Close
Inrikesminister Mikael Damberg och Säkerhetsföretagens branschchef, Li Jansson, delar bord.
Close
Almedalen

Välkommet besked från Mikael Damberg

Bevakning. En utredning om ordningsvakternas roll och befogenheter är på gång. Regeringen jobbar just nu med ett förslag till direktiv. Beskedet kom från inrikesminister Mikael Damberg (S) på ett seminarium där Transport var medarrangör.

Även på onsdagens arrangemang hade ordningsvakten Oscar Diaz Sanchez en nyckelroll. Han beskrev på nytt det komplicerade uppdrag som vakterna ofta har.

Han lyfte särskilt ansvarsfrågan. Vem är ansvarig för arbetsmiljö och säkerhet? Är det polisen som beordrar ordningsvakten att utföra vissa uppgifter? Eller arbetsgivaren – bevakningsföretaget?

– Det är oklart. Och det känns olustigt, sa Oscar Diaz Sanchez som också konstaterade att efterfrågan på ordningsvakter ”växer för varje dag”.

Överst på hans önskelista till makthavarna står en utredning som rätar ut frågetecknen. Inrikesminister Mikael Damberg höll med:

– Utredningen är på gång och den är efterfrågad. Man kan fråga sig varför den inte tillsatts tidigare, och jag har inget bra svar. Fast hela frågan är komplicerad. Det som behöver utredas är både ordningsvakternas roll och befogenheter.

– Att använda ordningsvakter på ett smart sätt är en viktig del i arbetet med att skapa trygghet i affärscentra och på andra ställen.

Damberg fick frågan om det inte vore idé att föregå utredningen och redan innan besluta om förlängd utbildning för blivande ordningsvakter. I dag krävs det bara 80 timmar i skolbänken.

– Jag förstår tankegången, svarade Damberg. Men det är viktigt att få med även den frågan i utredningsarbetet. Samtidigt anser jag att arbetsgivarna redan nu måste säkerställa att ordningsvakter har den utbildning som krävs för att lösa en viss uppgift.

På scenen fanns också branschföreträdare och två kommunpolitiker från Stockholm – Karin Wanngård, oppositionsråd (S), och Erik Slottner, med titeln trygghetsborgarråd (M).

Slottner sa:

– Vi ger redan nu våra ordningsvakter tre veckors extra utbildning, för att minimera risken att de överträder sina befogenheter. Staden har som mål att anställa 100 egna ordningsvakter innan året är slut.

– I dagsläget har vi kommit upp i 65. Vi ställer höga krav på lämplighet och det är inte helt lätt att hitta rätt personer.

Karin Wanngård är också positiv till satsningen på fler ordningsvakter som sätts in i så kallade paragraf 3-områden:

– Först vill jag säga att vi har väldigt många duktiga ordningsvakter i Sverige. Det kom fram inte minst vid dådet på Drottninggatan. Vi behöver fler ordningsvakter i Stockholm.

Li Jansson, branschchef på Säkerhetsföretagen, påpekade att dagens regler är dysfunktionella. De hindrar kommunerna från att använda ordningsvakter på ett optimalt sätt i exempelvis utsatta bostadsområden.

Erik Slottner (M) höll med och uppgav att det finns brister i arbetsmiljön för ordningsvakterna:

– Vi har redan haft skjutningar där ordningsvakter funnits på platsen. Vi vill gärna ha ett paragraf 3-förordnande för Tensta, Rinkeby och Husby. Men vi måste också fråga oss om det verkligen är lämpligt att verka som ordningsvakt där, eller om det är en uppgift för polisen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Strul med nya kurser för ordningsvakter

Bevakning. Lite mer än ett halvår har gått sedan nya ordningsvaktslagen infördes. Grund- och fortbildningarna har kommit i gång och många blir fullbokade. Men utbildningsplatserna är för få och dåligt utspridda, anser Martin Bjurhem på Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Så hålls nationaldagsfirandet lugnt

Bevakning/Nöje. Artister, aktiviteter, tivoli, restauranger – firandet den 6 juni på Golfängarna i Sundbyberg har kommit att bli ett av landets största nationaldagsfiranden.

Ordningsvakter i tunnelbanan. Foto: John Antonsson

Det gäller i nya lagen för ordningsvakter

Bevakning. Vid årsskiftet börjar nya ordningsvaktslagen gälla. För en ordningsvakt som jobbar på nyårsnatten kommer ett par ändringar redan när fyrverkerierna smäller.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.