Välkomna gäster hos vänstern
Fackligt-politiskt. Full sysselsättning, för lite strejkande, gig-ekonomi, klasskamp och branschföreningar. En rad frågor lyftes och diskuterades på Vänsterns stora rikskonferens i september – ett led i satsningen på att stärka det fackliga arbetet, både på arbetsplatserna och inom partiet.
– Det är mycket som är unket, mycket kvar att göra, men trots allt – vi har fått till ett kollektivavtal, sa Transports Sofia Södergren Poikulainen i panelen på lördagens första programpunkt.
Hon är ordförande för Transports Stockholmsavdelning och deltog i samtalet om otrygghet och dålig arbetsmiljö i gig-ekonomin. Södergren Poikulainen kunde berätta om kampen mot för organisering för anställda på Foodora, där facket lyckats sluta avtal. Men höll med om att det tar tid, att det är ett stort problem med bland annat falska egenanställningar – och företag som liknar ryska dockor – när det kommer till organisering.
Det var fullt i den stora Bankettsalen på hotellet där Vänsterpartiet höll sin fackliga rikskonferens. Senast var man här för tre år sedan, före pandemin. Någon liknande samling har inte hållits i ”modern tid”, långt före partiet strök ”kommunist” i sitt namn.
Konferensen inleddes med en tillbakablick på historien, vad partiet kan ta med sig av den tidigare arbetarrörelsens fackliga arbete – lärdomar från tidigare strider i arbetet i dag. Om strider med arbetarrörelsens stora parti över organisering talades det däremot inte. Eller om Socialdemokraterna över huvud taget.
Men i sitt tal till konferensen lyfte partiledaren Nooshi Dadgostar hur hennes ”vänner Socialdemokraterna gjort slut med facket”, och låtit ”Centern hålla i taktpinnen” och ”hunsa facken”, i och med januariöverenskommelsen. Annars var det klassisk S-politik som betonades: Full sysselsättning som mål, prioritering att bekämpa arbetslösheten och vikten av fackligt-politiskt samarbete.
– Det var genom facket jag lärde mig att påverka. Det politiska måste spegla hur det ser ut på arbetsplatserna. Arbetet för en ny vänsterregering har börjat, sa Dadgostar.
Hennes tal fick de varmaste applåderna. Men starkt gensvar i församlingen fick också Tommy Wreeths svar på frågan om det strejkas för lite:
– Ja, det tycker jag. Vi tillhör dem som varslar rätt mycket. Men vi punktstrejkar för lite. Det gäller att ha en bra plan för att det ska ha effekt, sa han i panelsamtal på lördagseftermiddagen.
Transports ordförande diskuterade utmaningar och framtid för LO-förbunden med Kommunals förbundssekreterare Malin Ragnegård och Handels chefsekonom Stefan Carlén. Ett konstruktivt samtal om möjligheter till storfack, hur gå vidare efter LAS-överenskommelsen, olikheter och möjligheter att organisera även där det inte handlar om ”fast anställda som arbetar inhägnade”.