Tobias Bager, till vardags servicetekniker på Pågatågen, tog över Caltexmacken i somras. Stationen byggdes 1936 av Texaco och är den enda i sitt slag i Sverige. Den som vill se något liknande får åka till USA.
Close
Tobias Bager, till vardags servicetekniker på Pågatågen, tog över Caltexmacken i somras. Stationen byggdes 1936 av Texaco och är den enda i sitt slag i Sverige. Den som vill se något liknande får åka till USA.
Close

Välkommen till macken där tiden stått stilla!

Bakom disken. Efter nio år som granne med den Q-märkta Caltexmacken i Mörarp utanför Helsingborg har drömmen gått i uppfyllelse. Från och med nu är det Tobias Bager som äger bensinstationen där tiden har stannat.

– Jag har inte riktigt hunnit smälta det här än, säger Tobias Bager och kliver för första gången som ägare över tröskeln till Caltexmacken i skånska Mörarp.

Sedan 2006 bor han med sin familj på krypavstånd till den. I verkstaden har han länge hyrt in sig och mekat med sina bilar. Men att han en dag skulle ta över denna välbevarade historia har han knappt vågat fantisera om. Förrän nu. I våras blev macken plötsligt till salu och Tobias slog till.

– Jag ska plocka bort så lite som möjligt av det gamla, säger han och ser sig omkring i sin tidskapsel.

Caltexmacken byggdes 1936 och var en fullt fungerande bensinstation ända till slutet av 1970-talet då den förvandlades till cykel- och mopedaffär. I början av 2000-talet lades även den verksamheten ner och resan bakåt i tiden började. Så mycket som möjligt skulle återställas till 1950-talsskick, och nu står vi på ett svartvitrutigt linoleumgolv och tittar på tv-kannor och pipor i askfatet på kontorets skrivbord. Portabel skivspelare, skotskrutiga termosar och campingkök för den bilburne. Radioskåp, oljekannor och röda, bulliga bensinpumpar. Det luktar ingrodd diesel och oljiga trasor. Lite rockabilly i högtalarna och tidsmaskinen är ett faktum.

Här kan vem som helst bli nostalgisk, även en reporter som inte ens var påtänkt för 60 år sedan. Hur är det möjligt?

Jo men det är något visst med just 1950-talet och säkert ingen slump att tiden på macken skulle stanna just då – och inte 20 år tidigare när den byggdes. Det säger Sverker Sörlin som är idéhistoriker och professor i miljöhistoria vid Tekniska högskolan i Stockholm.

– 50-talet i Sverige har status som den bästa tid vi har haft, säger han. Då var allt perfekt. Det rådde en enorm framstegstro, vi rusade ut ur fattigdom och in i ett folkhem som fungerade. Det var på samma gång effektivt, idylliskt och omhändertagande. Det rådde en harmoni som färgat av sig i vårt kollektiva minne. Det är det som är nostalgins paradgren, det vi kallar regressiv utopi. Alltså en utopi som inte ligger i framtiden utan snarare tvärtom. Man söker sig tillbaka.

Nostalgi representerar något ofarligt. En slags form av lössläppt historia där man kan ge sig hän. Det är därför det finns en enorm potential i att producera nostalgi, säger Sverker Sörlin.

– Det är lockande och attraktivt och intressant. Kan man själv bli nostalgisk inför något kan man få andra att tänka och känna samma sak. Det tror jag är en del av hemligheten i det här med retrostilar. Det bygger på känslan av nostalgi.

Själv är Sverker Sörlin, som är född 1956, lite extra svag för just gamla mackar. När han växte upp i lappländska Åsele fungerade stationerna som ungdomsgårdar.

– Ortens ungdomar samlades där för att prata, dricka läsk och äta godis och glass. Det som hände fick man alltid veta på de här mackarna. Och föreståndarna var ganska karismatiska och kunde mycket om bilar.

– Vet du vad mitt drömjobb var när jag var en sex, sju, tio år? Jag kallade det för att vara tankare. Jag ville bli en sån som gick i uniform och fyllde bilarna och gjorde servicen. Men jag blev inte tankare. Jag blev tänkare i stället.

Att Caltexmacken i Mörarp är Q-märkt betyder att utsidan inte får ändras. Insidan får däremot Tobias Bager göra vad han vill med. Men han tänker inte använda sig av den möjligheten. Här ska in en liten blomsteraffär, i övrigt ska han göra sitt bästa för att bevara 1950-talskänslan.

– Jag tänker inte rensa ut, säger han. Det ska vara genuint. Om man vill ha träffar med sina motorklubbar kan man ha det här, då fixar vi korv och dricka och guidningar. Eller om man bara vill komma hit och fotografera miljön.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kiruna Folkets hus när verksamheten var i gång. Foto: Lars Sjölund

Farväl till Folkets hus?

Organisering. En gång arbetarrörelsens egen mötesplats, blomstrande och med central roll för folkbildningen. I dag på väg att försvinna. De senaste tjugo åren har vart tredje Folkets hus lagts ned.

Sedan debuten med Flickan i Stenparken 2022 har Nilla Kjellsdotter hunnit ge ut fyra böcker. Totalt har hennes böcker sålt i över 300 000 exemplar och 2023 vann hon pris för bästa spänning på finska Storytel awards. Foto: Kajsa Göransson/Norstedts förlag

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Äntligen en bok där facket är med

Davids krönika. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Snabbkoll
Rättigheter och skyldigheter. Illustration: Mattias Käll

Håll koll på dina rättigheter – och skyldigheter

Anställd. Det kör ihop sig på jobbet och du vänder dig till facket. Får arbetsgivaren verkligen göra så här? Som anställda har vi många rättigheter – men också skyldigheter.

Kultur
Kiruna Folkets hus när verksamheten var i gång. Foto: Lars Sjölund

Farväl till Folkets hus?

Organisering. En gång arbetarrörelsens egen mötesplats, blomstrande och med central roll för folkbildningen. I dag på väg att försvinna. De senaste tjugo åren har vart tredje Folkets hus lagts ned.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Servicetrafik
Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Sohail Samadi väntar på körning utanför Gävle sjukhus. Han kör för Bocken taxi, ett av 25 bolag som X-trafik upphandlat trafik av. Foto: Lilly Hallberg

Sohail söker annat jobb

Taxi. Utanför Gävle sjukhus väntar Sohail Samadi. Han tycker att det fungerar bra att köra serviceresor för Gävlebolaget Bocken taxi men att det är svårt att klara sig på lönen.

Automatisk förtöjning
Med stora vakuumplattor sugs fartygen in till en av kajerna i Kapellskärs hamn, en process som går tyst till och tar omkring 30 sekunder.

Hamnen där skeppen sugs fast

Kapellskär. Plötsligt är fartyget i väg. Lösgjort från de stora vakuumplattorna på ett nästan overkligt, ljudlöst vis. Kapellskär i Roslagen är först i landet med automatisk förtöjning – vid anlöp tar det 30 sekunder att suga in M/S Finnsirius till kajen.

Däckbytartider
Jennie Franzén trivs bäst bland tungbilarna.

Lugnet före stormen

Gummiverkstad. Rockbandet Slade ljuder ur högtalarna och smält snö droppar i håret på däckmontörerna i splitternya lokaler vid däckverkstan Ingers däck. Men vem är Inger? Tungbilsmontören som rycker ut heter Jennie.

Snabbkoll
Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.