Debatt.

Välj ett stadigt vu!

TRANSPORTS FRAMTID

Debatt. Jag vet hur det känns när man stirrar på färdskrivarklockan för att utnyttja körtiden till max. Jag vet hur det känns när familjen klagar över sen hemkomst för fjärde dagen i rad. Jag vet också hur "mysigt" det är när man fått olja eller diesel på handskarna direkt på morgonen, utan att ha möjlighet att få ut nya innan passet är slut, om ens då …

Jag som skriver det här heter Lars Mikaelsson och med en bakgrund som timmerbilschaufför kandiderar jag nu som ledamot i Transports framtida förbundsledning, det verkställande utskottet (vu).

Transportarbetaren har givit alla kandidater möjlighet att själva skriva inlägg och jag vill nu använda den möjligheten att presentera mig själv och mina idéer.

Jag är 50 år gammal och kommer från Ånge i Västernorrland. Innan jag blev lokalombudsman i avdelning 29 arbetade jag alltså som timmerbilschaufför i 20 år.

Min fackliga bana inleddes när jag rekryterats till Transports ungdomsforum på Bommersvik 1996. Sedan dess har jag haft en rad fackliga uppdrag, bland annat som förtroendeman på arbetsplatsen, sektionssekreterare, ungdomsansvarig, ersättare och ordinarie ledamot i avdelningsstyrelsen där jag så småningom blev vice ordförande.

År 2005 erbjöds jag jobbet som ombudsman och kassör i avdelningen och efter kongressen 2007 blev jag ledamot i Transports förbundsstyrelse. Jag lämnade det uppdraget 2015, enligt praxis, när jag erbjöds jobbet som central ombudsman på förbundskontoret – med ansvar för avtalsfrågor som rör åkerier, terminal och lager samt taxi- och bussavtalen.

Nu har en hel del kamrater uppmanat mig att kandidera till några av de mest ansvarsfyllda uppdragen i förbundet – till det verkställande utskottet. Efter mycket funderande och många samtal lät jag mig också nomineras. Jag tror att jag har en tillräckligt bred erfarenhet från både vår i särklass största bransch, åkeribranschen, och av det fackliga arbetet i Transport på olika nivåer.

Jag tycker också att det är viktigt och rimligt att förbundets största medlemsgrupp ska finnas representerad i förbundets ledning, vilket också varit praxis under lång tid. Jag vet in på huden hur det känns att vara lastbilschaufför. Ja, vet det, precis som så många av er andra i förbundet.

Vår tidigare ordförande Lars Lindgren var helt införstådd med dessa frågor, men sedan han avgick är det brist på chaufförserfarenheter i ledningen. Samma gäller hos många av dem som nu är beredda att ta ansvar för ett förbund i gungning. Rekryteringen av förare borde vara en naturlig och större del av förbundets verksamhet.

Jag vet att medlemmarna gärna vill ha några i ledningen som vet hur man styr åt rätt håll, och även hur man styr genom en kurva utan att gena för mycket och förstöra ekipaget (i detta fall förbundet Transport). Nya vägar ska man inte vara rädd att prova, men att lita för mycket på en GPS, det gör aldrig en erfaren förare. Yrkesförarna vet att en sådan ofta leder in på smala och krokiga vägar med hög olycksrisk.

Efter tumultet kring Lars Lindgrens avgång har det också blivit uppenbart att åkerifrågorna inte hunnits med. Inte på allvar. Man har exempelvis lagt ner massor av jobb på ett fåtal cykelbud – vilket kan vara nog så välmotiverat.

Men när EU-kommissionen ska presentera förslag på nya kör- och vilotidsregler för hela åkeribranschen har den frågan nästan fått passera utan åtgärd på hemmaplan – trots att reglerna direkt berör hälften av våra medlemmar.

EU-förslaget innehåller också djupt oroande inslag som hanteras med högsta prioritet av alla berörda fackföreningar inom EU. Fast Transport har kommit lite på efterkälken. Det är beklagligt och jag kan konstatera att andra förbund i LO-familjen lyckats bättre. Vi har tur att det finns förbundskamrater både i ETF och i parlamentet som tar tag i frågan där.

Än värre är det att arbetet på Transports förbundskontor och i avdelningar har präglats av splittring och motsättningar under de senast åren. Varken de anställda, förbundsledningen eller förbundsstyrelsen har förmått att reda ut motsättningarna på ett kamratligt sätt. I stället har vi sett flera exempel på intrigmakerier, spel under täcket och flertal läckor till medier.

Så brukar man hantera problem inom politiken. Detta sätt att hantera interna problem leder bara till splittring och söndring. Raka, ärliga snack – det har varit och ska vara vårt signum!

Det förhållningssättet har inte alltid gillats av andra förbund eller inom LO. Våra motparter på arbetsmarknaden brukar dock gilla vårt raka arbetssätt, vilket också gjort att riksavtalsförhandlingarna fullföljts. Förhoppningsvis kan även de kvarvarande avtalen klaras i land utan konfliktåtgärder. Men det får framtiden utvisa.

Hur ska våra interna problem lösas?

Förr hade vi problem i vår avdelning 29 i Sundsvall. Det medförde att det var omöjligt att slå ihop avdelningarna i Mellannorrland. Förändringsarbetet gick inte att påbörja då vi hade samarbetsproblem – både inom vår egen avdelning och med de övriga avdelningarna.

Men när vi valde att behandla alla frågor i en öppen diskussion började problemen lösa sig. Steg ett blev att skapa trygghet och tilltro, både inom och utom organisationen. Sedan kunde man börja göra något åt problemen, med väl förankrade beslut i demokratisk ordning. Sedan fyra, fem år tillbaka är avdelningarna en gemensam enhet – avdelning 32.

Den som tror att det räcker med att bara prata och sedan gå vidare efter den osämja som har drabbat förbundet har nog inte förstått något om krishantering. Vi behöver få en ordning som säkrar ett enat förbund och ett enigt uppträdande, där det finns plats för både traditionellt arbete med avtal och tvisteförhandlingar – liksom för rekryterings- och organiseringsarbete.

Därutöver behövs förändringar i utbildningspaketen med lokal medverkan så att våra nuvarande och kommande medlemmar lyckas skapa ett stadigt och kamratligt förbund. Ett där man tillåts att ha högt i tak, i stort och smått, och där man tar tag i problem innan det blivit verkliga problem.

De olika arbetsuppgifterna måste dock styras av förbundets prioriteringar och personligen är jag är övertygad om att vi måste prioritera arbetet med att påverka utvecklingen i alla de branscher som Transport verkar i. Sunda branscher kan erbjuda goda anställningsvillkor medan söndertrasade mest leder till elände och ständiga tvister.

Jag är också övertygad om att vårt fackliga organiseringsarbete bör omvandlas till en mer lokalt styrd verksamhet med fötterna i den lokala jordmånen. De som arbetar med organisering bör bli en naturlig del av den lokala organisationen och styras lokalt, inte av en tajt liten grupp i Stockholm där man har liten eller ingen möjlighet att anpassa utvecklingen till de lokala förutsättningarna.

För övrigt bör vi alla komma ihåg att en av det verkställande utskottets viktigaste uppgifter är att hålla samman förbundet och motverka fraktionsbildningar och splittring. Det har den avgående ledningen tyvärr inte lyckats med. Däremot ser jag det som naturligt att Tommy Wreeth med förhandlingskunskap – som givit rimliga och väl avvägda riksavtal för våra medlemmar i ett pressat läge – får fortsätta att utveckla både avtalen och förbundet. Detta genom att ta ett ännu större ansvar för vår organisation – nu som förbundsordförande.

Jag skulle gärna vilja vara en del i en framtida ledning av förbundet, om jag får ert förtroende! Min ambition är i vilket fall att försöka svetsa ihop förbundet genom att främja ett hederligt och rakt uppträdande. Enade vi stå, söndrade vi falla.

Du som har valts till kongressombud har fått makten att föra Transport in på vägen till framtiden. Jag kommer att göra mitt för att du och Transportarbetareförbundet ska stå starkt och stadigt inför kommande utmaningar.

Väl mött på kongressen!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Davids krönika. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Flygplan som lyfter

Tidsfrist för organisering av kabinpersonal

Flyg. Än är det inte klart om det blir Transport, Unionen eller bägge facken som ska organisera och teckna kollektivavtal för flygets kabinpersonal – flygvärdinnor och flygvärdar. Men nu har förbunden i alla fall enats om att träffas för konkreta överläggningar i frågan.

Solen går upp över fälten. Foto: Martina Hansen

Tidningsbudens akademi

Tidningsbud. För många år sedan satt jag på Tidningsbärarnas kundtjänst och väntade på nästa samtal. Då fick jag en fullständigt galen idé. Tänk om det krävdes högre utbildning för att få dela ut morgontidningar. Hur hade det sett ut?

Alla män måste ta sitt ansvar

Debatt. 2017 fick metoo sitt genomslag i hela världen. Kvinnor berättade om olika former av övergrepp, våldtäkter, trakasserier och hur män beter sig, oavsett yrke eller bransch, mot kvinnor. För män blev det en chock att det var så. Inte för någon annan orsak än att ”hur ska man nu kunna titta på en kvinna utan att bli anklagad”.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Läsning. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Trafikverket gör en ny piruett!

Väghållning. Ont i handleden, stel i axlarna och allmänt risig. Det tog två dygn att rehabilitera sig från spänningarna i kroppen efter resan hem i snöstormen mellan Jönköping och Södertälje i början av april. Men jag och bilen kom i alla fall fram helskinnade!

Var står vi nu?

Nato. Sverige har skrivit på ett avtal med USA som innebär att dess krigsmakt fritt kan använda svenska baser och regementen från Boden i norr till Revingehed i söder. Om riksdagen godkänner avtalet med två tredjedels majoritet i slutet av året så går det igenom.

Tillsammans formar vi framtidens villkor

Ordförandeord. Förbundet har genomfört en rad regionkonferenser där vi gått igenom läget och olika delar av våra verksamheter. Självklart har en hel del tid lagts på utvärdering av den avtalsrörelse som vi genomförde senast, men också tankar och förberedelser inför den som komma skall.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Läs, annars ryker skärmtiden

Läsning. Vi lever i en tid av digitala skärmar och är ständigt uppkopplade. Mobilen (och andra skärmar) erbjuder oss ständiga belöningar och för att få dessa belöningar, krävs ingen nämnvärd ansträngning.

Varför säger färre och färre ifrån?

Civilkurage. Min mamma hade civilkurage och jag har ärvt min beskärda del av det. När jag läser om det som hände i Skärholmen, där en man visade civilkurage och blev skjuten till döds, tänker jag på en händelse som jag var med om i Farsta förra året.

Feedback kan vägleda och såra

Återkoppling. I estetiska sammanhang kallas kritik för ”bedömandets konst” – det är alltså en konst att ge och ta emot kritik. Nu för tiden pratar vi mindre om kritik och mer om feedback – den omtalade återkopplingen som är avsedd att vägleda och förbättra.

Vi behöver en ny kontrollmyndighet för yrkestrafiken

Debatt. Under 2022 infördes flera nya bestämmelser gemensamt inom EU, det så kallade mobilitetspaketet. Bestämmelserna skulle ge bättre arbetsvillkor för yrkesförare, mer rättvis konkurrens mellan transportföretag och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn.

Sommar, semester och sommarjobbare

Ledare. Semestern tackar jag särskilt för. Tack alla ni som förra århundradet kämpade för semester, kortad arbetstid och föräldraledighet. Utan ert engagemang och er kamp hade vi inte haft de semestervillkor vi har i dag.

EU-valet den 9 juni

Vi vill ta kampen mot organiserad brottslighet på arbetsmarknaden

Debatt. För att stoppa pengaflödet till gängen måste vi ta tillbaka kontrollen över svenska arbetsplatser från kriminella företag och organiserade brottsnätverk. Därför presenterar vi tio konkreta EU-förslag för att städa upp på arbetsmarknaden.

Jag skojade ju bara!

Insändare. Känner du igen uttrycket? Inte ovanligt så kunde jag höra det när jag gick i grundskola från någon som uppenbarligen blivit påkommen med att göra något riktigt dumt.

Blåst på jobbet på grund av adhd

Insändare. En dag i januari 2024 ringer min son och säger att han har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Jag hör på honom att han är stressad och inte har koll på situationen. Några dagar senare får jag se ett papper som sonen känt sig pressad att skriva under där han ”bekräftar sin uppsägning”. Om han inte skrev under skulle de säga upp honom, ska de ha sagt till honom.

Rejäl utmaning att välja ny LO-ledning

Ordförandeord. När denna krönika skrivs så drar det sig så sakta ihop till LO-kongress. Och en helt ny LO-ledning ska väljas.