren.

Jörgen Öhman pekar särskilt på ett par sådana förändringar, som Transport drivit i förhandlingarna för nytt kollektivavtal:

– Det är skamligt låga ingångslöner i dag. Och till skillnad från till exempel byggnadsbranschens lärlingslöner handlar det ju inte om låg avlöning under en period med handledning. Det är bara låg lön.

Också lönetrappa, för att behålla kompetens inom bevakningsbranschen, är något som Jörgen Öhman ser som väsentligt.

– Det måste löna sig att jobba kvar i branschen. Att få in någon med lång arbetslivserfarenhet från andra håll är i dag omöjligt, bevakningsbranschen betalar för dåligt, säger han.

– Det är inga avancerade saker Transport föreslagit, som jag ser det. Men det handlar om en morot för att stanna eller att göra det mer attraktivt att söka sig till branschen. Vi vill uppnå samma saker som arbetsgivaren men med goda villkor och bra avtal.

Ringhals kärnkraftverk

Transports strejkvarsel togs först emot med förvåning bland Avarns skyddsvakter på Ringhals.

–  Många kollegor är chockade över att det blir strejk. Men de är taggade och positivt överraskade, säger en skyddsvakt som vill vara anonym på grund av det känsliga säkerhetsläget i omvärlden.

Skyddsvakten berättar att kollegor och personal som jobbar på Ringhals anser att det är rätt att gå i konflikt för högre löner. Men många undrar fortfarande om det är tillåtet att gå ut i strejk som skyddsvakt på ett kärnkraftverk.

Vakten vi intervjuar säger att kollegorna vill ha bättre betalt för erfarenhet och kompetenser.

– Jag har kollegor som jobbat 15–20 år och tjänar lika mycket som en nyanställd. Erfarna skyddsvakter har kompetenser som sträcker sig från lokalkännedom till utbildning för att hantera vapen.

Arbetsgivarorganisationen Säkerhetsföretagen anser att Transport kräver mer för er än för alla andra. Hur ser du på det argumentet?

– Vi har legat efter länge och jobbet kräver mer nu när samhället blir hårdare. När terroristen körde på Drottninggatan var det väktare och ordningsvakter som var först på plats. Vi ska vara lagens förlängda arm och måste få betalt för det.

Förutom tillägg för erfarenhet vill Transport att arbetsgivarna ska ha längre framförhållning vid schemaläggning. Som det är i dag behöver arbetsgivaren lämna schema fem dagar innan det börjar gälla. D

– Som det är nu ställer det främst till det för kollegor som är ensamstående eller som lever med någon som jobbar skift. Den som har barn behöver bättre framförhållning än så. Förskolan vill veta minst en vecka innan ändringar så att de kan se till att det finns personal på plats.

Landvetters flygplats

Therese Svenningsson är flygplatskontrollant och vice ordförande i Securitas Transportklubb på Landvetters flygplats i Göteborg.

Therése Svenningsson, flygplatskontrollant. Foto: Privat

– Jättebra att Transport varslar om konfliktåtgärder. Det är dags att det händer någonting, men i och för sig tråkigt att det ska behövas, säger hon.

Ingångslönerna behöver höjas, betonar Therese Svenningsson.

– Nu sitter vi med olika kompetenser, men har alla samma lön. Och vi får våra scheman bara fem dagar innan de börjar gälla. Det gör det jättesvårt att planera sitt liv. Jag får alltid sitta och ringa runt och ändra inplanerade saker, när schemat väl kommer. Så jag hoppas innerligt att det blir något av det här varslet.

Therese Svenningsson lyfter fram missnöjet med hur arbetsgivaren använder sig av mertidstimmar. Det innebär att många anställda på Landvetters flygplats får ett arbetstidsmått på 80 procent.

– Många vill gå upp till 100 procents tjänst, men får i stället 20 procents mertid inplanerad, utan att ha bett om det. Då vore det läge att erbjuda 100 procents tjänstgöring i stället, säger hon.

Hur är stridsviljan bland säkerhetspersonalen på Landvetter?

– Den är nog på topp. Vi är ganska trötta på hur vi har det nu och vill gärna se förändringar.

Alla krav Transport framfört vid möten med arbetsgivaren Almega är viktiga, menar Therese Svenningsson.

– Men med tanke på inflationen, som känns av i allas plånböcker, är lönen ett snäpp viktigare. Vi behöver högre löner och bli premierade för det vi kan. Lönen är en morot och gör jobbet mer attraktivt.

För anställda vid flygplatser med udda arbetstider blir ofta bil det enda alternativet att ta sig till jobbet, påpekar Therese Svenningsson.

– Och det är dyrt.

Läs mer om konflikten

2023-06-01

Förhandlingar för bevakningsavtal strandade

2023-06-15

Transport varslar om strejk på flygplatser

”Vi hade gärna fortsatt förhandlingarna”

”Vi är taggade och villiga att kämpa!”

2023-06-16

Medlare utsedda i avtalstvist

2023-06-20

Transport – ”Avarn kartlägger fackligt medlemskap”

2023-06-21

Övertidsblockad uppskjuten på medlarnas begäran

2023-06-22

Medling fortsätter nästa vecka

Transport ger dispens om strejk på Ringhals

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Mimi:
    26 juni, 2023

    Intressant läsa hur Landvetter har det. Jobbar själv som flygplatskontrollant på Arlanda. Vi får också schemat väldigt sent, ibland 5 dagar innan. Sen är de flesta av oss också anställda på 50 el 70%, inte så många heltidare. Och vi på 50 och 70% får ju dagligen sms om förlängningar el extrapass sk mertid ( dvs vanlig timlön) om man tackar ja. Vi får heller ingen förskjutning av arbetstid om man ändrar samma dag tex.
    Jag tycker iochförsig ingångslön och grundlön är helt okej men erfarenhet måste premieras och vi måste ha nån form av löneutveckling. Vi har ju tariff lön så det ökas ju med några kronor/år.
    Ob är dock skrämmande dålig med tanke på de arbetstider vi har- morgonpassen börjar mellan 03.00-05.00 och de allra flesta vid 3.50.

  2. Mimi:
    26 juni, 2023

    svar till tekah: visst finns det ett fåtal som är lata och omotiverade men det spelar ju ingen roll om du är ansvarstagande motiverad serviceinriktad och gör ett bra jobb. Både den bra och den dåliga hamnar på samma löneskala då vi har tarifflöner.
    Och oavsett om du är 20 och har lite erfarenhet eller 45 + och har mycket erfarenhet så hamnar du på samma ingångslön. Inte så rättvist och sen har vi inga lönesamtal ( den höjs ungefär lika mkt eller rättare sagt lite varje år).

  3. Tekah:
    17 juni, 2023

    Gå ut i strejk för ingångslöner? Dummaste jag hört. Erfarenhet kan jag väl köpa att man ska få lite för men sett till hur lata och omotiverade många inom branschen är förstår jag att man är motvillig att ge mer betalt bara för att folk inte lyckas komma från yrket

Lästips:

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Unionen varslar om nya stridsåtgärder mot Tesla

Konflikt. Ett år har gått sedan IF Metalls medlemmar gick ut i strejk på Tesla. Nu utökar Unionen sina stridsåtgärder.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.